Mastercard system

Redaktørens analyse

Speget nordisk spil om Nets bliver hjørnesten i global betalingskrig

Med købet af Nets’ konto til konto-forretning sætter Mastercard reelt den nordiske konkurrence om fremtidens betalingsmetode ud af kraft. Det er en kæmpe bet for konkurrenten Visa, hvis ikke konkurrencemyndighederne vælger at forpurre salget.

Med strategisk overblik, dygtig eksekvering og milliarder i ryggen har Mastercard sikret sig et overtag på det nordiske og i sidste ende det globale betalingsmarked. Det skyldes ikke kun opkøbet af Nets’ konto til konto-baserede services, men også en anden begivenhed, som gør, at Mastercard står rigtig godt rustet til at vinde betalingskrigen.

Udefra så det ellers ud til, at årets to væsentligste begivenheder inden for betalingsbranchen skete uafhængigt af hinanden, men med sidste uges offentliggørelse af Mastercards køb af Nets’ forretning for konto til konto-betalinger står det klart, at Mastercard igennem længere tid har satset alt på at erobre verdens førende marked for fremtidens betalinger, det nordiske. Og man har dygtigt spillet på flere heste.

Sagen kort

Sagen kort

Vi gennemgår de globale og nordiske perspektiver ved Mastercards køb af Nets’ konto til konto-forretning.

Hvad byder fremtiden på, og hvad sker der med Mastercards ærkerival Visa?

Det skyldes, at Mastercard via sit datterselskab Vocalink vandt det store nordiske udbud inden for betalingsløsninger P27 for næsen af blandt andre Nets og Visa. Det blev først beskrevet af InsideBusiness den 2. maj i år.

Netop tabet af udbudsrunden udfordrede i den grad Nets’ forretning – og en oplagt spekulation er, at Mastercard udmærket kendte til det forestående milliardopkøb, da man dumpede prisen på tilbuddet på udviklingen af P27-betalingsplatformen, hvis formål er at lade alle Nordens 27 millioner indbyggere betale og overføre penge til hinanden billigt og uden kortselskaber som fordyrende mellemled.

For med viden om det forestående opkøb af Nets sad Mastercard med alle kort på hånden i udbudsrunden, og med Nets’ konto til konto-betalingsteknologi i ryggen ville eventuelle tekniske udfordringer for Vocalink/Mastercard være relativt lette at løse.

Mastercard tager kontrollen med vigtigt marked

Men det vigtigste er selvsagt, at Mastercard nu har sikret sig kontrollen over den vigtige konto til konto-betalingsteknologi uden større konkurrence i hele Norden. Før P27-udbuddet var kørt til ende, kom det nemlig frem, at Norge med den norske storbank DNB i spidsen noget overraskende havde besluttet sig for at forlade samarbejdet, blandt andet fordi Norge allerede var kommet langt i udviklingen af egen betalingsløsning i samarbejde med netop Nets.

Så i og med at Mastercard både sidder på P27 og på Nets’ konto til konto-forretning, bliver betalingsgiganten førende og nærmest alene på det nye forretningsområde i Norden. Eneste større konkurrent er svenske Klarna, så Mastercard sidder nu i en betydelig stærkere monopolrolle på det nordiske marked, end Nets gjorde før opkøbet inden for konto til konto-betalinger.

Derfor er der gode chancer for, at konkurrencemyndighederne vil undersøge sagen meget nøje og eventuelt lægge kraftige konkurrencemæssige begrænsninger ned over Mastercard eller i yderste konsekvens forpurre opkøbet. Det står endnu ikke klart, om det er EU-Kommissionen, eller om det bliver danske Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der kommer til at gennemgå Mastercards nye position på markedet.

Det er Mastercards egne advokater, der skal anmelde fusionen – og man kan selv vælge, hvor man anmelder den henne. Men reglerne er overordnet sådan, at en fusion skal anmeldes til EU-Kommissionen, hvis alle de deltagende virksomheder på verdensplan har en omsætning, der tilsammen overstiger 5 milliarder euro – og det har Mastercard.

I praksis har de danske konkurrencefolk dog megen erfaring med netop at holde monopolvirksomheden Nets i ørerne, så der er ingen tvivl om, at de kommer til at spille en rolle i den forestående fusionskontrol.

Et led i den globale betalingskrig

Men selv om man let kan fortabe sig i at se det 21 milliarder kroner store opkøb af Nets’ konto til konto-aktiviteter som et nordisk fænomen, så er det i virkeligheden et globalt spil om fremtidens betalingssystemer. Det skyldes, at hele verden arbejder på at gå samme vej som Norden i implementeringen af prisbillige konto til konto-betalinger. Vi er bare langt foran.

Der køres talrige udbud, som Nets har vundet flere af. For eksempel i Slovakiet og Ungarn har Nets vundet, mens Mastercards Vocalink har vundet udbudsrunder i Peru og Saudi-Arabien.

Det står endnu ikke klart, om det bliver Nets’ eller Vocalinks platform, der bliver den fremherskende i fremover, men Nets’ udmærker sig ifølge InsideBusiness’ oplysninger ved at være mere skalerbar.

Fakta er dog, at rigtig mange lande nu overgår til konto til konto-betaling, hvilket er en stor fordel for handlen, fordi det indebærer straksoverførsler, så en vareleverandør kan se pengene på sin konto, før ordren ekspederes.

Danmark var først med de nye betalingssystemer, men rigtig mange steder i verden halter det, så der bliver talrige globale udviklingsopgaver. Og det er den danske betalingskoncerns vurdering, at en virksomhed med globale muskler som Mastercard står bedre rustet til at overtage verdensherredømmet inden for fremtidens betalingsmodel. Nets har simpelthen ikke manpower og tilstrækkelig global tilstedeværelse. Det er netop en del af årsagen til frasalget.

Som den garvede betalingsekspert Henning N. Jensen fra Pluscon formulerer det, så er det gigantiske opkøb af Nets først og fremmest et spørgsmål om, at Mastercard sikrer sig en teknologi, som man ved virker ude i den store verden. Så betyder det mindre, om konkurrencemyndighederne i Norden vil stille en række krav i forbindelse med transaktionen, for netop betalingsmarkedet og priserne er i forvejen reguleret af staterne, så spørgsmålet er, om det ikke er meget godt med store spillere, effektivitet og stordriftsfordele.

For at sætte tingene i perspektiv er kampen om det globale betalingsmarked et så stort tema, at selv stater blander sig.

EU er således på vej med sin helt egen straksclearingløsning kaldet TIPS (Target Instant Payment Settlement), som skal være med til at fremme cross boarder-betalinger i realtid. Indtil videre kun i euro, men man har åbnet for, at også andre valutaer kan komme med.

Således er Mastercard/Nets endt med at være i konkurrence med supermagten EU. I den kontekst er der ikke noget at sige til, at der bruges et tocifret milliardbeløb på at sikre sig verdensherredømmet.

Udviklingen betyder samtidig, at Mastercards ærkerival, Visa, bliver efterladt halvnøgen tilbage på perronen. For i Norden har Visa kun en andel i føromtalte Klarna – og dermed må man foreløbig se sin position udspillet af Mastercard.

 

LÆS MERE

Nets slået på hjemmebane som leverandør af fremtidens betalingsplatform

Er Nets’ nye offensiv mere end varm luft?

Nyt våben skal redde dankortet

Dansk betalingskrig mellem Nets og VISA bryder ud i lys lue

To spillere dropper Dankortet. Usikkerheden vokser

Slagsmål venter om guldrandet farvel til dankortet

Dankort-krig eskalerer: Jyske Bank og Apple Pay dropper nationalkortet