Berlin web

Inside story

Svindeldømt erhvervsmand i front for milliardforretning 

Trods en fængselsdom og en klækkelig bøde har en dansk direktør været i stand til at erobre en nøgleposition hos en af Europas absolut tungeste ejendomsinvestorer. 

Franske Covivio, der er en af Europas tungeste ejendomsinvestorer, kører tæt parløb med en dansk direktør med et noget farverigt cv. Den franske gigant, der ejer ejendomme for 170 milliarder kroner, herunder hoteller og kontorlejemål i en række af Europas største byer, har således i sine danske selskaber ansat tidligere topchef i det nu lukkede ejendomsselskab Victoria Properties Peter Westphal som direktør. 

Westphal fik ellers i maj 2018 en dom i byretten på 4 måneders betinget fængsel, ligesom han fik konfiskeret 2,5 millioner kroner, fordi retten fandt frem til, at den danske erhvervsmand havde modtaget returkommission i forbindelse med renoveringen af nogle af hans daværende arbejdsgivers tyske ejendomme. 

Det har imidlertid ikke været nogen hæmsko for Peter Westphal. Westphal er nemlig registreret som en del af direktionen i selskabet Covivio Dansk Holding, der i sit seneste regnskab kunne bogføre aktiver for 3,9 milliarder kroner samt et overskud på over 600 millioner kroner. 

Ifølge koncernens årsregnskaber fungerer Covivios danske selskaber som ejer af en række tyske ejendomme i blandt andet Berlin, som Peter Westphal qua sin rolle i direktionen altså har det overordnede medansvar for. 

Sagen mod Peter Westphal blev indledt helt tilbage i foråret 2013, hvor Victoria Properties indgav en anmeldelse til SØIK bedre kendt som bagmandspolitiet. Af anmeldelsen, som InsideBusiness er i besiddelse af, fremgår det, at koncernen dengang mistænkte sin tidligere direktør for at have et lidt for tæt samarbejde med en af de entreprenører, der skulle renovere Victorias ejendomme i Tyskland. 

”Victoria Properties A/S skal hermed indgive politianmeldelse mod forhenværende direktør Peter Westphal, for modtagelse af returkommission, jf. straffelovens §289, i størrelsesorden 3,8 millioner kroner fra en selskabs- og personkreds bag en bestemt virksomhed i Tyskland, som er hovedentreprenør i henhold til entrepriseaftaler om renovering af en række investeringsejendomme beliggende i Tyskland, som tilhører Victoria Properties,” fremgår det af anmeldelsen, der er underskrevet af partner i erhvervsmægleren Colliers Peter Winther, der dengang var formand i den børsnoterede ejendomskoncern. 

I dag ønsker Peter Winther ikke at kommentere sagen yderligere. 

”Jeg forholder mig til de børsmeddelelser, Victoria Properties tidligere har udsendt om sagen. Mere kan jeg ikke sige,” lyder det fra Peter Winther. 

Ifølge de talrige retsdokumenter og advokatskrivelser, som InsideBusiness er i besiddelse af, blev Peter Westphal oprindelig bortvist fra sin stilling ved udgangen af august på grund af en række forhold, der blev opridset i et brev fra advokathuset Bech-Bruun. 

Her peger man således både på aftalen mellem Peter Westphal og den tyske entreprenør Time Global samt en række andre forhold, herunder store private indkøb for firmaets regning, som de medvirkende årsager. 

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få svar på, hvorvidt franske Covivio var bekendt med sagen mod Peter Westphal, samt hvorvidt byrettens dom har haft nogen indvirkning på den tidligere Victoria-direktørs ansættelse. Covivio er dog ikke vendt tilbage på InsideBusiness’ henvendelse. 

Fallent og forvalter i tæt parløb 

Det er ikke første gang, at en stor udenlandsk spiller vælger at samarbejde med en kontroversiel dansk erhvervsmand i jagten på attraktive ejendomme. 

Som InsideBusiness kunne afsløre i marts 2018, var det således den konkursramte ejendomsfallent Nils Jansson, der efter sin omfattende deroute havde gjort comeback som nøglefigur for den velrenommerede amerikanske forvalter Blackstones talrige ejendomsopkøb i Danmark. 

Samarbejdet mellem Jansson og den internationale gigant skete via den danske virksomhed 360 North, der på papiret var amerikanernes danske brohoved og var delvis ejet af Janssons to døtre. 

I maj valgte Blackstone at ændre i det samarbejde ved at opsluge sit danske managementselskab, mens Nils Jansson nu skulle varetage rollen som ’konsulent’. 

Flere kilder i ejendomsbranchen peger på, at det især er de helt store globale pengetankes desperate jagt på ejendomme, der til tider får dem til enten at se gennem fingre med, hvem de samarbejder med, og som fører til, at de en gang imellem ender med at køre parløb med personer, der må betegnes som havende et noget broget omdømme i sektoren. 

For Blackstones vedkommende havde man desperat brug for en dansktalende person med stor viden om især den københavnske ejendomssektor, og Jansson passer godt til den profil. På samme måde har Peter Westphal gennem mange år i sektoren, herunder hos blandt andre Spar Nord og TK Development, fået et indgående kendskab til ejendomsbranchen og især det tyske marked, hvor han også selv investerer i privat regi. De ekspertiser har været helt centrale for Covivio, der ligesom mange andre af de store investorer på globalt plan kæmper en hård kamp om at sikre sig de solide aktiver uden at betale de skyhøje priser, sælgerne ofte kræver. 

InsideBusiness har forsøgt at få en kommentar fra Peter Westphal, men det er ikke lykkedes.  

 

LÆS OGSÅ

Revisionskæmpe sætter hovedkvarter til salg

Hurtigtvoksende ejendomsaktør kæmper for at sælge dyrt projekt 

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb