Copenhagen / Denmark_  02 March 2017 -  Nordea bank branch in Copenhagen.   ( Photo. Francis Dean/Deanpictures.)

Bank/Realkredit

Storbank har over 50 millioner i klemme i stålfirmas konkurs

Efter flere år med massive underskud er stålfirma i Kolding med over 500 ansatte gået konkurs. Blandt ejerne er dansk kapitalfond, der ser ud til at miste sin investering. Værre ser det ud for fynsk industrifamilie og især storbank, der er største kreditor og har over 50 millioner i klemme.

Mens landets næststørste kapitalfond, Polaris, med den overraskende konkurs i Sealing System har trukket overskrifter, har en konkurs hos en anden af landets kapitalfonde ramt næsten simultant.

Dansk Ejerkapital, der tidligere var kendt under navnet Industri Udvikling, har sammen med den øvrige ejerkreds i stålfirmaet East Metal kastet håndklædet i ringen og indgivet konkursbegæring i Kolding-firmaet med over 500 ansatte.

Stålfirmaet er oprindelig en del af den store fynske industrikoncern Ib Andresen Industri i Langeskov på Fyn, som arvingerne tidligere på året solgte til tyske Wegener.

I 2019 købte kapitalfonden Dansk Ejerkapital sig dog ind i East Metal via kapitalfondens femte fond.

Men Dansk Ejerkapitals investering er langtfra gået som håbet.

Siden kapitalfonden købte sig ind i det jyske stålfirma, har det ene underskud efter det andet afløst hinanden. Kulminationen kom, da East Metal Trading i slutningen af august indgav konkursbegæring ved Retten i Kolding. En uge efter fulgte moderselskabet East Metal Holding, som Dansk Ejerkapital ejer en andel af, efter.

Forrest i køen af kreditorer står storbanken Nordea, der har udpeget advokat Trine Hasselbalch, der er partner i DLA Piper, som kurator.

Samlet set er gælden i East Metal på næsten 200 millioner kroner. Her er Nordea er klart den største kreditor og har virksomhedspant i East Metal for 58 millioner kroner

Kurator Trine Hasselbalch ønsker ikke kommentere årsagen til konkursen i East Metal, fordi fokus i første omgang er på at redde East Metal og de mange arbejdspladser, fortæller hun.

”Vi arbejder intenst på at få håndteret virksomheden og få den solgt. Det tager vores fulde fokus. Det er virksomhedens overlevelse, vi prioriterer frem for alt andet,” siger Trine Hasselbalch.

Kan virksomheden sælges?

”Ja, det har vi en klar forventning om,” siger hun.

Nordea oplyser via sin presseafdeling, at banken ingen kommentarer har til konkursen i East Metal.

Ejere har skudt penge ind i flere omgange

East Metal er en underleverandør til især vindindustrien, og ligesom mange andre underleverandører er East Metal blevet hårdt ramt af krisen i industrien, der især skyldes stigende renter og priser på fragt og materialer.

Dertil kommer en dyr implementering af et nyt it-system, samt at et hackerangreb har kostet East Metal dyrt. Alene hackerangrebet kostede East Metal næsten 5 millioner kroner i det seneste årsregnskab for 2023.

Her tabte East Metal næsten 56 millioner kroner, efter at de to foregående år var endt med underskud på hhv. 9,6 og 11,7 millioner kroner.

Undervejs har stålfirmaet været nødt til at trække på en kassekredit hos storbanken Nordea, som fra 2022 til 2023 blev øget fra 15,5 til 41,6 millioner kroner, mens de samlede gældsforpligtelser steg til næsten 200 millioner kroner.

På trods af underskuddet og den store gæld var East Metal Trade dog fortrøstningsfuld, da selskabet aflagde sit regnskab for 2023 for få måneder siden. Her fremhævede ledelsen i stålfirmaet, at man historisk har haft et godt samarbejde med Nordea, og at ”der er løbende dialog med pengeinstituttet i forhold til koncernens kapitalberedskab, og det forventes, at kreditfaciliteten fortsætter uændret i 2024.”

Samtidig har ejerkredsen to gange indskudt 9 millioner kroner i selskabet, og af den grund vurderede ledelsen, at East Metal havde et tilstrækkeligt kapitalberedskab til at fortsætte driften i 2024.

Sådan gik det dog ikke.

Dansk Ejerkapital: En rigtig træls sag

Selv om Nordea har mest i klemme i konkursen, rammer den også Dansk Ejerkapital samt de øvrige ejere, hvoraf selskabet Vestervangen Holding Odense, som ejes af Erik Andresen, der er arving til Ib Andresen, er hovedaktionær.

Første gang ejerkredsen skød penge i East Metal, var i 2018. Her tilførtes 26 millioner kroner i egenkapital, mens man i 2022 tilførte stålfirmaet 10 millioner kroner. Dertil kommer, at ejerne som omtalt både i 2022 og 2023 gav East Metal ansvarlige lån på samlet set 18 millioner kroner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Andresen-familien til konkursen.

Hos Dansk Ejerkapital fortæller managing partner Dan Højgaard Jensen, at konkursen i East Metal skyldtes en cocktail af uheldige omstændigheder.

”Kombinationen af et fejlslagent ERP-projekt, cyberangreb samt især et meget hårdt marked gjorde, at der ikke længere var tiltro til, at der kunne skabes en rentabel virksomhed. En rigtig træls sag for alle: aktionærer, långivere, kreditorer og ikke mindst de ansatte,” skriver Dan Højgaard Jensen i et svar.

 

Læs mere

Det taler branchen om: Novos tidligere it-selskab kan blive næste afnotering fra en kapitalfond

Solcelleinvestor med kapitalfond i ryggen i massiv modvind. Fyrer hver 10. ansatte og ændrer strategi

Axcel træder ind på ejendomsservice-markedet med nyt opkøb

EQT må igen til lommerne. Skyder friske millioner i dansk prestigeopkøb

Mulige købere takkede nej til Polaris’ konkursramte opkøb

Kapitalfond og kapitalforvalter får grønt lys til salg af fond til private

Krakket Polaris-selskab får ny ejer

Det taler branchen om: Global kapitalfond taber kampen om milliardopkøb til dansk transportgigant

Rådgivere ser med forsigtig optimisme på M&A-markedet

Er vækstkomet Axcels næste homerun?

Frontfigur forlader pensionskasses kapitalfond efter kort tid

Her er kapitalfondenes mest opsigtsvækkende konkurser

ubesvarede spørgsmål i chokkonkurs i Polaris-selskab

Nordjysk selskab købt ud af hollandsk kæmpe af britisk fond

Prestigeopkøb koster Vellivs kapitalfond kæmpe nedskrivning

Sydbank har 100 millioner i klemme i kapitalfonds konkurs

Svensk kapitalfond køber dansk medikoselskab