Joe And the Juice web1

Inside story

Succesvant kapitalfond bryder med dansk nøglefigur

Den svenske kapitalfond Valedo fjerner nu den danske nøglefigur Thomas Nørøxe som partner, samtidig med at alle fondens tre danske opkøb oplever store udfordringer. Nørøxe får nu til opgave at rydde op i juicefirmaet Joe & The Juice, der er ved at udvikle sig til en smertefuld hovedpine.

Efter at have nydt stor opbakning blandt investorerne de senere år er den svenske kapitalfond Valedo nu pludselig havnet i strid modvind.

Alle fondes tre danske investeringer, juicefirmaet Joe & The Juice, modefirmaet Beck Søndergaard samt lakridsfirmaet Johan Bülow, har betydelige udfordringer for tiden og kører med underskud.

Værst er det gået i Joe & The Juice, der ellers tidligere var en af de sager, Valedo slog på tromme for, når fonden var ude for at møde investorer i ind- og udland.

Siden har en amerikansk ekspansion dog vist at være noget mere udfordrende, end fonden og den nye medejer, General Atlantic, havde troet, og alene i 2018 kostede det den danske virksomhed et underskud på over 100 mio. kr.

Samtidig har Valedo og den amerikanske fond været tvunget til at skyde yderligere en kvart milliard kroner i kæden med henblik på at fortsætte juicehåbets dyre amerikanske ekspansion samt holde storbanken SEB fra døren.

Netop SEB havde alene ved årsskiftet 800 mio. kr. i klemme i Joe & The Juice.

De mange problemer i porteføljen er ikke gået ubemærket hen hverken i Valedos investorkreds eller hos selve fonden, der styres af de to brødre Nils og Per Forsberg, der begge har en fortid i EQT.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har der således gennem længere tid været en noget anspændt stemning mellem de to Valedo-stiftere og fondens danske partner, Thomas Nørøxe. Det resulterer nu i, at fondens danske frontfigur stopper som partner i kapitalfonden for i stedet at blive indsat som en slags oprydder i netop Joe & The Juice, som han oprindelig var med til at investere i.

Rokaden skal ikke ses som en fyring, da Nørøxe beholder de investeringer, han har foretaget side om side med Valedo, ligesom han fortsat modtager bonus, hvis Valedos fond leverer et godkendt afkast.

Dog er der tale om en aktion, der ifølge en række kilder tæt på fonden vidner om, at de mange problemer i fondens danske portefølje har medført et anspændt forhold mellem flere af fondens partnere, hvilket man nu forsøger at reagere på. Samtidig har Valedos to stiftere et klart ønske om at signalere handlekraft over for fondes investorer, der bestemt ikke er trygge ved udviklingen.

Ny økonomisk indsprøjtning lurer

Som udgangspunkt er Valedo og fondens investorer allerede sikret et solidt afkast på deres investering i Joe & The Juice, som fonden investerede i tilbage i 2013 for siden at sælge en stor del af aktierne videre til General Atlantic tre år senere.

Ikke desto mindre måtte fondene bag firmaet til lommerne så sent som i foråret, og nu står man over for, at man sandsynligvis allerede til efteråret kan blive nødt til at komme med flere penge.

Her er det primært den amerikanske udrulning af konceptet, der slider på koncernens likviditet, da det eksisterende butiksnet efter mange år med solide resultater nu begynder at få svært ved at generere tilstrækkeligt overskud til at understøtte væksten.

Samtidig erfarer InsideBusiness fra flere kilder, at storbanken SEB, der i forvejen er tungt eksponeret i casen, ikke just er begejstret for at udvide deres kredit, medmindre ejerne også selv kommer til lommerne.

Netop det scenario er både Valedo og fondens investorer gerne foruden. For en kapitalfond er der ikke noget odiøst i, at man skyder penge i en udfordret investering og også med jævne mellemrum havner i tovtrækkeri med en eller flere banker. Problemet er blot, at Valedos investorer indtil for nylig var af den opfattelse, at man mere eller mindre havde afsluttet ejerskabet af Joe & The Juice og overladt tøjlerne til General Atlantic.

Lysten til at blive ved med at bruge ressourcer og ikke mindst kapital på et aktiv, der i princippet er frasolgt, er i fondens bagland derfor noget begrænset.

Uro i ejerkredsen

Situationen bliver ikke bedre af, at udfordringerne i Joe & The Juice ikke ligefrem giver jubelstemning blandt ejerne. Allerede ved den seneste kapitaludvidelse var der fra især stifter og formand Kaspar Basse en vis tøven over for at komme med yderligere kapital.

I sidste ende fandt man fælles fodslag, men det er samtidig opfattelsen, at den passionerede Joe & The Juice-stifter ikke er meget for at hoste op med flere millioner, hvis det bliver nødvendigt endnu en gang at spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under kæden inden for kort tid.

For enhver kapitalfond er det lidt af et mareridt, hvis man havner i en situation, hvor en stifter, der i mange år har været synonym med sit livsværk og fortsat optrækker de store linjer i koncernen, ikke har tiltro til den strategi, man har lagt, og heller ikke ønsker at bakke op om den økonomisk.

Flere kilder tæt på Valedo fortæller, at de kommende måneder efter al sandsynlighed vil blive interessante, set i forhold til om de to kapitalfonde formår at skabe ro i baglandet, så alle kan arbejde mod samme mål: en amerikanske børsnotering.

Oprindelig var planen at skyde sådan en i gang i 2020, men i forlængelse af de store udfordringer i Joe & The Juice er det stærkt tvivlsomt, om de amerikanske investorer vil bakke op om sådan en notering.

Samtlige aktiekøbere er i øjeblikket panisk angste for alt, hvad der minder om retail og fysiske butikker, og selv om den danske juicekæde ikke er klassisk detail, rummer den alligevel elementer, såsom det afgørende nøgletal like for like-salg, der måler udviklingen i det eksisterende net af butikker renset for nyåbninger. Her har Joe & The Juice haft udfordringer gennem det seneste år, og for enhver kæde vil investorernes blik være stift rettet mod netop det tal i regnskabet, da det er her, man for alvor får problemer, hvis tingene begynder at gå den forkerte vej.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Valedo og Thomas Nørøxe.

 

LÆS OGSÅ

Kapitalfondes væksthåb giver storbank mareridt

Er glansen gået af EQT?

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb 

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet

Banker strammer skruen om kapitalfonde