;
markets1

Business

Store danske børsnoterede selskaber går hård tid i møde

De store danske selskaber er prissat meget højt, og meget tyder på, at de kommer til at skuffe aktionærerne i 2020, der kan byde på ganske megen uro. Forsikring og banker risikerer hårdt år, lyder analysen fra Sydbank

Det er tid til at spænde sikkerhedsselen, hvis man er aktionær i det danske C25-indeks eller står for at skulle præsentere investorerne for flere dårlige regnskabsnyheder. 2020 kan nemlig blive et svært år for de toneangivende danske aktier, der er meget højt prissat. Det er i hvert fald advarslen fra lederen af Sydbanks aktieanalyse, Jacob Pedersen, der sammen med bankens cheføkonom, Søren V. Kristensen, præsenterede bankens forventninger til globale og danske aktier på et møde for pressen tidligere på ugen.

Det er helt centralt, at de danske aktier ligger 35 procent over det historiske niveau – og det er højere end de amerikanske og europæiske indeks, konstaterer Jacob Pedersen. Men det er også med til at gøre 2020 ekstra udfordrende:

”Der er rigtig mange danske selskaber, der ser dyre ud. Jeg kan faktisk ikke huske, at vi har haft så få købsanbefalinger blandt de aktier, vi følger. Så det kan godt blive udfordrende.”

Kilde: Sydbank

Året vil være præget af skiftende udmeldinger fra de danske selskaber, der kan få svært ved at løfte indtjeningen så meget, som markedet håber. Det vil give en del aktieuro, forudser Jacob Pedersen.

Det fremgår af Sydbanks hjemmeside, at banken p.t. har købsanbefaling på FLSmidth, Nordea og Vestas blandt de cykliske aktier, mens man har købsanbefaling på Bavarian Nordic, Novo Nordisk, GN Store Nord og Genmab blandt de defensive, mens man anbefaler salg af Topdanmark, Tryg, Demant, Coloplast og Lundbeck.

Forsikringsaktier kan blive ramt

Netop forsikringsaktiernes rolle som sikker havn for investorer med hang til stabile udbytter er ved at være udspillet, frygter Jacob Pedersen:

”Forsikringsaktierne er jo et sted, hvor investorerne er gået i ly igen og igen og i en lang periode har haft gunstige vilkår med obligationslignende karakteristika. Vi er dog i tvivl om, hvorvidt det kan fortsætte.”

Målt på forventet price/earning er Tryg noget dyrere end de europæiske gennemsnit, mens Topdanmark handles lidt billigere end Tryg, som er regnskabsaktuel i næste uge. Men det er fortsat til en langt højere pris end Jyske Bank, Nordea og Danske Bank. Kun aktiekatastrofen SAS og Pandora kan matche bankernes svage værdisætning – og det er der ikke umiddelbart nogen vej ud af, selv om Jyske Bank, Spar Nord og Nykredit har leveret opjusteringer af forventningerne til hele 2020 de sidste par uger.

”Vi tvivler på, at tidevandet i 2020 kan løfte de både, som er fyldt med huller, men det kan selvfølgelig spille os et puds,” siger Jacob Pedersen om det brede aktiemarked.

Bankaktierne lider under de negative renter og risikerer, at en opbremsning i økonomien vil øge nedskrivningerne på et kritisk tidspunkt. Derfor risikerer mange banker at forblive meget billigt prisfastsat i en rum tid fremover.

Kilde: Sydbank

Ikke det store afkast i 2020

Den forudsigelse hænger også sammen med Sydbanks for verdensøkonomien, der fortsat vil blive holdt oppe af lave renter og de massive obligationsopkøbsprogrammer, som der p.t. er ro om.

Desuden kan renterne i både Europa og USA blive sat længere ned. Det betyder, at Sydbank ser ind i en tid med store aktiekursudsving, men med et behersket positivt globalt afkast på 2-6 procent. Og nogenlunde det samme skal vi forvente os af det danske aktiemarked, lyder det.

Hvis den forudsigelse holder stik, må vi sige, at det er en voldsom ændring i forhold til 2019, der gav 35 procent i afkast for amerikanske aktier, knap 30 procent for globale aktier, lidt mindre for europæiske aktier, mens emerging markets haltede bagefter med et afkast på ca. 22 procent.

Vurderingen fra Sydbank er desuden, at det fortsat vil være mere givtigt at have overvægt i amerikanske aktier, hvor afkastet ventes at blive omkring 7-9 procent. Dog vil handelskrigen fortsat være en konstant kilde til uro i hele 2020, og det kan være, at præsident Trump for alvor fører handelskrigen til Europa. Brexit vil også fortsat være en stressfaktor for de europæiske aktiemarkeder – og især britiske aktier kan blive et farligt sted at placere sin formue.

Kilde: Sydbank

”USA’s økonomi vil bremse lidt op, og væksten bliver lavere end i 2019. Så der er større sandsynlighed for, at FED lemper mere, end de strammer. Derfor vil væksten blive opretholdt nogenlunde i amerikansk økonomi. I Europa har vi både brexit med langsigtede handelsaftaler, der skal forhandles, og risikoen for, at Trump bringer handelskrigen herover. Desuden har vi ikke rigtig nogen geværgreb tilbage for at sætte gang i økonomien.”

Ifølge Jacob Pedersen er der også det amerikanske præsidentvalg at se frem til, og det kan vise sig negativt for aktierne, hvis en demokrat vinder regeringsmagten. Trump og hans skattelettelser og lempelige pengepolitik har nemlig indtil videre vist sig at være en garant for en sikker hånd under de globale aktiemarkeder.

LÆS OGSÅ

Her kan du hente hele afkaststatistikken for de danske investeringsforeninger som Excel-fil. 

Investeringsfonde jubler efter historisk aktieår. Her er de bedste afkast – og de værste

Udskældte fonde får comeback

Mød afkastkongerne og en katastrofal satsning på kapitalfonde

Bankerne skal til den store investeringseksamen

Slagsmål om milliardmandater

Kvinder bliver rigere end mænd. Nye tider for bank og investering

Nykredit slår Danske Bank på private banking. Overraskende nyt fokus i slag om velhaverne

Sparinvest underbyder Danske Banks investeringsprodukt

Danske fonde får milliardsmæk