;
peter hermann

Redaktørens analyse

Topdanmarks fremtid er oppe i luften – og det kan give dønninger

Mens fusionsfeberen har raset i dansk skadesforsikring, har der været stille omkring omkring If Forsikrings majoritetspost i Topdanmark. Spørgsmålet er, hvad der sker, når Topdanmark Liv bliver solgt – og hvad bliver så fremtiden for topchef Peter Hermann?

Det giver ikke meget mening, at den finske finansgigant Sampo både ejer If Forsikring i Danmark såvel som knap halvdelen af aktierne i den danske forsikringskoncern Topdanmark. Dertil er der alt for mange oplagte synergier at høste mellem de to skadesforsikringsforretninger, der i dag køres helt uafhængigt af hinanden med f.eks. separate investeringer i it.

Samtidig driver Topdanmark pensionsselskabet Topdanmark Liv, som med ca. 10 pct. af det danske pensionsmarked i flere omgange har været sat til salg. Nu er spørgsmålet, om det denne gang lykkes at få skippet livselskabet af sted.

I hvert fald er AP Pension omsider ved at være færdig med at integrere Skandia – og kan derfor have mod på mere, mens en mere oplagt køber er Danica, som også synes at have lagt sig i overhalingsbanen med en udfordret Danske Bank-koncern i ryggen, der i den grad har brug for hurtige sejre.

Tillige har Alm. Brand jo vist vejen med salget af sin livforretning til Norli Pension, som også kan være en oplagt køber til Topdanmark Liv.

Samtidig kan et salg af Topdanmark Liv meget vel være det, som Sampo venter på for at kunne lægge If Forsikring sammen med Topdanmark, da det alt andet lige er lettere at håndtere to skadesforsikringsselskaber i stedet for at skulle tage et livselskab med i ligningen.

Det eneste, som synes at afholde If Forsikring/Sampo fra at købe Topdanmark, er prisen på grisen. Topdanmarks aktier er nemlig kravlet opad længe, mens Sampo ikke er fulgt med, derfor er det relativt dyrere for de finske købmænd at købe Topdanmark nu – læg hertil, at Topdanmark med sit nye skadessystem kører en helt anden vej end If. Så ret beset ville det have været klogere for finnerne at handle for flere år siden.

Og selv om der konkurrence- og børsretligt skal være ret vandtætte skotter mellem If Forsikring og Topdanmark, så sidder If/Sampo tungt på Topdanmarks bestyrelse med If-direktør Ricard Wennerklint i formandsstolen samt If-topchef Morten Thorsrud og Mandatum-direktør Petri Niemisvirta som menige bestyrelsesmedlemmer.

Bliver Peter Hermann i Topdanmark?

Spørgsmålet er i den sammenhæng, hvor meget plads Topdanmarks topchef, Peter Hermann, har til at agere, for det er ikke nær så sjovt at være topchef, hvis kontrollen og rammerne for virket reelt ligger hos konkurrenten If Forsikring. Det er derfor et spændende spørgsmål, hvad der vil ske med 48-årige Peter Hermann, hvis eller når If Forsikring sammenlægges med Topdanmark. Vil han få tilbudt en attraktiv plads for eksempelvis det fusionerede danske selskab på nordisk niveau? Eller vil han være klar til en ny topstilling i en finanssektor, som står klar til at omfavne en aktuar med tung ledelseserfaring på det finansielle område i en tid, hvor Finanstilsynets fit & proper-krav i den grad er på dagsordenen, når der skal udnævnes en ny topchef.

Det kan f.eks. blive en udfordring for pensionsgiganten PFA. Her har 62-årige Allan Polack for tiden kraftig modvind. Således har medier som Finans og Berlingske i den grad sat ham på forsiden i forbindelse med PFA’s store tab på investeringer i både Nordic Aviation  Capital og en aktiepost i Danske Bank. Der er dog ikke noget nyt ved de to sager, der er velbeskrevne, f.eks. i InsideBusiness, der allerede beskrev det 3 mia. kr. store tab i NAC i 2020.

Mest signifikant er det i virkeligheden, at Økonomisk Ugebrev har kortlagt, at det lige præcis var Allan Polack, der selv tog ansvaret for investeringsafdelingen, da de dyre beslutninger blev truffet, mens det var investeringschef Kasper Lorentzen, der er stået frem i medierne og har undskyldt, mens Polack holdt lav profil

For Allan Polack kan ikke løbe fra, at PFA’s afkast er alt andet end prangende på et kritisk tidspunkt, hvor de nye SUL-regler med prisstigninger kommer til at sende talrige pensionsordninger i udbud, hvorved PFA’s mangel på afkast bliver udstillet, hvilket kan betyde kundeflugt fra selskabet.

Camilla Holm er ikke klar endnu

Som før beskrevet i InsideBusiness er koncerndirektør Camilla Holm et godt bud på en afløser for Polack, men realiteten er, at hun med CEO-erfaring fra Totalkredit næppe kan blive fit & proper-godkendt til at stå i spidsen for et så stort pensionsselskab som PFA før om et par år. Så selv om Camilla Holm har ambitionen, evnerne og en profil, der matcher tidsånden, så er PFA-bestyrelsen nødt til at beholde Allan Polack en rum tid endnu.

Det kan imidlertid vise sig, at presset bliver for stort på bestyrelsen til at vente to år, hvis mediekampagnen bliver ved, og afkastet fortsætter i slæbegear. Det er i hvert fald svært for bestyrelsen at give andre end Allan Polack skylden, da han tog jobbet netop med den hensigt at forbedre afkastet, ligesom han har siddet med ved bordet, da de afgørende og for afkastet uheldige beslutninger blev truffet.

Uanset hvad, er Peter Hermann en oplagt afløser for Polack. Han er aktuar med pensionsbaggrund, og han har været i både PFA og Velliv, så det er nok ham, headhunterne vil ringe til først, hvis det bliver aktuelt. Spørgsmålet er så, om han vil have jobbet, ligesom der også er et økonomisk perspektiv. For selv om Allan Polack er lønførende i den danske pensionssektor, har de aldrig været karrige med løn eller aktieprogrammer i Topdanmark, der har gjort flere topchefer hovedrige – og Sampo vil uden at blinke kunne give en betydelig højere løn end PFA, hvis de mener, at Peter Hermann er den rette mand til at føre If og Topdanmark sammen.

 

Læs mere

Pensionsselskab øger risikoen for udvalgte kunder

Se bedste og dårligste afkast på pensionen i 2021: Danica udspiller ærkerivalen PFA

Danica ligner ny førerhund i helt nyt konkurrencebillede på pension

Gamechanger på pensionsmarkedet: Velliv hæver priserne markant

Pensionsgigant hæver priserne og ændrer på udskældte forsikringer

Ny bølge af topchefudskiftninger nærmer sig i pensionsbranchen

Kan pensions- og forsikringsbranchen leve op til egen høje moral?

Forsikring & Pension tager opgør med interne stridigheder med stor ændring

PFA-topchef advarer mod nye spillere på pensionsmarkedet

Hårdt udskilningsløb i forsikringsbranchen: Grønne biler er kamppladsen

Se vindere og tabere i pensionsbranchen under nyt regime