;
zeier web

Inside story

Storbank siger farvel til chef for prestigeenhed 

Blot to år efter at Nordea snuppede Michael Zeier fra rivalen Danske Bank, er han nu overraskende fortid som global chef for corporate and investment banking-området. 

Det var med tydelig stolthed, at Danske Bank i september 2016 kunne annoncere, at man havde lokket Michael Zeier til at overtage rollen som global chef for bankens corporate finance-afdeling. 

Blot syv måneder senere kunne ærkerivalen Nordea triumferende meddele, at man nu havde snuppet den eftertragtede bankmand og givet ham titlen global co-head for corporate & investment banking-afdelingen. 

Et klart skridt op ad rangstigen for Zeier, der nu ud over at være medansvarlig for den nordiske storbanks aktiviteter inden for køb og salg af virksomheder og børsnoteringer også kom til at stå i spidsen for kontakten til bankens mange storkunder på tværs af de nordiske lande. 

Ikke desto mindre erfarer InsideBusiness, at Michael Zeier nu er fortid i banken efter at være blevet tilovers i en intern rokade, hvor Zeiers tidligere makker Mathias Leijon har trukket det længste strå og nu alene står i spidsen for det eftertragtede område. 

Selv om Nordea ikke officielt har meldt Zeiers exit ud eksternt, har Mathias Leijon selv løftet sløret for den noget overraskende udvikling, idet Nordea-manden for ganske nylig på LinkedIn ændrede sin titel fra co-head til global head of corporates, institutions & investment banking. 

Michael Zeiers exit kommer som en overraskelse – især i lyset af hans korte tid i Nordea samt det faktum, at man headhuntede ham til stillingen efter kun lidt over et halvt år hos Danske Bank. 

Hans farvel sker endvidere, samtidig med at Nordeas danske corporate finance-afdeling, som Zeier blandt andet havde det øverste ansvar for, har haft et noget skuffende år, hvor indtjeningen slet ikke har stået mål med de forgangne år, hvor afdelingen tjente gode penge på især de store børsnoteringer af blandt andet Ørsted og Nets, ligesom man i 2018 også scorede et pænt honorar på at rådgive australske Macquaire i forbindelse med købet af TDC. 

I år har det især været lidt af en bet for Nordeas danske corporate finance-hold, at det ikke lykkedes at sælge Axcel-virksomheden Frontmatec, ligesom man også tidligere gik glip af at betydeligt honorar, da det ikke lykkedes at finde en køber til den fynske erhvervsmand Niels Thorborgs selskab, 3C Retail. 

En svær opgave 

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er der ikke tale om en egentlig fyring af Michael Zeier men snarere en mere elegant løsning, hvor Nordea som led i topchef Frank Vang-Jensens strategi for nylig valgte at foretage en større intern ændring af organisationen. 

Den medfører blandt andet, at man ikke længere deler samme funktion op på flere medarbejdere, hvilket man ellers tidligere har gjort. Det har medført, at Michael Zeiers nuværende job er blevet udfaset, ligesom banken altså fravalgte Zeier til fordel for svenske Mathias Leijon. 

Allerede da Michael Zeier blev hentet til Nordea, anså flere aktører det for at være en vanskelig opgave for ham for alvor at sætte en dagsorden i banken, blandt andet fordi Zeier efter mange år i London trods et nordisk fokus ikke havde sin daglige gang hos kunderne, herunder de mange store virksomheder og kapitalfonde, banken gerne både vil låne penge til samt assistere, når de enten skal købe eller sælge virksomheder. 

Svært at finde folk 

Michael Zeiers exit kommer efter en noget tumultarisk tid i Nordeas eliteafdeling. Først fyrede man i september 2017 den danske chef for bankens corporate finance-afdeling, Morten Revsbech, og kort efter røg også hans chef, Harald Grøn.  

I perioden forinden havde talrige nøglepersoner i Nordeas corporate finance-afdeling, herunder Christian Hansen og Nicolaj Bundgaard, forladt banken til fordel for henholdsvis Danske Bank og Carnegie, ligesom en række andre medarbejdere havde forladt bankens gamle hovedkvarter, populært kaldet ’Ørkenfortet’, til fordel for andre stillinger hos typisk konkurrenter eller kapitalfonde. 

I løbet af dette efterår har Nordea ydermere fyret yderligere to ansatte i corporate finance-afdelingen, men bankens og Michael Zeiers udfordring har været, at det har været særdeles vanskeligt at hente nye kræfter til banken, da Nordea gik i markedet på et tidspunkt, hvor branchen netop havde afsluttet en omfattende stoleleg. 

 

LÆS OGSÅ

Axcel jagter milliarder hos tunge pengekasser 

Modvind i kapitalfondenes ambitiøse investeringer

Kapitalfondenes årsmøde. Nu uden kapitalfonde

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfonde tørster efter frasalg 

Ombejlet milliardvirksomhed solgt for næsen af kapitalfonde