;
handelsbankenprivatebankingnet

Redaktørens analyse

Spar Nord-Nykredit-alliance storfavorit til Handelsbanken-køb, men en faktor kan forpurre det

Meget taler for, at det bliver Spar Nord i sammen med Nykredit, der lægger det største bud på Handelsbanken. Viljen er der, man undgår udtrædelsesomkostninger fra BEC og Totalkredit, ligesom der allerede er blandet blod mellem Spar og Nord og Nykredit. Men én væsentlig og voksende faktor kan betyde, at det falder ud til anden side.

I forvejen er det et temmelig klodset salg af Handelsbankens danske forretning, som nærmer sig næste skridt. For hvorfor sætte et så værdifuldt aktiv som den veldrevne danske Handelsbanken til salg, så lang tid inden der reelt var mulighed for at finde en køber? Det har gjort kunder og skattede medarbejdere til jaget vildt hos konkurrenterne.

Nu er det snart på tide, at salgsprocessen kommer videre, datarummet åbnes, og der kan komme bud fra interesserede købere. Allerede nu ser det dog ud til, at alliancen Spar Nord-Nykredit har de bedste kort på hånden. Der hersker ikke megen tvivl om, at de to spillere på den ene eller den anden måde arbejder sammen for at løfte opgaven, selv om begge parter blot meddeler: Ingen kommentarer, hvis man f.eks. spørger til, om Spar Nords rådgiver, Carnegie, arbejder sammen med Nykredits rådgivere, FIH Partners og J.P. Morgan.

Det vil da heller ikke falde i god jord hos de øvrige banker i Totalkredit-samarbejdet, hvis Spar Nord populært sagt har fået en forlomme foran Arbejdernes Landsbank, Sydbank eller Ringkjøbing Landbobank. Omvendt er båndene tætte mellem lige præcis Spar Nord og Nykredit med aktier i Spar Nord og bestyrelsespost i Nykredit til Spar Nords administrerende direktør, Lasse Nyby,

Et oplagt bud er, at Spar Nord snupper privatkunderne og de mindre erhvervskunder, mens Nykredit tager sig af de største erhvervskunder, asset management og gradvis får konverteret Handelsbankens relativt store portefølje af prioritetslån, som er funded ud af Sverige, over til at være Totalkredit/Nykredit-kunder.

Den mest afgørende faktor for det udfald ser umiddelbart ud til at være datacentralen BEC. I forvejen har BEC stigende omkostninger, og det vil være et stort slag at miste Handelsbanken til at betale for driften. Desuden vil der være udtrædelsesomkostninger og rigtig meget bøvl forbundet med at udrede kunderne og sende dem videre til først og fremmest Bankdata, som Jyske Bank er på. Det betyder reelt, at ingen for alvor forventer, at Handelsbanken kommer til at forlade BEC.

Det skulle da lige være til Nordea, hvor man ifølge analytikere kan høste gode synergier, fordi man blot kan lægge kunderne ind på Nordeas datacentral med uforandrede omkostninger, mens der skal betales per kunde i de andre datacentraler. Hidtil har Nordea afvist at være interesseret, selv om Nordea-topchef Frank Vang-Jensen kender banken ud og ind fra sin tid i Handelsbanken.

Selv om Jyske Bank utvivlsomt er interesseret, har de også problemer med at overtage Handelsbankens kunder med Totalkredit-lån, fordi de i givet fald står til at miste deres andel af de fremtidige bidragssatser fra allerede oprettede boliglån. Desuden skal de altså betale udtrædelsesomkostninger, idet kunderne vil skulle flyttes fra BEC til Bankdata. Begge dele taler altså imod Jyske Bank som mulig køber af Handelsbankens forretning.

Jyske Banks klage kan forpurre Spar Nord/Nykredits chancer

Til gengæld har Jyske Bank et es eller to i ærmet. Først og fremmest er konflikten mellem Jyske Bank med Anders Dam i spidsen over for Nykredits Michael Rasmussen den mest tilspidsede længe. Som afsløret i InsideBusiness i november har Jyske Bank nemlig klaget til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, fordi Nykredit med Totalkredit-aftalen muligvis overtræder konkurrencelovgivningen med konkurrencebegrænsende aftaler og eventuelt også misbrug af dominerende stilling.

Det er dog her værd at bemærke, at den pågældende klage blev indsendt i juli og altså af gode grunde ikke umiddelbart omfatter salget af svenske Handelsbankens danske forretning, da beslutningen om at sælge først blev truffet i oktober. Altså måneder efter at Jyske Bank indsendte sin klage, der gik på, at Nykredit med Totalkredit med Totalkredit-aftalen umuliggjorde det for de øvrige banker i samarbejdet at skifte fundingpartner fra Totalkredit til en tredjepart.

Siden klagen blev indsendt, er der dog ikke sket det store på de ydre linjer. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har ikke villet sige noget, men det mest oplagte er, at der siden er sket en hel masse bag kulisserne. F.eks. giver det ikke mening, hvis Jyske Bank efter først at have lagt sig ud med Nykredit/Totalkredit stikker piben ind nu, hvor man endelig har mulighed for at købe sig til tiltrængt markedsandel i Handelsbanken. Terningerne er kastet, så der er ingen grund til at holde igen fra Silkeborg.

Det er svært at se, hvad Anders Dam har at tabe på at kæde Nykredits stadig mere dominerende position med omkring halvdelen af markedet for realkredit sammen med forløbet om Handelsbanken, der blot vil føre til en endnu større dominans for Nykredit.

Kan blive kæmpe sejr for Jyske Bank (og Totalkredit-banker)

Desuden vil det være en kæmpe sejr for Jyske Bank – og formentlig blive opfattet sådan hos en række større og mindre pengeinstitutter, som gerne vil have mindre omklamring fra Totalkredit og bedre muligheder for at vælge flere produkter end Nykredits. F.eks. var Nykredit næppe tilfreds med, at Sparekassen Sjælland-Fyn, som har fået Jyske Bank ind som aktionær, valgte at benytte Jyske Bank til at gennemføre en tier 2-kapitaltransaktion før årsskiftet.

Som altafgørende hovedregel er det nemlig sådan, at Nykredit ønsker at hjælpe Totalkredit-bankerne med alt, inklusive udstedelse af kapital såvel som salg af investeringsprodukter via Sparinvest/Nykredit Invest. Et område, hvor det også kan diskuteres, om man er gået for vidt med at binde samarbejdsparterne i Sparinvest-aftalen, hvilket selv Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udtalt sig kritisk om. Dog må man sige, at den femårige Sparinvest-aftale er langt mindre indgribende end Totalkredit-aftalen, hvor man ret beset har bundet bankerne til at være eneleverandør af Totalkredits boliglån på nærmest ubestemt tid.

I den kontekst vækker det undren, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke for længst har valgt at gribe ind over for den aftale. Og det er lige præcis den faktor, som sælgerne af danske Handelsbanken også må forholde sig til. For det er en risiko at indgå en aftale med Nykredit/Spar Nord om et salg, hvis denne transaktion efterfølgende underkendes af konkurrencemyndighederne. I det tilfælde ser Handelsbanken ind i nok et pinefuldt forløb, hvor både gode kunder og medarbejdere vil være i konkurrenternes kikkertsigte.

 

Læs mere

Nykredit i svær balancegang med kontroversiel Sparinvest-aftale

Kommer det store opgør om dansk realkredit?

Nykredit Bank dumper priserne på banklån med midler fra realkredit-pengetank

Spændingerne tager til i Nykredits Totalkredit-samarbejde

Har bankerne fortæret erhvervsminister Simon Kollerup?

Jyske Bank har et gevaldigt problem overfor Nykredit

Spar Nord-boss bekender kulør: Går benhårdt efter Handelsbanken 

Speget spil om Handelsbanken. Se favoritten på købersiden

Se Nordeas vinderstrategi mod Nykredit, mens Jyske og Danske Bank taber slaget

Afsløring: Jyske Bank går i struben på Totalkredit-aftale 

Mobilen er datacentralernes store nye slagmark: SDC og Bankdata rykker, mens BEC sakker agterud

Omstridt realkreditaftale er brandvarm kartoffel ved salg af Handelsbanken

Nykredits mæglerkæde jagter ejendomsbranchens førerhund

Nykredits kundehugst i Danske Bank og Jyske Bank ændrer spillet totalt