;
desmi web

M&A

Storbank dropper dansk corporate finance

En af Nordens største banker dropper nu deres danske corporate finance-afdeling. Det danske hold fortsætter på egen hånd, men skal fortsat samarbejde med banken, der nu vælger at fokusere på storkunder i andre nordiske lande.

I en tid, hvor virksomhedshandler har udviklet sig til et yderst lukrativt ben for både mange banker og store revisionshuse, vinker en af Nordens største banker nu farvel til køb og salg af virksomheder i Danmark.

Handelsbanken, der ellers gennem flere årtier har været til stede på det danske marked, fokuserer nu alle corporate finance-aktiviteter i de andre nordiske lande og lukker dermed de facto for sin fysiske tilstedeværelse på det danske marked.

De ansatte med ledende partnere Casper Nørgaard og Henrik Niederscheier fortsætter imidlertid bankens nuværende aktiviteter i eget regi under det nystiftede selskab HCN Partners, der skal sørge for, at de igangværende købs- og salgsmandater bliver kørt til vejs ende.

Samtidig skal det nye, selvstændige rådgiverfirma agere som Handelsbankens faste samarbejdspartner på det danske marked, såfremt der opstår behov for, at den svenske banks kunder skal bruge M&A-rådgivning i Danmark.

”Vi bliver en uafhængig M&A-rådgiver, men vi vil fortsat have et tæt samarbejde med Handelsbanken og være bankens samarbejdspartner, når bankens kunder får behov for en M&A-rådgiver i Danmark. De igangværende sager vil blive serviceret af os på vegne af Handelsbanken, men alt, hvad der kommer ind af nye opgaver, bliver løst i selvstændigt regi,” siger Casper Nørgaard.

Selv kom han til Handelsbanken i 2012, i forbindelse med at rivalen Carnegie havde foretaget et støre raid og hentet den daværende chef for bankens corporate finance-division, Jacob Bastholm, sammen med en række medarbejdere.

Som respons hyrede den svenske storbank Peter Olesen hos Danske Bank, der blandt andre tog bankens to nuværende chefer med sig. De to overtog, da Olesen for nogle år siden skiftede til revisionshuset Deloittes corporate finance-team.

Handelsbanken rykker enheder til Stockholm

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger skal trækket fra Handelsbanken ses som et større led i, at man rykker en lang række områder, herunder analysedækning og aktiehandel, til Stockholm i et forsøg på at centralisere sin forretning.

Samtidig er det tydeligt, at banken de senere år i Danmark i stigende grad har valgt at fokusere på privatkunder samt mindre erhvervsdrivende, hvorfor man ikke længere har brug for en stærk tilstedeværelse inden for områder som markets og corporate finance.

Handelsbanken er derfor i dag især en retailbank på det danske marked, og når både aktieafdeling og udlån til storkunder ikke længere er et fokusområde, giver det heller ikke mening at have et helt corporate finance-hold siddende i København.

Handelsbanken vil fremover fokusere og bygge videre på sine corporate finance-aktiviteter i de øvrige nordiske lande. I Danmark består vores corporate finance-forretning primært af M&A-kunder, der ikke samtidig er låntagere i banken. De tror derfor på, at corporate finance-aktiviteterne i Danmark vil udvikle sig bedre under medarbejdernes ejerskab. Siden forretningen fortsat vil udgøres af vores nuværende kolleger i corporate finance, vil HCN Partners være en naturlig samarbejdspartner for os på det danske marked fremadrettet,” skriver Alexander Ensér, chef for Corporate Finance i Handelsbanken i en mail til InsideBusiness.

Udfordring at stå på egne ben

For de tidligere Handelsbanken-folk bliver udfordringen i det nye setup at sørge for, at man kan få skabt en nogenlunde kontinuerlig strøm af opgaver, hvilket kan være en udfordring for uafhængige aktører, der ikke har en stor organisation i ryggen, der kan understøtte M&A-forretningen.

Især FIH Partners har haft stor succes med den disciplin, og selv om de nuværende partnere købte forretningen ud af afviklingsbankens for noget år siden, har det på ingen måde påvirket rådgiverne, der fortsat kaprer tunge mandater, FIH må anses for at være en af de førende, hvis ikke den førende, herhjemme inden for rendyrket M&A.

Også andre uafhængige huse som Clearwater og Nordic M&A har vist sig i stand til at skabe en stabil forretning med løbende opgaver af en vis størrelse, mens der for andre af de selvstændige aktører kan være større eller mindre udsving fra år til år.

Casper Nørgaard understreger da også, at det for den nye aktør er vigtigt at opretholde en vis størrelse for netop at sikre, at man har en vis ballast.

”For at opretholde et acceptabelt dealflow er man nødt til at have en vis størrelse. Vi er indledningsvis ni ansatte, som alle har arbejdet sammen i en længere periode, og vi satser på at tilføje et par medarbejdere i løbet af den kommende tid. 2020 blev naturligvis påvirket af corona, men vi håber og tror på, at situationen vil være mere normaliseret i løbet af foråret, hvor nogle af de processer, der er blevet udskudt, forhåbentlig, kan komme i gang igen,” siger Casper Nørgaard.

Stor opgave udskudt

Selv om Handelsbanken traditionelt set har stået i skyggen af banker som Danske Bank og Nordea både inden for rendyrket M&A og især ECM de senere år, har banken alligevel med jævne mellemrum præsteret at snuppe lukrative mandater af en vis størrelse.

Således har banken tidligere stået for salget af Netcompany til kapitalfonden FSN Capital samt Ellab til IK Investment Partners. Samtidig har banken blandt andre rådgivet køberne af Mærsk-selskabet Esvagt, ligesom man sidste år fik til opgave at sælge det velindtjenende selskab Desmi, der potentielt kunne være blevet en af de mest markante M&A-handler sidste år. Her bremsede covid-19 imidlertid den proces, men det forventes, at HCN Partners og Desmi-ejer Henrik Sørensen inden for de kommende måneder igen vil forsøge at sælge selskabet.

Ud over den opgave har bankens nu tidligere corporate finance-hold også rådgivet Tryghedsgruppen i forbindelse med Trygs forestående køb af britiske RSA.

 

Læs mere

Kapitalfondes væksthåb presset på pengejagt

PFA risikerer kæmpe nedskrivning på giftigt udlån

EQT forbereder salg af genrejst problembarn

EQT på vej med stort frasalg

Kapitalfond øjner nyt rekordafkast