;
BB web

Inside story

Tidligere Axcel-partnere kan spinde guld på fondens problembarn

En dansk elektronikproducent med en række tidligere Axcel-folk i ejerkredsen er nu sat til salg med et prisskilt på over en halv milliard kroner. Selskabet var i årevis et af de helt store problembørn i netop Axcels portefølje og blev derfor frasolgt til en meget beskeden pris.

Den danske producent af komponenter BB Electronics er til dato fortsat den investering, som kapitalfonden Axcel har ejet længst.

Horsens-virksomheden blev købt af landets største kapitalfond helt tilbage i 1998, og først i 2016 lykkedes det langt om længe for Axcel at få solgt elektronikvirksomheden til en gruppe investorer med BB’s direktør, Carsten Christensen, i spidsen.

Forud for salget havde Axcel i en årrække kæmpet med at skabe kontinuerlig fremgang på både top- og bundlinje i koncernen, men akkurat som tingene begyndte at gå i den rigtige retning, blev BB Electronics gentagne gange ramt af nye udfordringer, der gjorde det stort set umuligt at sælge virksomheden.

Da det langt om længe lykkedes Axcel at få afhændet koncernen, var prisen da også blot godt 100 millioner kroner, hvorfor BB Electronics som følge af den lave pris og det langstrakte ejerskab endte med at blive lidt af et smertensbarn for Axcel.

Ikke desto mindre har BB Electronics fået lidt af en opblomstring under de nye ejere, der ud over selskabets direktør også tæller en række af Axcels tidligere partnere, heriblandt Søren Lindberg, Nicolaj Vejlsgaard og Casper Lykke Pedersen.

Sammen sidder de på godt en fjerdedel af aktierne i BB Electronics, der på det seneste har oplevet en så markant fremgang, at aktionærerne i al hemmelighed har hyret revisionshuset PwC’s corporate finance-afdeling til at afsøge markedet for en køber til elektronikproducenten.

Mens man i 2020 blev ramt på top- og bundlinje, tegner indeværende år noget bedre for den tidligere Axcel-virksomhed, og ledelsens forventning er således, at man i år vil omsætte for over 700 millioner kroner, mens resultatet før renter, afskrivninger og skat ventes at blive på omkring 60 millioner kroner.

Salgsprisen for BB Electronics forventes derfor at være på over en halv milliard kroner, hvorfor der kan blive tale om en særdeles lukrativ investering for de nuværende ejere af selskabet, herunder de forhenværende Axcel-partnere.

Spændende perspektiver

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra direktør og medejer af BB Electronics Carsten Christensen eller formand Sven Ruder, men InsideBusiness erfarer, at en række danske og nordiske fonde allerede har kigget på selskabet for at finde ud af, om man skulle byde på virksomheden.

For de flestes vedkommende lyder meldingen, at man ser BB Electronics som en både solid og ganske stabil virksomhed, der især høster mange positive tilkendegivelser fra sine kunder i ind- og udland, der som oftest er meget tilfredse med den service og de produkter, man leverer.

Samtidig lyder vurderingen fra mange af de potentielle bydere, at EMS-segmentet, som BB Electronics leverer til, muligvis står over for en større konsolidering på leverandørsiden, hvilket BB Electronics som en af de helt store herhjemme muligvis kommer til at nyde godt af.

Ydermere peger flere på, at man i 2020 især var ramt af, at flere vigtige kunder holdt igen med de store ordrer, hvorfor mange har et stort opsparet behov, hvilket kan sikre betydelig fremgang de kommende år.

For en af de andre fonde er det dog især Axcels mangeårige ejerskab af virksomheden, der skræmmer dem en smule. Ikke nødvendigvis fordi det gør BB Electronics til en dårligere virksomhed, men i højere grad fordi flere af de potentielle bejlere frygter at ramme nogle af de samme udfordringer, som Axcel måtte kæmpe med i årevis.

Har fået ryddet op

At Axcel overhovedet ejede BB Electronics i næsten 18 år, vidner om, at kapitalfonden blandt investorer havde ry for, at man lidt for ofte holdt for længe fast i problematiske investeringer.

Det var også tilfældet med Ball Group, som fonden ejede i 12 år, svenske Driconneq, som man ejede i 11 år, og Vital Petfood Group, der først blev solgt efter 14 års ejerskab.

Blandt fondens investorer og internt i Axcel blev begrebet ’syltekrukken’ ofte brugt om de aldrende investeringer, som fonden ikke fik skilt sig af med i tide, men årsagerne til det var blandt andet, at Axcel dengang havde et klart ønske om, at man gerne ville sørge for at frasælge sine virksomheder på en måde, der både tilgodeså banker, andre aktionærer og flere andre samarbejdspartnere. Det var bare ikke altid en mulighed med de mere vanskelige investeringer, hvor andre kapitalfonde ofte agerede noget mere kontant, når først tingene begyndte at køre skævt.

De senere år har Axcel dog effektivt fået ryddet ud i porteføljen og har også skilt sig af med nogle af de opkøb, der på sigt kunne få samme skæbne som eksempelvis BB Electronics.

 

Læs mere

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond jagter nordisk superliga

Omstridt kapitalfond på pengejagt efter forrygende danske frasalg

Kapitalfonde sætter danske it-mastodonter til salg 

Kapitalfond jagter dansk børsnotering

Udenlandske kapitalfonde brænder fingrene i Danmark