;
Henrik Poulsen web

Redaktørens analyse

Storaktionær kortslutter omstridt milliardhandel

Takket være effektivt spin lykkedes det Ørsteds storaktionær SEAS-NVE at spænde ben for energigigantens salg af elforretningen Radius. En forretning, de selv prøvede at snuppe, før det nogensinde blev sat til salg, og nu ligner en oplagt køber af. Ørsted-topchef Henrik Poulsen har spillet fallit og ligner en færdig mand.

Det sjællandske energiselskab SEAS-NVE har længe haft et godt øje til Ørsteds elforretning, Radius, der leverer strøm til talrige husstande og virksomheder i hovedstadsområdet og på Sjælland.

Faktisk så godt, at SEAS-NVE, der ejer omkring 10 procent af børsnoterede Ørsted, for knap et år siden i al fortrolighed henvendte sig til energikæmpen og topchef Henrik Poulsen med et ønske om at købe Radius.

Prisen var dog ikke høj nok, lød meldingen fra Ørsted og Poulsen, der samtidig var af den klare opfattelse, at man var nødt til at teste prisen i en offentlig budproces, hvor også andre bejlere, herunder pensionskasser og energiselskaber, kunne byde sig til.

Forligskredsen bag energiforliget, der blandt andet tæller Venstre, Konservative og ikke mindst Socialdemokratiet havde allerede tidligere givet Henrik Poulsen og Ørsted grønt lys til, at man frit kunne sælge forretningsområder fra, så længe der ikke var tale om kritisk infrastruktur.

Og det var Radius ikke, mente man.

Derfor fik Ørsted med hjælp fra sine rådgivere i Danske Bank og Citigroup sat gang i en klassisk salgsproces, hvor man dog hurtigt fik lavet nogle yderst strenge kriterier for, hvem der kunne byde på Radius. Det skete især for at undgå en sprængfarlig situation, hvor en kapitalfond som eksempelvis australske Macquarie med talrige dårlige sager på cv’et kunne stikke af med et selskab, der samlet set har 1 million kunder i hovedstadsområdet.

Derfor skrumpede feltet af potentielle købere af Radius ind til blot en håndfuld, da finansminister Kristian Jensen søndag måtte meddele Ørsted, at der ikke længere var opbakning i forligskredsen til et frasalg af Ørsted.

Det var Socialdemokratiet og formand Mette Frederiksen, der havde fået kolde fødder og nu ikke længere ville bakke op om et salg. Kritisk dansk infrastruktur måtte ikke havne i hænderne på de forkerte, var meldingen.

For regeringen og ikke mindst Ørsted og topchef Henrik Poulsen kom meldingen fra rød blok som lidt af et chok, og især blandt både Ørsted og de mange rådgivere, der har været tilknyttet salgsprocessen på begge sider af bordet, sidder man hovedrystende tilbage og undrer sig over, hvordan i alverden man fra politisk hold vælger at trække stikket på en så fremskreden salgsproces, der allerede har kostet Ørsted et tocifret millionbeløb.

Smadrede salgsprocessen

At det overhovedet er kommet så vidt, kan SEAS-NVE tage en del af æren for. Elselskabet og direktør Jesper Hjulmand gik således offensivt ud i slutningen af sidste år med et budskab om, at de var den eneste rette køber til Radius. For at gøre det endnu mere spiseligt rent politisk havde den sjællandske virksomhed allieret sig med hele Danmarks pensionskasse, ATP, og etableret et pletfrit konsortium, som selv de mest venstreorienterede politikere kunne sælge til og stadig sove trygt om natten.

Henrik Poulsen var rasende på sin egen storaktionær, og det var Ørsted-topchefens klare opfattelse, at energiselskabet mere eller mindre på egen hånd havde smadret hans salgsproces og skabt en masse politisk frygt, der med ét fik især socialdemokraterne til at frygte, at et salg af Radius ville ende på præcis samme måde, som da Goldman Sachs købte sig ind i Ørsted. Her var rød blok nær smeltet sammen, og SF var tæt på at implodere. Det måtte for enhver pris ikke ske igen, især ikke med tanke på, at vi sandsynligvis står få måneder fra et valg, hvor Mette Frederiksen har brug for en rød blok, der står sammen.

Paradoksalt nok var der slet ingen af de frygtede kapitalfonde tilbage blandt de mulige købere til Radius. Et par udenlandske elselskaber havde fortsat interesse, det samme havde PKA og den canadiske pensionskasse Omers og så naturligvis konstellationen SEAS-NVE og ATP.

Frygten for, at en kommende ejer kan øge sin profit og høste store gevinster på at hæve priserne voldsomt for de stakkels forbrugere, er ligeledes utopi, da hele Radius’ forretning er så gennemreguleret, at mange investorer på forhånd havde meldt fra alene af den årsag.

De nogenlunde sobre argumenter drukner dog fuldstændig i en tid, hvor alt, hvad der lugter af kapitalfond, skattely etc., politisk er ren gift.

Topchef forholdt sig passivt

Henrik Poulsens største fejl i hele det tragikomiske salg af Radius er, at den velanskrevne direktør kom på banen alt for sent. Det var reelt først i søndags, da det stort anlagte frasalg var kollapset, at Ørsted-topchefen kom på banen med de nøgterne argumenter, der muligvis kunne have slukket et par politiske ildebrande.

Flere af de involverede parter peger over for InsideBusiness på, at Ørsteds frontfigur burde have læst både den politiske og ikke mindst SEAS-NVE’s agenda langt tidligere i stedet for at gemme sig.

Henrik Poulsen har dog hele tiden holdt fast i, at han ikke ønsker at blande sig i diskussioner, han anser for at være ”usaglige”. Og det har polemikken om Radius ofte været.

Tilbage står dog det faktum, at Henrik Poulsen ikke er på talefod med en stor del af sin aktionærkreds. SEAS-NVE har takket været rævekagen øget egne chancer for at snuppe Radius, hvilket hele tiden har været meningen, selv om det har gjort Henrik Poulsen til grin over for de mange seriøse bydere, der har brugt mange timer og enorme summer på i sidste ende at overtage Radius.

Staten på den anden side har imidlertid sat en fed streg under, at man som hovedaktionær i Ørsted kan finde på at agere både uforudsigeligt og irrationelt, så snart politiske alliancer er truet.

 

LÆS MERE

Giftigt frasalg kan give politisk rivegilde 

Opgør i succesfuld fond: Nøglepartner kørt ud på sidespor

Investorerne flygter fra Danske Banks store satsning på kapitalfonde

Pensionskasser vil kuppe Danske Bank. Kapitalfondmilliarder i spil

Tidligere Danske Bank-profiler erklærer banken krig

Vindmøller, sol og hø trumfer kapitalfonde 

Investeringschef forlader pensionskasse efter bitter strid