;
Rene gram 3

Inside story

Topchef, stifter og storaktionær stempler ud af fremadstormende konsulenthus

En af konsulentbranchens vækstkometer står over for den største ledelsesmæssige omvæltning i selskabets historie. Konsulenthusets topchef, stifter og storaktionær forlader selskabet og overdrager alt til partnergruppen.

Efter et år med usædvanlig mange udskiftninger på konsulentbranchens chefkorridorer, melder endnu en velkendt topchef nu sin afgang.

Rettet 10-10-2018. Tidligere fremgik det af artiklen, at René Gram havde en ejerandel på 42 procent i Prokura. Tallet var trukket fra CVR-registret. CVR har siden rettet ejerandelen til 29,3 procent. 

Prokuras stifter, medejer og mangeårige topchef, René Gram, siger endegyldigt farvel til selskabet efter en periode, han selv betegner som fyldt med ”lange og modne overvejelser”.

”Det er en meget stor beslutning. Men jeg har været konsulent i 18 år, det vil sige stort set hele min erhvervsaktive karriere. Jeg er nået dertil, at hvis jeg skal prøve noget andet i min karriere, så er det ved at være på tide. Det har jeg besluttet mig for, at jeg gerne vil,” siger René Gram.

Overlader alt til ejerkredsen

Han stiftede selv Prokura i 2008 efter en karriere som konsulent i McKinsey & Company og har stået i spidsen for konsulenthuset lige siden. Det er dermed første gang siden selskabets etablering, at der skiftes ud i det øverste ledelseslag, og for både Prokura og René Gram personligt er der dermed tale om lidt af en omvæltning.

Den 1. januar næste år overlader han hele sin ejerandel på 29,3 procent til partnerkredsen, som i dag – foruden René Gram selv – består af Jens Holbek, der har været med siden 2009, samt de tidligere McKinsey-konsulenter Christian Svane og Christian Bang-Pedersen, der trådte ind i Prokura i henholdsvis 2011 og 2008.

Rollen som administrerende direktør tager Christian Bang-Pedersen sig af fra 1. januar, mens den afgående direktørs andel i selskabet bliver overdraget til partnerkredsen, uden at det nærmere er specificeret, hvordan procenterne fordeles.

”Det er inden for den eksisterende ejerkreds, at den bliver overtaget,” siger René Gram om sin ejerandel og fortsætter:

”Jeg er helt ude, og det er der ikke noget odiøst i. Når man ikke er aktiv og deltager i forretningen, så kan man heller ikke være ejer af butikken. Det er spilleregler, som vi aftalte i tidernes morgen. Så når jeg træder ud, er jeg helt ude.”

Christian Bang-Pedersen bekræfter over for InsideBusiness, at han tager over som administrerende direktør efter René Gram, men ønsker ikke på nuværende tidspunkt at kommentere René Grams exit yderligere.

Overvejelser om strategi

Timingen for René Grams afgang er interessant. For efter en årrække med flot vækst på både top- og bundlinje er flere kilder, som InsideBusiness har talt med, begyndt at spekulere over, hvordan man hos Prokura har tænkt sig at holde væksten oppe, i takt med at det bliver stadig sværere at rekruttere nok af de rigtige folk.

Kilde: Prokuras seneste regnskaber

I et interview med InsideBusiness kort før sommerferien løftede direktøren noget af sløret for selskabets udfordringer og strategiovervejelser, hvor man blandt andet har talt om at ekspandere geografisk og samtidig udvide konsulenthusets palet af ydelser inden for it via strategiske partnerskaber eller opkøb.

Da InsideBusiness fanger René Gram på telefonen, er det imidlertid mere personlige overvejelser og ikke strategi, der lægges til grund for hans afgang.

”Jeg vil gerne afvikle tingene her i god ro og orden, så Prokura kan køre videre i det fantastiske spor, det er i. Og så har jeg også givet mig selv den udfordring at kigge på en blank tavle og dermed overveje nogle ting, som jeg måske ikke har villet overveje før. For fem år siden havde jeg måske troet, at jeg skulle være her, til de måtte bære mig ud. Så det er også en personlig udfordring at afprøve alternativer til den slagne vej,” siger René Gram og tilføjer, at afskeden med Prokura også betyder et farvel til livet som konsulent – og at han i øvrigt ikke har et andet job på hånden.

”Jeg er nået dertil, hvor jeg for min egen personlige motivation og udviklings skyld gerne vil give mig selv den presbold, det er at finde ud af, hvad jeg skal lave, hvis ikke det skal være konsulent,” siger han.

Svingdøren snurrer i konsulentbranchen

2018 har været et særdeles aktivt år i konsulentbranchen, hvad angår udskiftninger på direktionsniveau, og René Grams exit står således langtfra alene. Hele fire af landets største rådgivningsvirksomheder har skiftet direktør i løbet af de seneste ti måneder.

Årets første chefexit skete i Bain & Company, hvor selskabets mangeårige danske topchef, Niels Peder Nielsen, valgte at tage sin afsked med både konsulenthuset og konsulentfaget til fordel for en stilling som viceadministrerende direktør i Novo Nordisk Fonden. Hans stol blev overdraget til belgieren Guy Brusselmans.

En måneds tid efter, i maj, måtte man hos EY sige farvel til topchef Jesper Kofoed, der var arkitekten bag den store KPMG-EY fusion i 2013, som vendte op og ned på branchen. Han er dog blevet i EY som bestyrelsesformand, og hans direktørstilling er overdraget til Torben Bender, der i dag er managing partner i EY.

I juni, få dage før industrisommerferien begyndte, kunne InsideBusiness så afsløre årets tredje direktørudskiftning, idet KPMG sagde farvel til topchef Thomas Hofman-Bang, der indtil da havde stået i spidsen for revisions- og rådgivningshusets genopbygning i Danmark. Her har man endnu ikke fundet en afløser.

Den fjerde store direktørrokade blev annonceret i mandags, da man hos Boston Consulting Group (BCG) har valgt at tildele selskabets hidtidige danske direktør, Mai-Britt Poulsen, titlen global chief of staff, som er en direktionspost på internationalt niveau, mens rollen som landechef i Danmark nu overdrages til BCG-partneren Anders Fæste.

LÆS OGSÅ

Topchef forlader revisionsgigant

Boston Consulting køber ind i danske vækstlokomotiver

Rådgivere i åben krig om topchefernes digitale agenda

Ny Bain-chef går i offensiven

Her er virksomhederne, de unge vil arbejde for

McKinsey taber terræn i Danmark

Mød konsulentbranchens vækstkometer – og sejtrækkerne

Mytisk konsulenthus gør op med “logedjævelskab”