befripreben

Kultur

Tag din følelsesøkonomi alvorligt

Denne uges bog har den sigende titel 'Befri Preben … og få en fest på arbejdet igen – Et endeligt opgør med unødvendig stress, brok og alt det, der dræner vores energi i hverdagen'. Vores anmelder kan godt afsløre, at vi alle er skyldige, når det kommer til uhensigtsmæssig adfærd på arbejdspladsen. Vi bærer alle på en indre 'Preben'.

Preben er et lidt indforstået begreb for os, der er gamle nok til at huske, hvordan Mads & Monopolet brugte ’Preben’ som synonymet for en type, vi alle kunne være lidt trætte af.

Denne uges anmeldelse bringer samme Preben ind i en arbejdsmæssig sammenhæng og sætter et spejl op for læseren, så vi alle kan få et nærmere blik på vores indre Preben. Og anmelderen her kan godt afsløre, at vi alle er skyldige, når det kommer til uhensigtsmæssig adfærd på arbejdspladsen. Vi bærer alle på en indre ’Preben’.

Rikke Østergaards ’Befri Preben … og få en fest på arbejde igenbygger videre på ’Vi havde en fest på arbejdet, men så kom Preben’.

I den aktuelle udgivelse går forfatteren tættere på os selv som de Prebener, vi alle har i os, og giver konkrete værktøjer til, hvordan man tager hånd om egen og andres uhensigtsmæssige adfærd, så vi kan mindske de negative konsekvenser, adfærden har for os alle på arbejdspladsen.

Lær først og fremmest noget om dig selv

Du lærer noget af at læse ’Befri Preben’. Bogen indleder med to kapitler om relevante emner for forståelsen af resten af bogen: højforventningssamfundet og dets konsekvenser for den oplevede stress, og så den følelsesforurening, som de høje forventninger og stressniveauet skaber mellem os på arbejdspladsen og privaten.

Følelsesøkonomi og følelsesforurening er nye begreber for de fleste, men vi burde alle kende til dem og tage dem alvorligt, hvis vi rent faktisk ønsker at øge trivslen for den enkelte privat og professionelt.

Især den indledende del af bogen sætter spot på højaktuelle samfundsemner og bringer deres konsekvenser helt ned på et forståeligt niveau.

Boganmeldelse

Befri Preben … og få en fest på arbejdet igen – Et endeligt opgør med unødvendig stress, brok og alt det, der dræner vores energi i hverdagen

Af: Rikke Østergaard

Forlag: Politikens Forlag

Sprog: Dansk

Sideantal: 245

Pris: 240 kr.

ISBN: 9788740081121

Stjerner: 4 af 6

Anmeldt af Sofie Teilmann Gildsig, engagement partner, H&B | Hildebrandt & Brandi

Herefter udgør beskrivelsen af de fire Preben-typer størstedelen af bogens indhold. Derfor er ’Befri Preben’ også en bog, hvor læseren primært kan lære noget om sig selv og sin indre Preben.

Kapitlerne om de fire forskellige typer er fulde af gode råd og betragtninger, men som anmelder savner jeg en tydeligere forståelse af, hvordan jeg egentlig aflæser min egen Preben-type og hvilken teori eller forskning der ligger bag den model, som forfatteren har udviklet.

Svært at omsætte til handling

’Befri Preben’ når efter små 200 sider til, hvordan vi rent faktisk befrier os selv fra den indre Preben, og hvordan vi som leder befrier andre. Her savner anmelderen, at vi kommer tilsvarende i dybden, som det var tilfældet med gennemgangen af de enkelte Preben-typer.

Bogen er svær at omsætte til praksis, og derfor fremstår ’Befri Preben’ som en bog, hvor læseren kan lære mere om sig selv, men ikke får redskaberne til at omsætte indsigterne til reel handling.

Samtidig vil bogen lidt for meget på en og samme tid. Som læser kan jeg egentlig godt se, hvor forfatteren gerne vil hen med bogens forskellige temaer og dele, men de stærke budskaber og pointer drukner i forskellige vinkler, gode råd og inspirerende citater fra store personligheder.

For den bedste forståelse af bogens budskaber og format vil jeg derfor anbefale, at man som læser starter med tidligere nævnte førsteudgivelse, og derefter læser ’Befri Preben’ for en større forståelse af sig selv. Her er der nemlig noget at komme efter.

Anmeldt af Sofie Teilmann Gildsig, engagement partner, H&B | Hildebrandt & Brandi

 

Læs mere

Berlingske-topchef: Sådan blev nutidens borgerlighed værdi- og retningsløs

Hverdagsimplementering stiller skarpt på levedygtige organisationsforandringer

Overfladisk bog om det superspændende AI-tema

Anmeldelse: Ny Vismandsrapport er bestemt ikke uden problemer

Anmeldelse: Klimarådet sætter regeringen under yderligere pres

Gensyn med krigens ledere

Hvad er arbejdsnarkomani og konsekvenserne heraf?

Boganmeldelse: Jeg hedder Kåre Schultz. Jeg løser problemer

‘Blue Ocean’-forfattere vender alt på hovedet med nyt begreb: nondisruptive creation

Psykolog står bag fremragende bog om oplevelsessamfundet

Ledelsesbog: Sådan håndterer du de smukke unge mennesker

Hyggelig og hurtigt læst bog om innovation

Stærk bog om stilheden, vi mistede