;
Tresu web

Inside story

Tab i kriseramt Altor-selskab runder halv milliard

På blot tre år har industrivirksomheden Tresu tabt over en halv milliard kroner, og kapitalfonden Altor har flere gange skudt yderligere kapital i den tidligere vækstvirksomhed, som man overtog fra Erhvervsinvest i foråret 2017.

Den tidligere så fremadstormende industrivirksomhed Tresu begynder at ligne en regulær mareridtsinvestering for den svenske kapitalfond Altor.

Selskabet, der har hovedsæde i Bjert uden for Kolding og producerer trykmaskiner, blev opkøbt for omkring 800 mio. kr. i foråret 2017, men siden er udviklingen gået den helt forkerte vej for industrivirksomheden, der tidligere var ejet af den danske kapitalfond Erhvervsinvest.

Det netop offentliggjorte årsregnskab for 2019 viser således et dundrende underskud på 114 mio. kr. i Tresu og dermed har koncernen alene i Altors levetid tabt over en halv milliard kroner.

Tabet skal ses, i forhold til at Tresus samlede omsætning de to seneste år har ligget på henholdsvis 340 mio. kr. i 2018 samt godt 390 mio. kr. sidste år.

Da Altor overtog nøglerne fra Erhvervsinvest, lå Tresus omsætning på lige under 640 mio. kr.. Den efterfølgende udvikling vidner om, at Altor efter købet har måttet erfare, at den jyske virksomhed var blevet gearet til en vækstplan, man ikke har været i stand til at eksekvere.

Det har i den grad været dyrt for den svenske fond, der ud over Tresu også er medejer af blandt andet Hamlet Protein, Norican samt fynske Haarslev men i den brede befolkning primært er kendt for købet og den senere børsnotering af det krakkede olieselskab OW Bunker.

At Tresu indtil videre har været en ualmindeligt dyr fornøjelse for Altor, illustreres ikke kun af det samlede tab i ejerperioden, men også at den svenske fond indtil videre har været tvunget til at skyde 175 mio. kr. i Tresu, så fondens samlede investering nærmer sig 1 mia. kr.

Tror stadig på selskabet

Hos Altor peger partner Thomas Kvorning på, at den primære årsag til den skuffende udvikling er, at Tresu simpelthen ikke var rustet til at håndtere de mange ordrer, man fik i den sidste del af Erhvervsinvests ejerperiode.

”Den væsentligste årsag er, at Tresu var ikke ordentligt forberedt på den store vækst, der kom med den store ordreindgang i 2. halvår af 2016, og projekterne viste sig at tage længere tid og koste mange flere penge at få i mål. De maskiner er nu installeret og kører, som de skal, og nu udestår arbejdet med at få kapitaliseret på den store investering. Det arbejde går godt fremad nu. 2019 viser også en markant fremgang i forhold til 2018 og understøtter, at vi er på rette vej nu,” skriver Thomas Kvorning i en mail til InsideBusiness.

Med de store tab og den svigtende omsætning in mente ligner Tresu imidlertid et selskab, hvor Altor kommer på hårdt arbejde, hvis købet af Bjert-virksomheden blot skal generere et nogenlunde hæderligt afkast til kapitalfondens mange investorer. Thomas Kvorning tror dog stadig på, at Tresu kan blive en god investering for kapitalfonden og dens bagland, der primært består af større institutionelle investorer i USA.

”Vi tror fortsat på, at væksten kommer tilbage, og at Tresu kan blive en fornuftig investering. Derfor bakkede vi også op om en investering i en ny fabrik i 2019. Den fabrik er taget i brug og har skabt et rigtig godt og holdbart fundament for fremtidig vækst.

På trods af de skuffende resultater indtil nu og et forholdsvist blødt marked er tesen fundamentalt set stadig den samme,” skriver Thomas Kvorning og peger blandt andet på, at det generelle marked vokser, ligesom Tresu ifølge ham står stærkt rustet i en verden, hvor kunderne i stigende grad fokuserer på mere miljømæssige løsninger. Endelig peger han på, at Tresu set med Altors øjne fortsat har en teknologi, der er foran de nærmeste rivaler.

En udfordret portefølje

Udfordringerne i Tresu er langtfra enestående i den danske del af Altors portefølje. Ingen steder står det helt så grelt til, men alligevel er flere af fondens opkøb på dansk jord løbet ind i betydelige udfordringer de senere år.

Især den fynske industrivirksomhed Haarslev er i løbet af de seneste år gået fra at være en lovende vækstvirksomhed til et selskab med en trængt økonomi og iskold stemning mellem Altor og den tidligere ejerfamilie, som man har kastet sig ud i et retsopgør med.

Også Hamlet Protein, som man købte fra Polaris i samarbejde med amerikanske Goldman Sachs i 2015, har haft markante udfordringer, og efter underskud i 2017 bød 2018 blot på et beskedent plus.

Regnskabet for 2019 foreligger ikke endnu, men nedskrivninger på omkring en kvart milliard i Altor og Goldman Sachs fælles holdingselskab vidner om et selskab, der slet ikke har indfriet det potentiale, de to fonde oprindelig så.

At Altor oplever udfordringer flere steder i sin danske portefølje, er langtfra enestående, da det efterhånden synes at være historien om langt hovedparten af både de hjemlige og udenlandske kapitalfonde, der agerer på det danske marked.

Altor er nemlig en af de få fonde herhjemme, hvor man må kigge langt efter seneste exit. Efter at fonden sendte olieselskabet på børsen i foråret 2014, har man siden kun formået at sælge Ferrosan Medical Devices i 2016. Men noget tyder på, at enten OW Bunkers søsterselskab Wrist Ship Supply eller industrivirksomheden Norican meget vel kan blive Altors næste danske frasalg.

 

LÆS OGSÅ

Virus og vind gør ondt på Axcels prestigeindkøb 

Derfor gik Axcels milliardhandel i vasken

Storbank siger farvel til chef for prestigeenhed 

Axcel jagter milliarder hos tunge pengekasser 

Modvind i kapitalfondenes ambitiøse investeringer

Kapitalfondenes årsmøde. Nu uden kapitalfonde