Dankort_App_1

Bank/Realkredit

Anklager om misbrug af dominerende stilling rammer Nets

Nets beskyldes for at misbruge sin dominerende position, når det gælder favorisering af dankortet som betalingsmiddel i de styresystemer, der kontrolleres af Nets.

Den store betalingsaktør Nets beskyldes nu igen for at misbruge sin dominerende position til at tryne andre spillere på betalingsområdet. Beskyldningen kommer fra Swedbank, der er indløser og i direkte i konkurrence med Nets på indløsersiden.

I dag er det nemlig sådan, at stort set alle betalingsterminaler i Danmark som udgangspunkt lader dankortet betale, hvis der er mulighed for at vælge mellem flere betalingskanaler. Det skyldes, at Nets’ styresystem PSAM (Purchase Security Application Module) som standard sætter terminaler fra Ingenico og Verifone til at bruge dankortet. Netop PSAM er en chip, der er nødvendig for at komme i kontakt med Nets Card Processing, som næsten alle i Danmark er afhængige af.

”Som det er nu, ligger monopolet hos Nets. Alle terminaler bliver per default sat til at bruge dankort, og det er et stort problem, og det er understreger det monopolistiske marked, som Nets står for i dag,” lyder det fra chefen for Swedbanks kortforretning, Kim Ibsen. Han lægger heller ikke skjul på, at Swedbank flere gange har klaget over Nets til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Sagen kort

InsideBusiness fortsætter afdækningen af betalingsområdet, hvor fronterne mildest talt er trukket hårdt op her op til, at dankortaftalen skal genforhandles næste år.

I denne uge går vi tæt på opgøret på indløsersiden, hvor Swedbank er stærkt udfordret af Nets’ fortsat dominerende markedsposition.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen holder skarpt øje med situationen på området, men vil ikke kommentere de konkrete sager.

Også Visas danske country manager, Jens Damgaard, har i InsideBusiness præsenteret en skarp kritik af Nets for netop at favorisere dankortet på bekostning af Visa, når de populære Visa/Dankort bruges kontaktløst. Her skal man nemlig trykke på en gul knap på terminalen for at komme til at betale med Visa. Og det gør så godt som ingen. Dermed går millioner af danske betalinger uden om Visa.

Kritikken af terminalopsætningen deles af Swedbanks Kim Ibsen. Også han er utilfreds med Nets’ system, hvor de vil have kunderne til at trykke på den gule knap, før de bruger det kontaktløse dankort:

”Det er efter min overbevisning et brud på EU-direktivet om, at forbrugerne skal have frit valg mellem betalingsmulighederne. Og det er igen et udtryk for, at Nets misbruger sin dominerende position,” siger Kim Ibsen.

MobilePay er også udsat

Også hos MobilePay er man presset af situationen, der har gjort det sværere at udrulle betalingsløsningen i butikkerne. Dog er det lykkedes at få gennemført en opgradering på Verifone-terminaler, der gør det muligt at håndtere både MobilePay og konkurrenternes mobile betalinger.

Nu står det på MobilePays ønskeliste at få adgang til Ingenico, ligesom man ønsker sig adgang til de sorte bokse i de danske butikskæder. Det gælder for eksempel dem, som Nets har sat op til brug for det mobile dankort i Salling Group.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har fulgt betalingsmarkedet i årevis. Blandt andet har Konkurrencerådet afgjort, at betalingskortindløseren Teller (nu Nets) har misbrugt sin dominerende stilling i perioden 2012-16. Tellers kontrakter med nogle af de største kunder indeholdt rabatter og kontraktvilkår, som havde en loyalitetsskabende effekt og kunne afskærme markedet for konkurrenter.

Konkurrencestyrelsen nikker til problemet

Kontorchef Michael Høg Riis vil dog ikke kommentere direkte på sagerne over for InsideBusiness, fordi man ikke udtaler sig om konkrete sager, hvor der ikke er truffet en eventuel afgørelse. Styrelsen tolker imidlertid reglerne på den måde, at forretningen ikke må forhindre kunderne i at vælge mellem betalingsmiddel ved brug af et co-brandet kort som eksempelvis Visa/Dankort.

”Både kunder og forretningen skal kunne vælge mellem betalingsvaremærker. Dog må forretningen gerne give kunderne et positivt incitament til at bruge et bestemt kort som for eksempel rabatter eller bonuspoint. Men forretningen må ikke sætte tekniske hindringer op for, at kunden frit kan vælge betalingsvaremærke.”

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har allerede tidligere i år givet Coop et påbud, fordi dagligvaregiganten ikke var gode nok til at give forbrugerne mulighed for at vælge imellem betalingsinstrumenter ved brug af co-brandede kort. Så i den henseende er der allerede taget delvist hånd om sagen. Netop Nets har over for InsideBusiness sendt aben videre til detailhandlen.

En anden agenda er, at Nets kører med lavere priser for Nets Merchant Services til Nets end til andre spillere. Forklaringen fra Nets er, at der er forskel på enhedspriserne, i forhold til hvor mange transaktioner man som kunde får behandlet via Nets. Men også det kan være på kant med konkurrencelovgivningen, fordi Nets Merchant Services er en dominerende aktør.

”Vi kan ikke udtale os om, hvorvidt en virksomhed har overtrådt reglerne eller ej i en konkret sag, hvor vi ikke har truffet en afgørelse. Dog kan jeg generelt sige, at en volumenrabat som udgangspunkt godt kan gives i overensstemmelse med konkurrencereglerne. Det kommer i sidste ende an på en konkret vurdering af blandt andet markedet og de betingelser, som rabatten gives på,” fortsætter Michael Høg Riis.

Nets afviser kritikken

Hos Nets afviser pressechef Søren Winge kritikken af prissætningen af Nets Merchant Services med, at Nets er den største kunde til systemet og derfor kan købe ydelserne til en bedre pris end andre.

”I Nets sikrer vi løbende, at vi lever op til de til enhver tid gældende regler – også i relation til prissætning af processingydelser, i det omfang det er reguleret.”

På spørgsmålet, om Nets’ styresystem PSAM hæmmer konkurrencen, sender Søren Winge bolden videre til detailhandlen:

”PSAM er blot én blandt flere terminalplatforme i Danmark, der er certificeret til såvel dankort som de øvrige korttyper, en forretning måtte ønske at indløse. Det er en åben platform, og vi har sikret, at det i terminaler fra Nets er teknisk muligt for forretninger at give deres kunder et frit valg, når de skal betale. Vi behandler herefter betalingen i henhold til det, der er valgt på terminalen.”

Rådgiver for detailhandlen i betalingsspørgsmål, administrerende direktør Lars Hansen fra Bank Brokers, forstår udmærket Visa og indløsernes frustrationer. Omvendt spiller kundeoplevelsen i butikkerne også en rolle:

”Jeg forstår godt, at Visa og Visa-indløserne er ærgerlige over, at dankortet har forrang på kontaktløse betalinger. Man må også bare huske på, at det ultimative hensyn, der skal tages, er over for forbrugerne. De elsker den kontaktløse betalingsoplevelse, og den bliver ødelagt, hvis man altid skal taste sit valgte betalingsmiddel ind på terminalen. Specielt når det ikke gør nogen synderlig forskel for forbrugeren, om betalingen gennemføres som Visa eller dankort. Et aktivt valg vil kun forlænge ekspeditionstiden og skabe længere køer i butikkerne.”

Kan butikkerne give forrang til Visa?

Lars Hansen har rådgivet de to burgerkæder Sunset Boulevard og McDonald’s til at droppe dankortet til fordel for Visa på grund af økonomiske hensyn. På den baggrund mener han, at det bør være muligt for detailhandlen at vælge, at automaterne bruger Visa-delen i stedet for dankortet.

”Omvendt vil nogle detailhandlere have en interesse i at give Visa forrang frem for dankort. Visa stiller butikkerne sikkerhedsmæssigt bedre end dankortet, og der er desuden forskel på omkostningen for butikken. Derfor burde det være muligt, at butikken kan beslutte, at terminalen som udgangspunkt benytter Visa-delen af Visa/Dankort og ikke omvendt.”

 

Billedtekst: Går Nets for langt og misbruger sin dominerende rolle ved at favorisere dankortet på bekostning af Visa i styresystemet som i denne terminal fra Ingenico? Foto: PR

LÆS MERE

Aggressiv priskrig truer Nets

Nyt våben skal redde dankortet

Dansk betalingskrig mellem Nets og VISA bryder ud i lys lue

To spillere dropper Dankortet. Usikkerheden vokser

Slagsmål venter om guldrandet farvel til dankortet

Dankort-krig eskalerer: Jyske Bank og Apple Pay dropper nationalkortet

Nervepirrende opgør om dankortets fremtid nærmer sig

Vi går helt tæt på kapitalfonden, der vil købe Nets

Nets-boss vil købe TV 2

Industrielle købere cirkler om Nets