;
NKT photo web

M&A

Storbank arbejder på salg af NKT’s væksthåb

Amerikanske JP Morgan arbejder på højtryk for at finde en køber til børsnoterede NKT’s division Photonics, der trods sin status som lillebror i koncernen viser stort potentiale og fine vækstrater. Håbet er at et salg kan indbringe over 3 mia. kroner og dermed frigøre kapital til NKT’s hovedforretning.

Med massiv efterspørgsel på havvind er det mange investorers forventning, at danske NKT i høj grad også vil nyde godt af udviklingen og den stigende fokus på grøn energi.

Den danske kabelproducent har nemlig de senere år haft held til at vinde opgaver med at levere strøm til en række store havvindmølleparker, og den udvikling skal koncernen og topchef Alexander Kara gerne sætte yderligere skub i.

Det kræver dog en vis finansiel formåen at blande sig i kampen om de store projekter, og derfor har NKT længe haft planer om at frasælge sin mindre division Photonics, der producerer fiberoptisk laserudstyr.

Allerede tilbage i slutningen af 2019 blev NKT-formand Jens Due Olsens trofaste samarbejdspartner JP Morgan hyret til opgaven, men svigtende resultater samt covid-19-pandemien tvang den børsnoterede koncern til at skrinlægge planerne.

Nu er de imidlertid igen hevet op af skuffen, og InsideBusiness erfarer, at JP Morgan i slutningen af sidste år gik i gang med at arbejde på investormaterialet.

Det blev sendt ud til potentielle købere for kort tid siden med et håb om, at man kan tiltrække en solid blanding af industrielle købere og kapitalfonde, der kan presse prisen på Photonics i vejret.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er ambitionen, at den lille NKT-division takket være sine fine vækstrater og unikke teknologi kan indbringe over 3 milliarder kroner, som NKT på sigt kan investere i kabelforretningen.

Oprindelig testede koncernen og JP Morgan ideen om at børsnotere Photonic som en selvstændig enhed i eksempelvis USA, men det er dog ikke en del af planerne denne gang.

Ved præsentationen af NKT’s regnskab for første kvartal i denne uge nøjedes selskabets ledelse blot med at konstatere, at det såkaldte strategic review, som man havde sat gang i forløb efter planen, men InsideBusiness erfarer, at Photonics meget vel kan være solgt inden for de næste par måneder.

En udfordring i NKT’s planer er dog, at især mange kapitalfonde anser Photonics for stadig at være en meget ung og uprøvet virksomhed, hvor man i høj grad skal betale for et fremtidigt potentiale. Derfor er meldingen i markedet fra flere banker og rådgivere, at selv om der er interesse fra flere kapitalfondes side, tvivler man på, det er muligt at møde NKT og JP Morgans prisforventninger.

Pres for at få en høj pris

Photonics har længe været anset som en skjult juvel i NKT-koncernen, blandt andet fordi det lille selskab gennem flere år kunne fremvise tocifrede vækstrater. Netop den vækst var også nøglen til det prisskilt, der blev sat på virksomheden i slutningen af 2019. Men især 2020 viste sig som et noget udfordrende år for Photonics, der noget overraskende kunne notere sig en tilbagegang på toplinjen.

Efter udfordringerne med blandt andet covid-19 og interne udfordringer kom Photonics dog tilbage på vækstsporet i 2021, hvor man igen havde en pæn omsætningsvækst på omkring 15 procent.

Det store spørgsmål i processen er dog, om det i denne omgang vil lykkes at få pengestærke strategiske købere overbevist om det fremtidige vækstpotentiale i selskabet.

Netop de udsigter skal således forsvare den høje prissætning af Photonics, hvilket kan vise sig at være en hæmsko for NKT’s salgsdrømme.

Det er således langtfra første gang, at en stor dansk børsnoteret virksomhed forsøger at sælge en uønsket division blot for at konstatere, at man ikke kan opnå en tilfredsstillende pris.

Tidligere har Coloplast forsøgt samme øvelse med selskabets urologidivision, hvor man måtte opgive planerne, fordi køberne ikke var villige til at møde de relativt høje prisforventninger.

I modsætning til eksempelvis kapitalfonde og private ejere er de børsnoterede selskaber ofte presset af, at deres aktiekurs er bundet op på nogle ganske høje multipler, og et frasalg af en division til en lavere multipel risikerer derfor at give en negativ kursreaktion.

Lukrativ disciplin med slagside

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har flere internationale kapitalfonde udtrykt interesse for Photonics, og netop disciplinen med at købe en enhed ud af en stor koncern, en såkaldt carve-out, er normalt noget, der tiltaler fondene.

Senest har eksempelvis EQT overtaget divisionen Natural Colors i Chr. Hansen, der siden er blevet omdøbt til Oterra, ligesom danske Polaris for nogle år siden overtog Falck Safety Services, der siden fik navnet RelyOn Nutec.

Ideen bag de såkaldte carve-outs er, at fondene ved at købe enheden ud af en stor koncern ofte kan forløse et stort, men skjult potentiale, der gennem årene er blevet overset, fordi man i en stor koncern har haft mere fokus på de største forretningsområder.

Omvendt rummer disciplinen også en del faldgruber bedst illustreret ved danske Maj Invest Equity, der i sin femte fond stod bag et stort opkøb af forretningsbenet TDC Hosting, som man dog efter ganske kort tid måtte sælge med et tab på et trecifret millionbeløb.

 

Læs mere

Stort industriklenodie jagter ny medejer

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie

Her er landets førende M&A-advokater