;
Kaldred web

Inside story

Stort advokathus i centrum for bizar konkurs

Advokathuset DLA Piper er havnet midt i en bitter strid, hvor en af landets største banker ifølge en politianmeldelse er blevet snydt i forbindelse med en opsigtsvækkende konkurs.

Hjalp et af landets største advokathuse en fransk milliardvirksomhed med at snuppe en kriseramt virksomhed for næsen af virksomhedens største kreditor Sparekassen Sjælland?

Sådan lyder den opsigtsvækkende anmeldelse, som advokat Svend-Aage Dreist Hansen for nylig har sendt af sted til SØIK bedre kendt som Bagmandspolitiet.

Ifølge advokaten, der var indsat som formand i selskabet Kaldred Grusgrav af Sparekassen Sjælland, blev virksomheden uden hans og bankens viden pludselig erklæret konkurs, hvorefter den franske ingeniørgigant Colas kunne overtage aktiverne i selskabet for en slik.

”Dokumenterne og forløbet viser efter min opfattelse, at der har været et ’samarbejde’ mellem Colas Danmark A/S (henholdsvis Colas Danmark A/S’ advokater) og direktøren, som indebar indgivelse af konkursbegæring og gennemførelse af konkurs uden grundlag herfor, og som var dybt illoyalt og til skade for Kaldred Grusgrav ApS’ kreditorer,” skriver den erfarne advokat i sin anmeldelse, hvori han samtidig beder myndighederne om at undersøge, hvorvidt der er begået flere kriminelle forhold, herunder bedrageri og mandatsvig.

Ifølge anmeldelsen, som InsideBusiness er i besiddelse af, var det netop et krav fra advokathuset DLA Piper på vegne af netop Colas, der trak tæppet væk under Kaldred Grusgrav. De havde nemlig fået grusfirmaets direktør til at erkende, at han ikke kunne betale et krav fra Colas, der ejede den grusgrav, hvor man gravede.

Det skete den 6. Februar, uden at hverken Svend-Aage Dreist Hansen eller Sparekassen Sjælland blev informeret om det, til trods for at den sjællandske bank reelt var dem, der sad med magten i virksomheden og kunne bestemme, hvorvidt en faktura skulle betales eller ej.

Det var først fire dage senere, at Svend-Aage Dreist Hansen via en cirkulæreskrivelse pludselig blev opmærksom på, at selskabets direktør bag hans ryg havde anerkendt et krav fra Colas og dermed underskrevet virksomhedens dødsdom.

Talrige mailkorrespondancer, som InsideBusiness har fået indsigt i, viser tilmed, at DLA på vegne af den franske gigant fortsat forhandlede om at købe aktiverne i Kaldred Grusgrav i perioden, fra konkursbegæringen indgives, og frem til at dekretet afsiges, uden dog på noget tidspunkt at fortælle, at man rent faktisk har begæret selskabet konkurs.

Således skriver en medarbejder hos Dreist Hansens advokatkontor, DreistStorgaard, dagen efter at direktøren side om side med DLA Piper har været i Skifteretten, til advokathuset, at Sparekassen er villig til at sælge virksomhedens aktiver for 5,5 millioner kroner, og man efterspørger derfor et møde, hvor de to parter kan gennemgå tingene i detaljer.

Kort efter bliver selskabet erklæret konkurs, hvilket giver Colas mulighed for, med hjælp fra DLA, at overtage firmaets sunde aktiviteter og blandt andet slippe uden om forpligtelserne til virksomhedens tidligere medarbejdere. Alt imens det foregår, forhandler DLA på vegne af Colas fortsat med Svend-Aage Dreist i et forsøg på at få en aftale på plads med ham.

Det er hele den manøvre, der nu har fået Svend-Aage Dreist Hansen til at bede politiet om at kigge nærmere på de dispositioner, den tidligere direktør i Kaldred Grusgrav har foretaget bag hans ryg. Selvsamme direktør blev pudsigt nok ansat hos netop Colas, samtidig med at han afleverede nøglerne til virksomhed og dermed gav ingeniørgiganten mulighed for at overtage en stor del af aktiverne med en betydelig rabat.

Tvivl om betalinger

Af de talrige dokumenter i sagen fremgår det, at Kaldred Grusgrav primært går konkurs, fordi man har modtaget et krav på omkring 100.000 kroner fra Colas, som man ifølge direktøren ikke kan betale.

Beløbet dækkede den afgift, det nu konkursramte selskab skulle betale på månedsbasis for at hente grus op af grusgraven, der var ejet af Colas. Imidlertid fremgår det af virksomhedens kontoudtog, at man rent faktisk havde betalt afgiften kort forinden.

Kravet fra Colas var således ikke forfaldent, ligesom der ifølge sagens dokumenter fortsat var dækning på kassekreditten til at betale, når tiden var inde til det.

Præmissen for konkursen er derfor ifølge Svend-Aage Dreist Hansen særdeles tvivlsom. I korrespondancer, som InsideBusiness er i besiddelse af, bekræfter Sparekassen da også, at man er villig til at bakke op om koncernen med henblik på at få nedbragt sit eget engagement på sigt.

DLA afviser

Hos DLA Piper hæfter man sig ved, at man valgte at fremsende en konkursbegæring på vegne af Colas, da man kort før konkursen havde givet Kaldred Grusgrav et såkaldt standsningspåbud. Advokathuset påpeger, at man havde fremsendt det, fordi Colas var af den overbevisning, at man ikke ville få sine penge, hvis arbejdet i grusgraven fortsatte, ligesom man påpeger, at Kaldred Grusgrav efter deres opfattelse ikke havde lov til at grave grus som følge af påbuddet.

I kølvandet på konkursen blev Jacob Smith Madsen fra Smith Law indsat som kurator i boet, og han har efterfølgende forsøgt at få Svend-Aage Dreist Hansen idømt en konkurskarantæne. En manøvre, Dreist Hansens advokat Michael Serring fra BechBruun kun har hovedrysten tilovers for, da han betegner anmeldelsen som grundløs.

”Jeg har gennem årene været kurator for over 1.000 konkursboer, og jeg har behandlet mange sager om konkurskarantæne. Sagerne indeholder næsten altid grove forhold som for eksempel manglende bogføring, ulovlige lån til ledelsen/ejeren og manglende angivelse og betaling af moms og A-skat gennem lang tid. Ingen af de sædvanlige forhold er til stede i den her sag, og der er heller ikke noget andet at komme efter,” siger Michael Serring.

 

LÆS OGSÅ

Her er de mest populære konsulenthuse

Nøglefigur stempler ud af fremadstormende konsulenthus

Topchef forlader revisionsgigant

Erfaren advokat vil lokke børsbejlere til Oslo 

Kapitalfond vil spinde guld på advokaternes bibel

Boston Consulting køber ind i danske vækstlokomotiver