nykreditpix

Redaktørens analyse

Jyske Bank-Danske Banks angreb er sidste skud. Vil Nykredit reagere med lavere bidragssatser?

Det er noget overraskende, at Jyske Bank og Danske Bank i fællesskab finansierer en rapport, som sammenfattende kritiserer Totalkredit-aftalen og nedskyder Nykredits narrativ for at beskytte sig selv og Totalkredit-aftalen. Er det et sidste forsøg på at påvirke Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen lige før lukketid? Og hvad gør Nykredit, hvis man må ændre væsentlige ting i Totalkredit-aftalen?

Det helt store skyts var fundet frem til lejligheden. En kritisk rapport om Totalkredit-aftalen og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen håndtering heraf prægede dagbladet Børsens forside. Afsenderen var lige så tydelig som budskabet: Jyske Bank og Danske Bank havde i fællesskab finansieret en rapport med titlen ’Totalkredits aftaler med partnerbanker forhindrer effektiv konkurrence på realkreditmarkedet’, skrevet af Lau Nilausen og Sergey Khodjamirian i regi af konsulenthuset Compass Lexecon.

Det er alt andet end almindeligt, at pengeinstitutter i Danmark slås så meget indbyrdes, at man køber sig til en rapport fra tredjemand for at bruge den offensivt og underbygge sit budskab. Det er en særlig disciplin, som blandt andre brancheorganisationen Finans Danmark har forsøgt sig med for at præsentere sit budskab til den undrende offentlighed, f.eks. da man skulle forsvare bankernes indtægter. Ikke nødvendigvis med den store succes.

Nu nærmer vi os så en form for afgørelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens side. Omsider efter fire års ventetid og fortsat erobring af markedsandele fra Nykredit.

Som InsideBusiness forstår det, venter parterne på en afgørelse inden for relativt kort tid. Det meste peger på en form for medvind til Jyske Bank, Danske Bank og Nordea. For meget tyder på, at Nykredit/Totalkredit-aftalen i den ene eller den anden form begrænser konkurrencen, og det vil nok også præge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens endelige vurdering af sagen.

Men hvad så? Det er langtfra sikkert, at Totalkredit-banker over en bred kam sådan lige skifter side og begynder at sælge Jyske Banks, DLR-lån eller lån fra de to store børsnoterede institutter Danske Bank og Nordea. Men DAB, Danske Andelskassers Bank, gør det nok.

Og kommer der væsentlig opblødning i Totalkredit-aftalen, vil de større banker som Sydbank, Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Danmark, Sparekassen Kronjylland, Arbejdernes Landsbank med flere kunne begynde at presse Nykredit til en bedre aftale, for nu har de et alternativ.

Nykredit har omvendt den fordel, at man som hovedregel har det billigste produkt, ligesom man har sine kundekroner. Det viste en nylig analyse i mediet Finans, som selv havde samlet tallene ind og fået dem tjekket efter af selskaberne selv.

Nykredit kan sænke bidragssatsen

Samtidig sidder Nykredit tungt på de stordriftsfordele, som er uhyre vigtige, når man er realkreditselskab. Ikke mindst i form af store obligationsserier og udstedelser. Resultaterne under Michael Rasmussen er tillige så bomstærke, at Nykredit har gode muligheder for at slå igen, hvis Totalkredit-aftalen for alvor bliver udfordret.

Det mest oplagte er, at Nykredit sænker bidragssatsen på realkreditlån med f.eks. 0,1 procentpoint. Det kan man nemt forsvare i Nykredit med en bomstærk økonomi og distributionsnet, der i perioder udsteder 75 procent af alle danske realkreditlån på boligområdet.

Så spørgsmålet er, om Jyske Banks og Danske Banks seneste angreb på Totalkredit-aftalen kommer ud af en styrkeposition, eller om den snarere er et udtryk for svedige håndflader lige før lukketid, hvor man frygter, at man ikke er blevet hørt tilstrækkeligt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og i sidste ende politikerne.

På flere fronter er man i branchen enig om, at Nykredits lobbyister og kommunikationsfolk har skabt en bedre narrativ end modparten. Budskaber, som hvis I laver om på det her, kan vi ikke længere fastholde realkreditlån i udkantsområder og heller ikke enhedsprissystemet med ens priser på realkreditlån til alle, uanset om de har en villa i Vedbæk eller et vandkantshus i en forstad til Lemvig, har Nykredit effektivt fået plantet. Det har gjort ondt på især Jyske Bank, der simpelthen ikke mener, at det er rimelig eller reel kommunikation, fordi man aldrig selv har påstået, at man vil ændre det eksisterende system.

Har Nykredit været et skridt foran?

Det er også værd at bemærke, at det ikke er Totalkredit, der bærer kreditrisikoen ved lån i yderområder. Ifølge en slide fra Nykredit selv bæres de yderstliggende 60-80 procent af kreditrisikoen af medlemsbankerne. Og så er det efterhånden yderst sjældent, at Nykredit risikerer kredittab. Så heller ikke det argument giver meget mening i praksis.

Det er nogle af de narrativer, som forsøges udfordret i den netop offentliggjorte Compass Lexecon-rapport. Spørgsmålet er så, om nogen overhovedet får den læst, og om budskaberne siver ind, eller om Jyske Bank-Danske Bank-rapporten ene og alene opfattes som et partsindlæg. For lidt og for sent.

I det hele taget kan man spørge sig selv, om Jyske Banks storstilede angreb på Totalkredit-aftalen fra starten bar præg af for lidt research med tilbundsgående undersøgelser af priser og marked, som konkurrenceeksperter elsker, eller om det mere bar præg af at være en slags opportunistisk hurtigt skrivelse fra daværende topchef i Jyske Bank, Anders Dam, som på det tidspunkt måske ikke helt havde gennemtænkt, hvad han havde rodet sig ud i.

For hans modpart Michael Rasmussen, er ikke en, der tager let på tingene. Og han synes at have været et skridt foran Silkeborg-banken under meget af forløbet, selv om man på mange måder må sige, at Jyske Bank, her flankeret af Danske Bank, har en værdig sag.

 

Læs mere

Spil om SDCs fremtid bliver afgørende for strategisk opgør i banksektoren

Sydbank har 100 millioner i klemme i kapitalfonds konkurs

Banker genopliver betændt debat: Vil have udvidet revisionspligt for virksomheder

Slutspil om Finans Danmarks toppost er i gang

Finans Danmark står ved en skillevej. Hvem tager stafetten videre?

Politisk møde viser klar uenighed om bankernes rådgivning af kunder

Solen strålede over banktopmøde – men frustration over reguleringen spøger

Her er de mulige konsekvenser i sag om forbrugslånsbank

Større banker er stadig guldæg for revisorer. Især to huse fører nu i feltet

Opgør tager form: Regeltyranni mod banker har taget overhånd

Revisorkrav spreder sig som lynild i bankerne. Temaet er sprængfarligt