Bain

Inside story

Topkonsulenter mærker optimisme i kapitalfondsbranchen. Men presset for exits stiger

I første halvår slog globale kapitalfondsbranche bremsen i det fald, der har præget branchen de senere to år. Spørgsmålet er derfor, om bunden er nået? Buddet fra amerikansk konsulenthus er et ”forsigtigt ja”, mens dansk kapitalfond peger på, at den stigende aktivitet er centreret om udvalgte sektorer.

I mere end to år har den globale kapitalfondsbranche været i bakgear.

Høje renter, der trods spådomme fra alverdens økonomer endnu ikke er faldet tilbage, har trukket tempoet ud af M&A-markedet og lagt sig som en dyne over kapitalfonde verden over.

Konsekvensen har været, at antallet af handler, exits og nye fonde har været i bakgear de seneste to år, hvilket ikke blot har skabt store bekymringer blandt kapitalfondene, men også hos investorerne verden over, hvor mange må se langt efter udbytter og tilbageløb, mens kapitalfondene brænder inde med gamle selskaber.

Spørgsmålet er dog, om bunden er nået for M&A-aktiviteten i den globale kapitalfondsbranche?

Ifølge den amerikanske konsulentkæmpe Bain & Companytyder noget på det. I en ny rapport tager konsulenthuset temperaturen på kapitalfondsbranchen verden over i årets første halvår.

Rapporten viser, at faldet i antallet af handler, som kapitalfonde har været involveret i på globalt plan, er fladet ud i årets første halvår og har kurs mod et niveau, der kan matche 2023, mens fondenes yderst sparsomme exits også viser spæde tegn på bedring.

En forsigtig vurdering fra Bain er derfor, at M&A-aktiviteten i den globale kapitalfondsbranche kan være på vej tilbage.

”Svaret vil være et foreløbigt ja—selvom vi endnu ikke har set noget, der ligner et “normalt” tempo for investeringer og exits,” skriver Bain & Company i rapporten.

Presset på exits vokser

Herhjemme har flere af landets største kapitalfonde leveret flere solidt exits i første halvår.

Det gælder blandt andre landets største kapitalfond Axcel, som har formået at sælge finske Loopia Group og senest Danmarks Skibskredit, mens landets næststørste kapitalfond Polaris også kom på måltavlen, da man solgte det tidligere Falck-selskab RelyOn Nutec for over 2 mia. kr. til emiraternes statslige forvalter Mubadala Capital.

Derudover har også Nordic Capital leveret en kærkommen exit med salget af Unisport, mens også Maj Invest, Montagu og BWB Partners er blandt fondene, der har solgt ud i porteføljerne i første halvår.

Særligt exits – og manglen på dem – har længe været et tema blandt både fondene og investorerne. Selvom flere danske fonde og udenlandske viser bedre taker på exit-fronten, er 2024 på kurs mod at blive det næstdårligste exit-år for den globale kapitalfondsbranche siden 2016.

“Presset på exit-siden er kun blevet endnu større,” skriver Bain & Company rapporten, der dog tilføjer, at det fastfrosset børsmarked begynder at tø op med henvisning til blandt andet EQT’s børsnotering af den schweiziske hudplejekoncern Galderma Group, hvor man rejste omkring 15 mia. kr., for få måneder siden.

Hos landets næststørste kapitalfond Polaris er det oplevelsen, at aktiviteten i M&A-markedet især er centreret om visse sektorer.

“Der er relativt god aktivitet. Men det er fortsat primært på de små og mellemstore sager. Samtidig er det meget centreret om visse sektorer, som er populære, selvom markedet er blødt lidt mere op,” siger Jan Johan Kühl, managing partner i Polaris Private Equity.

En ud af fem nye fonde misser egne mål

Bain & Company advarer dog mod at tro, at normalen er tilbage i kapitalfondsbranche, selvom den samlede værdi af handlerne i 2024 efter alt at dømme vil lande på samme niveau som før de ekstremt lukrative pandemi-år.

Det skyldes den enorme mængde såkaldt dry powder, altså penge, der har hobet sig op hos kapitalfonde verden over. Ifølge Bain & Company har kapitalfondene nemlig 1,5 gange mere dry powder, end fondene havde i 2018. Renser man samtidig for en række kæmpehandler er der ifølge Bain & Company ikke meget empirisk data, der for alvor understøtter, at et reelt opsving er i gang.

Hvornår det sker, er af gode grunde udvist, men da Bain & Company foretog en rundspørge til 1400 ansatte i branchen i marts, pegede 30 pct. på, at de først forventer et comback til M&A-markedet i fjerde kvartal, mens hele 40 pct. først forventer, at markedet er tilbage i 2025 eller senere.

Alt imens stiger presset fra særligt investorerne for exits, hvilket sætter sig præg på fondenes evne til at rejse ny kapital.

For selvom buy-out-fondene, som de fleste danske kapitalfonde falder ind under, indtil videre har rejst godt 2000 mia. dollar i år og ifølge Bain & Companys beregninger ventes at rejse 6 pct. mere kapital i år, er det langt fra alle fonde, der nyder godt af udviklingen.

Global fundraising viser nemlig, at de ti største kapitalfonde løb 64 pct. af det samlede beløb, viser en ny rapport fra konsulenthuset Bain & Company.

Konsekvensen er, at en ud af fem nye fonde er blevet lukket med et lavere tilsagn end den oprindelige ambition, skriver Bain.

Netop den udvikling fik vi herhjemme et tydeligt eksempel på for nylig, da kapitalfonden Catacap lukkede sin nye fond med et tilsagn, der ikke blot var lavere end den oprindelige ambition, men også mindre end sin forgænger. Samtidig arbejder Maj Invest på andet år med at stable en ny fond på benene.

Omvendt tog den betydelig større kapitalfond Axcel kegler, da Axcel i marts lukkede sin hidtil største fond med et samlet tilsagn på lidt over 10 milliarder kroner, mens den nordiske sværvægter EQT ligeledes satte rekord med 164 milliarder kroner i fonden EQT X. Senest er det også lykkedes FSN Capital at rejse penge til en ny fond.

 

Læs mere

Altor klar til milliardsalg af genrejst industrikoncern

Længe ventet udspil fra regeringen vækker glæde hos kapitalfonde

Topkonsulenter og opkøb koster på overskuddet i Altors seneste danske opkøb

Axcel og pensionskasser sælger skibsbank

Mandefald i uroplaget kapitalfond bekymrer investor

Storbank hjælper Alm. Brand med salg af energiforretning

Nordic Capital sætter punktum for sportskæde-eventyr med salg af Unisport

Milliardopkøb sender Kirk Kapital på jagt efter partner

Kapitalfond er tæt på salg af stort busselskab