Dankort_kontaktloes

Ugens vindere og tabere

Tabere: Røde ører til energikoncern – En rigtig sur tid for Nets, dankortet og MobilePay   

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere 

Røde ører til energikoncern 

Den udskældte energikoncern Verdo besluttede i denne uge at sætte stopper for en omdiskuteret praksis, hvor selskabet ifølge netmediet Finans i årevis at overfaktureret sine kunder. Ifølge mediet er det sket via en noget spidsfindig metode, hvor man har lavet en forrentning af indskudskapitalen.

Nu skal forsyningstyrelsen tage stilling til, om den praksis er ulovlig og imens den granskning pågår, har Verdo valgte at sætte metode på pause. Manøvren har ellers gennem flere år sikret den forbrugerstyrede virksomhed store millionoverskud, hvilket sandsynligvis er sket på kundernes bekostning. Sagen er blot den seneste af en række skandaler blandt de forbrugerejede energikoncerner i Danmark, der sår tvivl om, hvorvidt mange af selskaberne overhovedet drives til glæde for forbrugerne eller om de i virkeligheden er styret af en lille gruppe personer, der ikke står til regnskab for nogen.

Tidligere har blandt andet daværende Ewii-direktør Knud Steen Larsen været under hård kritik for sponsorfryns og store fejlslagne investeringer, ligesom også SE og topchef Niels Duedahl har været udsat for hård kritik på grund af talrige tabsgivende opkøb. Skandalerne er især interessante, da man fra politisk hold senest valgte at bremse salget af Ørsteds datterselskab Radius, da især den røde blok insisterede på, at kun et forbrugerejet selskab kunne opkøbte det tidligere Dongs elforretning.

De mange skandaler in mente kunne man let argumentere for, at politikerne først skulle få ryddet op i den noget brogede danske underskov af energi- og varmeselskaber inden man begynder at give dem grønt til at overtage statens aktivter.

 

En rigtig sur tid for Nets, dankortet og MobilePay   

Truslen mod dankortet fra Apple Pay bliver stadig mere alvorlig i disse dage. For nu har Sydbank, Arbejdernes Landsbank, Nykredit og Spar Nord. Danske Bank sluttet desig til Jyske Bank, Nordea og de lokale pengeinstitutter, der også tilbyder kunderne Apple Pay. Som det fremgik af en pressemeddelelse fra den aarhusianske betalingsvirksomhed Clearhaus i går er der tale om en potentiel gamechanger for betalingsbranchen.

For Apple Pay kan forskubbe de processer, der hidtil har afholdt MobilePay i at blive en stor succes herhjemme. Det skyldes primært, at Apple Pay har gemt den fuldstændige gnidningsfrie mobilbetaling i butikkerne i iPhones til Apple selv. Dermed er der altså åbnet for, at dankortet og MobilePay for alvor kan blive udfordret ved fysisk betaling.

Der er nemlig også det særlige forhold, at Apple nægter at indgå aftaler med lokale kortsystemer som Dankortet. I stedet er det internationale kort som Mastercard, VISA og på sigt også Apple Card, der gemmer sig i appen. Det er umiddelbart en fordel for bankerne, der kan tjene lidt ekstra på betalingerne, men en ulempe for butikkerne og i sidste ende forbrugerne, der kommer til at opleve, at de internationale kreditkortselskaber får deres del af kagen og priserne alt andet lige stiger lidt i butikkerne.

Der er næppe tvivl om, at bankerne har det stadig mere stramt med Nets og dankortet. For her er der jo også tale om en kapitalfondsejet international spiller, der lever for at tjene penge, ikke for at tjene forbrugerne. Paradoksalt nok ville samfundet nok have den største interesse i konto til konto-betaling, som er den billigste løsning og er den, som MobilePay står for.

Men den viden er for længst gået tabt i debatten. På InsideBusiness ser vi derfor ingen vej udenom at kåre Nets, dankortet og MobilePay til denne uges taber. For Apples indtog kan faktisk blive en gamechanger.