;
nykredit-koncernledelsennet

Redaktørens analyse

Tonny Thierry er dead man walking i Nykredit

Nykredit-direktørens situation med en manglende fit & proper-godkendelse er yderst uheldig for både Finanstilsynet, for Nykredit og for hovedpersonen Tonny Thierry-Andersen selv. Men Nykredits topchef kan ikke rigtig stritte ham ud.

Det er en helt utrolig svær situation, som den tidligere mangeårige Danske Bank-direktør Tonny Thierry Andersen er bragt i efter at have været direktør for Nykredit Bank i fire måneder. For uden at vide, om han kan få Finanstilsynets godkendelse til at bestride sin stilling, er han i praksis dead man walking i Nykredit. Han kan ikke sætte ting i gang, og det er svært at tage ledelsesopgaven på sig, hvis man lever på lånt tid.

Heller ikke for Nykredit er det en god situation: Man har ansat en topprofil, som man ikke for alvor kan drage nytte af. Desuden står man i det vanskelige dilemma, at man både internt og eksternt vil kunne drage tvivl om Tonny Thierry Andersens rolle i den spegede Danske Bank-sag Flexinvest Fri, der som bekendt kostede midlertidig topchef Jesper Nielsen jobbet i Danske Bank. Det er situationen, uanset om fit & proper-godkendelsen falder ud til Thierrys fordel eller ej. Her er det helt klart, at man i Danske Bank havde fyret Thierry, hvis han var blevet i banken.

Den måde, som Danske Banks bestyrelsesformand Karsten Dybvad indirekte italesatte Tonny Thierry Andersens rolle, da man offentliggjorde Jesper Nielsens afsked som følge af Flexinvest Fri-sagen, var nemlig alt andet end køn.

”Men i den konkrete sag var han på daværende tidspunkt en af de ansvarlige bankdirektører, der ikke i tilstrækkelig grad sikrede, at Flexinvest Fri-produktet var det rigtige i forhold til kunderne. Derfor mener vi ikke, at Jesper kan fortsætte i stillingen,” lød det fra Danske Banks bestyrelsesformand Karsten Dybvad.

Ved at bruge ‘bankdirektører’ i flertal blev der peget på Tonny Thierry Andersen, der havde ansvaret for wealth management-afdelingen i Danske Bank, mens man solgte de underskudsgivende investeringsprodukter til blandt andre uvidende pensionister, hvilket har udløst nok en møgsag for Danske Bank. Det er i hvert fald ikke den kønneste anbefaling, Danske Bank kunne give den nytiltrådte Nykredit-direktør.

Michael Rasmussen har  brug for Thierry

Alligevel har Nykredits topchef, Michael Rasmussen, ikke den store motivation for at komme af med Tonny Thierry Andersen, for ud over at Thierry sikkert er en dygtig bankmand, så kan sagen også stille Michael Rasmussen og koncerndirektør Anders Jensen i et uheldigt lys. For det specielle ved Tonny Thierry Andersens sag er, at der er tale om fit & proper-håndtering af en siddende medarbejder på baggrund af nye informationer, der er fremkommet fra fortiden.

Især Anders Jensen og til en vis grad Michael Rasmussen har som beskrevet i InsideBusiness og i andre medier haft en vis tilknytning eller ansvar for Nordeas internationale filial på Vesterbro, som er blevet misbrugt til hvidvask, ligesom det kan komme på tale at hvirvle visse personer ind i sagen ifølge erhvervsmediet Finans, der i juni kunne fortælle, at bagmandspolitiet (SØIK) har ransaget Nordea i sagen.

Indtil Tonny Thierry Andersens sag bliver afsluttet, har Finanstilsynet i praksis ingen præcedens for, om man kan lade fit & proper-tilkendegivelserne gå ud over direktører og fjerne dem fra et helt andet job. I det lys har Nykredits Michael Rasmussen og bestyrelsesformand Steffen Kragh al mulig grund til at støtte Tonny Thierry Andersen, for han udgør på militærsprog first line of defence over for et eventuelt nyt myndighedsangreb på Nykredits øvrige ledelse for begivenheder eller sløseri fra fortiden.

I Finanstilsynet er sagen ikke mindre kontroversiel for direktør Jesper Berg og formand David Lando. For også her skal man vænne sig til de nye fit & proper-regler, der allerede har udviklet sig til en noget speget affære i forbindelse med udnævnelsen af f.eks. den detroniserede Danske Bank-topchef Jacob Aarup-Andersen og den nyudnævnte topchef Chris Fogelzang, der nu også risikerer at blive plettet af en netop igangsat hvidvaskundersøgelse af ABN Amro, som han tidligere var direktør for.

For Finanstilsynet gælder det især om at holde tungen lige i munden og navigere i en ny verden, hvor man ikke kan tillade sig at håndtere fit & prober-sager forskelligt, hvis der er tale om en nyansættelse eller en siddende profil, der skal undersøges for uheldige handlinger i fortiden. Og Finanstilsynet kan få rigtig svært ved at godkende Thierry, for man har allerede politianmeldt Danske Bank i sagen, talt dunder om dens alvor, ligesom bagmandspolitiet også kigger på sagen. Desuden skal man heller ikke underkende, at Danske Bank i sine formuleringer i praksis understreger, at Tonny Thierry Andersen var blevet fyret for sin rolle i sagen, hvis han stadig havde været i banken. Det kan tilsynet næppe sidde overhørig.

Jo, Tonny Thierry Andersen er i sandhed dead man walking i Nykredit.

 

LÆS OGSÅ

Tonny Thierry er dead man walking i Nykredit

Katastrofalt udviklingsprojekt rammer Jyske Bank og Sydbank

Sydbank ville fusionere med Spar Nord. Skulle Nykredit med?

Frøsig vandt magtkampen, men hvad nu, Sydbank?

Se alliancerne mellem bank, forsikring og pensionsselskaber. Hvor er åbningerne?

Finansalliancer i opbrud. Priskrig på forsikring tager form

Partnerskaber gennemsyrer bankportaler, der kalder sig objektive

Kommer den store oprydning i pensionsbranchen?

Ugens Insider: Drop banken – og start forfra

Unødvendig fyring: Var Jesper Nielsen for populær til Danske Bank?

Hvilke bankfolk bliver nu plettet af hvidvask-sagen?

Har han reddet Nordeas prestigeafdeling?

Stort dansk forsikringsselskab kæmper for livet