pixblazar

Ugens Insider

Tidligere McKinsey-partnere bag ny fond

I Københavns Købmagergade er en ny type fond ved navn Blazar Capital ved at blive stablet på benene. InsideBusiness har besøgt den nystartede virksomhed, der har en række tunge erhvervsfolk med fortid i Pandora og Carlsberg i ryggen, for at finde ud af, hvordan ingenting er blevet til 30 medarbejdere på 4 måneder.

En ny fond er ved at blive etableret i de eksklusive loftslokaler over for Illum i København. To unge mænd på 29 år har sagt deres velbetalte job som juniorpartnere i McKinsey & Company op for at blive iværksættere og fondsejere, og målet er en portefølje på 20 vækstvirksomheder inden for 5 år.

Blazar Capital, som fonden hedder, er imidlertid ikke som andre fonde. Det er en ’business builder’ og måske den første af sin slags i Danmark. Konceptet adskiller sig fra almindelige venture- og kapitalfonde ved, at den ikke investerer i andres virksomheder og startups. I stedet grundlægger stifterne selv porteføljeselskaberne, og så hiver de iværksættere og andre ind udefra til at udvikle og drive dem.

De to stiftere, Christian Arnstedt og Denis Fedoryaev, forklarer, at de finder nicher i markederne, hvor de mener, det er muligt at lave et strategisk træk.

”Efterfølgende skaber vi ideerne til de nye virksomheder her i huset, og så rekrutterer vi iværksættere, tidligere konsulenter eller folk fra bankverdenen til at udvikle og drive virksomhederne sammen med os,” siger Denis Fedoryaev.

Selv om konceptet ikke tidligere er afprøvet i Danmark, har fonden fået en flyvende start. Fonden har kun eksisteret i 4 måneder, men 30 personer har allerede deres daglige gang i Blazar Capitals lokaler i Købmagergade. En stor del af dem er frivillige, en håndfuld er på lønningslisten, mens andre har fået en andel i porteføljevirksomhederne.

Både tidligere McKinsey-folk og rådgivere fra Boston Consulting Group har sluttet sig til projektet, og selskabets advisory board er fyldt med prominente erhvervspersonligheder:

Novozymes-formand og tidligere Carlsberg-chef Jørgen Buhl Rasmussen, tidligere Pandora-direktør Mikkel Vendelin Olesen, serieiværksætterne Tommy Ahlers, Juha Christensen og Jakob Jønck, og managing partner i SEED Capital Ulla Brockenhuus-Schack.

Mål om 20 virksomheder

Selskabet skal til at rejse kapital til sin første fond, og stifterne er nu i dialog med en række tunge institutionelle investorer og familiekontorer om mulig finansiering. Det bekræfter Christian Arnstedt, som dog ikke ønsker at oplyse, hvor meget kapital Blazar Capital skal rejse. Han fortæller, at der indtil videre er investeret ”et mindre millionbeløb”, og at hver af de to porteføljevirksomheder er stiftet med ”et par millioner på kontoen.” Pengene kommer indtil videre fra stifterne og medstifterne selv, men for at nå målet om 20 porteføljevirksomheder, skal der mere til.

”Det kommer selvfølgelig til at koste penge, og vi har også investeret egne penge i både Blazar Capital og porteføljevirksomhederne allerede. Vi har en forventning om at starte omkring 20 selskaber i Danmark over de næste 5 år, og det kommer selvfølgelig til at kræve en masse kapital. Den del af det er vi i gang med at diskutere med institutionelle investorer og familiekontorer, som indtil videre er begejstrede for projektet,” siger Christian Arnstedt.

Hvordan går det med at rejse kapital?

”Vi er stadig i gang med at diskutere med investorer, og der går nok nogle måneder, før vi er klar til at melde noget ud. Men hvad jeg kan sige er, at ingen i hvert fald har sagt nej til at mødes med os,” siger Christian Arnstedt.

To selskaber i porteføljen

Blazar Capitals portefølje består i dag af de to virksomheder Jamie Looks og Nordgreen: Et brillefirma og en urmager. Ingen af selskaberne tjener penge endnu, men salget ventes at starte til februar.

Pascar Sivam er medstifter og administrerede direktør i Nordgreen og har også en fortid i McKinsey.

Jamie Looks drives af tidligere senior principal i Boston Consulting Group Mads Peter Langhorn, som også er medstifter af selskabet. Ligesom de to stiftere af Blazar sagde Mads Langhorn for nylig sit job op for at tilslutte sig projektet.

”(Consulting, red.) var en karrierevej, som jeg tror, mange stræber efter, og som også kan blive en meget spændende og potentielt lukrativ karriere på sigt. Ligesom Christian og Denis valgte jeg det fra til fordel projektet her, som både er fantastisk sjovt at arbejde med, og som formentlig også på sigt vil vise sig at være tiden værd,” siger Mads Peter Langhorn.

Christian Arnsted oplyser, at porteføljevirksomhedernes medstiftere har modtaget en tocifret ejerandel i de virksomheder, de er med til at administrere. Resten af porteføljen skal fyldes på samme måde: med ideer indefra og ledelse udefra.

Den analytiske tilgang er det, stifterne kalder ’the McKinsey way’, og foruden evnen til at tiltrække talent er det måske Blazer Capitals største fordel, mener Christian Arnstedt. I dag er det ur- og brillebranchen, de fokuserer på, men markedsanalyserne viser, at mange andre brancher, eksempelvis smykkebranchen, også har plads til flere spillere.

”Vi foretrækker kategorier, som enten er meget monopoliserede, såsom brillebranchen, eller kategorier som er meget fragmenterede, eksempelvis smykkebranchen, hvor den største spiller i det 280 milliarder euro store marked har en markedsandel på måske 2 procent,” siger Denis Fedoryaev.

Christian Arnstedt tilføjer:

”En af de ting, vi tog med fra McKinsey, var, hvordan man bedst vurderer en forretningsmulighed. Vi ser også på brancher, hvor der er høj vækst, og hvor virksomhederne klarer sig finansielt godt. På baggrund af vores analyser ved vi, hvor der er gode forretningsmuligheder, og derfor hvor vi har den bedste chance for at udvikle et godt produkt.”

Talent kan blive en flaskehals

Blazar Capital har indtil videre haft held til at tiltrække talent, men den generelle mangel på it-specialister i Danmark kan vise sig at blive et problem.

Veletablerede danske it-virksomheder, for eksempel Issuu og Systematic, har længe haft problemer med it-arbejdskraft. Sidstnævnte endte med at finde en løsning uden for landets grænser.

Blazar Capital har samme problem, lyder det fra Christian Arnstedt.

”En af vores største udfordringer er manglen på techtalent. Vi har en masse åbne techstillinger, som vi gerne vil fylde, og vi har simpelthen været nødt til at ansætte alle de her mennesker, der sidder i Rumænien, fordi vi ikke kunne finde nok techtalent her i København. Det er selvfølgelig en skam, for det betyder også, at de kompetencer, vi er ved at opbygge i Rumænien, aldrig bliver en del af det danske økosystem.”

Kendte erhvervsfolk er med

Managing partner i SEED Capital Ulla Brockenhuus-Schack sidder med i virksomhedens advisory board. Hun kender Christian Arnstedt fra tidligere og fortæller, at det især var gennem arbejdet i Iværksætterpanelet, at hun besluttede sig for at være med.

”Det er altså et rockstarteam. Deres evne til at tiltrække unge talenter er helt uovertruffen,” siger hun.

De to stiftere er jo forholdsvis unge, så de har vel ikke den store trackrecord?

”Det har de, jo. De har ikke gjort det selv før, men de har virkelig været på en fast track-karrierevej gennem McKinsey.”

Bestyrelsesformand i Novozymes Jørgen Buhl Rasmussen sidder også i Blazar Capitals advisory board. Det gør han dels for variationen, dels på grund af projektet.

”At have bestyrelses- og formandsposter og så også have en involvering i startupvirksomheder er en spændende kombination. Jeg ser muligheder i begge dele. Blazar Capital har nogle gode tanker og nogle særdeles dygtige folk, som jeg kender fra tidligere. Det er nogle hårdtarbejdende fyre, som er intelligente og har nogle gode ideer,” siger han.

Christian Arnstedt og Denis Fedoryaev kalder hårdt arbejde en del af deres dna, og de forventer ikke, at arbejdspresset bliver mindre i de kommende måneder.

”Det er utrolig sjovt arbejde, og det er utrolig hårdt arbejde. Der er ikke meget tid til at sove for tiden, men sådan skal det nok også være. At bygge noget stort sker ikke af sig selv,” siger Christian Arnstedt.

LÆS OGSÅ:

Succesfuldt iværksætterikon eller fuld af varm luft? 

Vi anmelder Lars Tvedes bog om iværksætteri

Flyvende iværksætter med eget jetfly

Prominente navne bag ny fond

Kapitalfond i bitter strid med velhavende familie

Private pengetanke satser formuen på alternativer