;
Brøndby web

Kultur

Storstilet fusion mellem Brøndby og e-sportskoncern ryger i vasken

Trods månedlange forhandlinger har den børsnoterede E-sport virksomhed Astralis været tvunget til at droppe en potentiel overtagelse af fodboldklubben Brøndby.

To af landets mest kendte virksomheder inden for henholdsvis fodbold og e-sport har i al hemmelighed forhandlet om en opsigtvækkende fusion.

InsideBusiness erfarer således fra en række centralt placerede kilder, at den børsnoterede koncern Astralis, der primært er kendt for sit Counterstrike-hold af samme navn, i slutningen af 2020 indledte forhandlinger med de senere danske mestre i fodbold fra Brøndby om en storstilet fusion.

Planen var at skabe en slagkraftig dansk koncern inden for underholdning med en masse synergier, og meningen var at finansiere handlen via udstedelse af nye aktier og billig lånefinansiering.

Ideen var at drive de to selskaber videre i selvstændigt regi, men dog var en af præmisserne i fusionen, at nuværende Astralis-direktør og tidligere topchef i Brøndbys ærkerival FC København skulle være CEO i den samlede koncern.

Samtidig skulle e-sportsholdets nuværende formand, Nikolaj Nyholm, også sidde for bordenden i den fusionerede koncern, mens Jan Bech Andersen ville få titel af viceformand.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger blev der forhandlet i månedsvis, men i sidste ende valgte Brøndbys storaktionær, Jan Bech Andersen, at trække stikket, blandt andet fordi der fra flere medlemmer i hans egen bestyrelse var modstand mod projektet.

De dybt fortrolige forhandlinger mellem de to børsnoterede underholdningskoncerner ser ikke ud til at blive genoptaget, blandt andet fordi Astralis-lejren er af den opfattelse, at man brugte både meget tid og mange ressourcer på de komplekse forhandlinger, hvorfor man naturligt nok er skuffet over udfaldet.

InsideBusiness har været i dialog med en række kilder med stort kendskab til de interne forhold i Brøndby, der bekræfter, at det blandt andre var klubbens bestyrelsesmedlem Niels Roth, der tidligere stod i spidsen for Carnegie, der var indædt modstander af aftalen.

Roth har selv en aktiepost i Brøndby, ligesom han er sponsor og har siddet i klubbens bestyrelse i to omgange, og den garvede finansmand havde svært ved at se ideen i en fusion med Astralis.

Den danske e-sportsvirksomhed blev noteret på vækstbørsen First North i slutningen af 2019 med en høj markedsværdi på over 500 millioner kroner, men siden er aktiekursen næsten halveret, blandt andet som følge af covid-19.

Brøndby derimod har trods de mange nedlukninger, der blandt andet har medført fodbold for lukkede døre uden tilskuere, haft et indtil videre yderst solidt år trods coronapandemien. Godt hjulpet af et mesterskab og salg af en række spillere er klubben på Vestegnen nu igen en overskudsforretning.

Det var blandt andet med nogle af de perspektiver in mente, at Brøndby-bestyrelsen og storaktionær Jan Bech Andersen for nogle måneder siden vendte tommelfingeren nedad for en aftale med Astralis.

Talrige opkøbsforsøg

Det er langtfra første gang, at opkøbere udefra viser interesse fra den børsnoterede fodboldklub vest for København. Helt tilbage i 2007 forsøgte tidligere landsholdsmålmand Peter Schmeichel flankeret af en række finansfolk at overtage klubben, men dengang afviste klubbens daværende frontfigur og formand, Per Bjerregaard, planerne.

Siden fulgte storsponsoren Jesper ‘Kasi’ Nielsen trop og forsøgte med en hemmelig aftale at gennemtvinge et generationsskifte på Brøndbys ejerside, hvilket atter engang blev bremset og samtidig medførte en fyring af daværende Brøndby-direktør Hermann Haraldsson.

Herefter fulgte en række år med strategisk slingrekurs, hvor klubben rykkede faretruende tæt på et økonomisk kollaps blot for at blive reddet af en livgivende emission i 11. time, hvor nuværende storaktionær Jan Bech Andersen for første gang trådte frem på scenen.

Siden har der trods meget blandet økonomisk og sportslig succes været nogenlunde ro i ejerkredsen, men for nogle år siden kunne InsideBusiness afsløre, at den østrigske milliardkoncern Red Bull havde et godt øje til den blå-gule klub, og stifter Dietrich Mateschitz var sågar på vej i en flyver mod Danmark for at se nærmere på en potentiel investering.

Så langt nåede han dog aldrig, da flyet fik problemer i forbindelse med afgangen, og samtidig viste en række fans hurtigt massiv modstand mod at lade energidrikkoncernen nærme sig den danske klub.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Brøndby.

 

LÆS MERE

Parken afviser udenlandsk bejler

Parken-ejere smadrer amerikanske opkøbsdrømme

Rigmænd gør grin med børs og investorer 

Pengestærke investorer vil købe Parken