;
Health (medical) and life insurance for the whole family concept. Practitioner doctor with protective gesture and icon of family.

Inside story

Store mæglerhuse indgår aftale med ny aktør. Revolution på pensionsmarkedet i gang

De to fremadstormende mæglerhuse APC og Söderberg & Partners har begge indgået aftaler om levering af tab af erhvervsevneforsikringer hos Euro Accident. Først til privatkunder, men senere skal de nye alliancepartnere ind på firmapensionsmarkedet.

Nu skal danskerne frit kunne vælge leverandør af investeringsydelser, når det gælder pension, fordi den ofte dyre og udskældte forsikringsordning kan købes for sig. Det er et opgør med den nuværende model, hvor pensionsselskaberne PFA, Danica, Velliv og AP Pension slås om firmapensionsmarkedet med et ofte skævt forhold mellem det, kunderne betaler for henholdsvis forsikringer og investeringsydelser.

I spidsen for opsplitningen i forsikrings- og investeringsydelser står forsikringsleverandøren Euro Accident, der netop har indgået aftaler med de to store mæglerhuse APC og Söderberg & Partners om at gå i markedet med det nye forretningskoncept. Og der er høje ambitioner om en milliardomsætning og tiltrængt øget gennemsigtighed på pensionsmarkedet, forklarer administrerende direktør for Euro Accident i Danmark Christian Dehn:

”Det her handler om at tage det bedste fra begge verdener – at tage det bedste forsikringsprodukt og kombinere det med det bedste opsparingsprodukt. Mæglerne kan forfine det her meget mere, end vi har set hidtil.”

Om Euro Accident

Euro Accident en helt ny aktør på det danske marked for syge- og ulykkesforsikringer, som efter et længere tilløb netop har modtaget sin godkendelse og nu kan agere på det danske marked som agentur for det svenske moderselskab. Euro Accident har eksisteret i Sverige siden 1996 og sidder i dag på 15 procent af forsikringsmarkedet med en omsætning på 1,2 milliarder SEK.

Det danske selskab er en filial af det svenske livsforsikringsselskab med samme navn. Den danske afdeling blev etableret i september 2017 og er det første selskab i Danmark, der vil gøre risikoforsikring lønsomt ved at adskille den fra pension.

Euro Accidents koncept er udviklet i Sverige, hvor fokus er på at koble helbred sammen med arbejdslivet for at reducere dyrt sygefravær. Selskabet har gennem det sidste år undergået en stor forandring fra agentur til livsforsikringsselskab.

Forretningsideen bygger på at arbejde proaktivt sammen med kunderne om at forebygge sygdom ved hjælp af en helhedsorienteret tilgang til sundhed og forsikring. Fra begyndelsen skal der således faguddannede sygeplejersker og eksperter på, der sikrer, at eksempelvis stressramte medarbejdere og sygdomsforløb ikke udvikler sig til lange og dyre fraværsperioder.

Det betyder en helt ny tilgang til det udfordrede marked for syge- og ulykkesforsikringer baseret på mikrotarifering, så syge- og ulykkesforsikringer i langt højere grad vil blive prissat efter risiko – samme tendens, som vi længe har set på skadesforsikringsområdet.

Euro Accident er ejet af amerikanske National General Insurance Group.

Fænomenet kaldes også for unbundling og kan ifølge Christian Dehn vise sig som et opgør med den udskældte danske pensionsmodel, hvor pensionsselskaber – som beskrevet i InsideBusiness de seneste uger – får virksomhedskunder ind med billige forsikringer mod tab af erhvervsevne (hvilket den seneste udbudsrunde om Novo understreger), hvorefter de så tjener pengene på svært gennemskuelige investeringsomkostninger.

”Det er kun i Danmark, man har puttet begge dele ned i en boks. Vi mener, at der fremover skal køres flere udbud hos mæglerne – et på forsikringsordningen og et eller flere på leverandøren af investeringsdelen,” fortsætter Christian Dehn, som i disse dage er på charmeoffensiv for at lukke flere aftaler med mæglerhusene.

Christian Dehn regner med, at forsikringsaktøren, der i skrivende stund har otte ansatte, takket være samarbejder med mæglerhusene om et år har en omsætning på et trecifret millionbeløb, der gerne skal øges de kommende år.

”Vores ambition er en milliardomsætning i Danmark, og der er plads til det i markedet. Kunderne er i høj grad interesserede i valgfrihed, og så betyder det mindre, om forsikringen er 20 procent dyrere, bare der er billige og gode investeringsmuligheder knyttet til aftalen,” lyder det fra Christian Dehn, der også gerne vil i dialog med prisbillige og fleksible handelsplatforme som Nordnet og Saxo Bank for på den måde at udfordre pensionsselskaberne, der som oftest kun har få og ofte dyre valgmuligheder på investeringssiden.

APC vil åbne firmapensionsmarkedet

Også hos APC ser CCO Peter Bangsgaard frem mod et samarbejde med Euro Accident, der i det kommende år skal udvikles til spydspids i APC’s angreb på firmapensionsmarkedet:

”Vi kan se, at der mangler en unbundling og en liberalisering af pensionsmarkedet, hvor det ikke længere kun er direktøren, der skal beslutte, hvor pensionsordningerne skal placeres. Medarbejderne skal også have indflydelse. Vi er nået et pænt skridt af vejen på privatkundesiden, og om et års tid går vi ind på firmapensionsmarkedet,” siger Peter Bangsgaard.

I dag samarbejder APC med AP Pension, Topdanmark Liv og Skandia, der er blevet opkøbt af AP Pension, om formidling af privatkunder med typisk store hvilende pensionsopsparinger. Men Peter Bangsgaard så gerne nye alliancepartnere som føromtalte Nordnet og Saxo Bank for at få flere investeringsmuligheder på hylderne.

For tiden går det stærkt hos APC, der får ca. 300 nye kunder ind om måneden svarende til 400 millioner kroner i opsparede midler. I dag har APC 17,8 milliarder kroner under forvaltning og har det seneste år øget medarbejderantallet til 145 efter opkøb af et callcenter. Desuden har man åbnet kontorer i Århus og Fredericia og i den forbindelse ansat 25 personer.

”Kontorerne er et led i vores ekspansion på privatmarkedet og en forberedelse af vores indtræden på firmapensionsmarkedet”, konstaterer Peter Bangsgaard.

APC forventer en højere omsætning for 2018-regnskabet, men et resultat på samme niveau som 2017. Nu er man klar til at tage alle midler i brug for at vinde nye kunder, inklusive at finde alliancer med helt nye partnere med forsikringsordningen fra Euro Accident i ryggen.

”Vi er ikke bundet af alliancer med landets store pensionsselskaber. Vi ser bestemt Saxo Bank, Nordnet, PKA og Sampension som interessante spillere. De kommer med en anden forståelse af investeringsprodukter og kan være med til at bringe omkostningerne ned på andre niveauer. Vi mener ikke, at der skal være et overnormalt omkostningsniveau til investeringer. Nogle spillere ligger jo på 1,5 procent i ÅOP,” forklarer Peter Bangsgaard.

Vigtigt, at Euro Accidents setup fungerer

Også i Söderberg & Partners bekræfter direktør Torben Spuur Jensen, at man har indgået en aftale med Euro Accident:

”Vi har lavet en aftale med dem, som primært omhandler private kunder, der har brug for en forsikring uden opsparing. Det er det, de kan, det kan de andre spillere ikke. Nu tester vi, hvordan det her fungerer på privatsiden, inden vi går i gang med virksomhedskunderne,” siger Torben Spuur Jensen, som er lidt mere kritisk over for unbundling end APC og Euro Accident. For hans erfaring er, at virksomhederne helst vil betale for investering og forsikring ét sted:

”Kan man løse den problemstilling og levere en prissætning, der er fornuftig, i forhold til hvad man ellers kan få, så kan Euro Accident blive en spiller på den nedre del af pensionsmarkedet,” lyder det fra Torben Spuur Jensen.

 

LÆS MERE

Nye spillere rykker ind på pensionsmarkedet. Tøbrud på vej

Hurtigtvoksende mæglerhus ønsker sig flere varer på hylderne

Tre mæglerhuse trodser markedet og stormer frem

APC sætter gang i ny salgsproces

Mæglerhus kårer stærke forsikringsselskaber – og ryger i clinch med Topdanmark

Codan direktør ser endelig lys, men mæglermodel presser forsikringsbranchen

Skarpt angreb på pensionsmæglernes forretningsmodel 

Her er vinderne og taberne i forsikringsbranchen

Her er de vigtigste nye forretningsområder for forsikring

Bilforsikring bliver teknologisk slagmark. Nu vil selskaberne holde øje med kørslen

 

Billede: ID 103341022 © Jakub Jirsák Dreamstime.com