For aktiemarkederne bød starten af august på noget af et stormvejr.
En kombination af en skuffende amerikansk jobrapport og dertilhørende frygt for recession samt en højere end forventet rente fra den japanske centralbank førte til markant nedgang på de finansielle markeder i USA, Europa og Danmark.
Stormen påvirkede også aktieporteføljerne i de danske pensionsselskaber. Det til trods formåede de fleste dog stadig at komme ud på den anden side med pæne afkast.
Det viser de seneste afkasttal for pensionssektoren, som investeringsekspert Nikolaj Holdt Mikkelsen traditionen tro har opgjort. Tallene viser markedsrente med en livscyklus på 15 år til pension, mellem risiko.
”Selv om starten af august var turbulent, endte pensionsselskabernes afkast meget acceptabelt, hvilket kan tilskrives flere ting: rentefald, valutaafdækning, aktierne genvandt fodfæste osv. Samtidig er oversigten et billede af udviklingen på finansmarkederne, hvor en høj andel af især børsnoterede aktier er blevet belønnet i år. Så trods en volatil måned er årets afkast pæne,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen om afkasttallene.
Af oversigten ses det, at Nordea Pension igen er en af de store vindere på afkastsiden. Koncernen har således et afkast på 12 procent for Nordea Pension-produktet, 11,6 procent for FP Grøn Omstilling og 9,9 på Pension Mix.
I en skriftlig kommentar noterer Henrik Øverup, chief investment manager i Nordea Pension, at man trods urolighederne fortsat kunne komme godt på den anden side.
“Der opstod i august måned uro på markederne med relative store udsving til følge. Robustheden i vores porteføljer og produkter betød, at vi i august måned fortsat kunne levere lave positive afkast. Vi glæder os derfor over, at vi med pæne afkast år-til-dato i alle vores produkter fortsat ligger i toppen afkastmæssigt,” skriver Henrik Øverup.
Andre dele af branchen har trods uroen dog også formået at ride stormen af. Det gør sig gældende for PFA, hvis PFA- og Klima Plus-produkter har et foreløbigt afkast på henholdsvis 10,8 og 11 procent for året.
For en treårig, femårig og syvårig periode ligger afkastet for PFA-produktet på henholdsvis 4,6 procent, 7,1 procent og 6,4 procent. For Klima Plus lyder afkastet på en treårig periode imidlertid på 2,3 procent.
Inden sommerferien valgte PFA aktivt at reducere den overvægt af aktier, som man havde haft sin november sidste år, og som gradvis blev øget i løbet af 2024. Det skete ud fra en formodning om, at tredje kvartal i år ville vise større udsving.
Begivenhederne på aktiemarkederne viser for chefstrateg i PFA Tine Choi, at det var den rette beslutning.
”For hele året, der er gået indtil nu, er vi ganske tilfredse med udviklingen i afkasttallene. I forhold til andre af vores konkurrenter ligger vi der, hvor vi godt kan lide at ligge,” siger Tine Choi.
Strategi giver pote for pædagoger, men hvor længe?
Fremgangen er dog stadigvæk tydelig hos Pædagogernes Pension (PBU), der endnu en gang klarer sig flot på afkasttallene. PBU kan således indkassere et afkast på 13,5 procent for det foreløbige år.
Afkastene lyder på 4,3 procent tre år årligt, 7,5 procent fem år årligt og 7,0 procent syv år årligt.
Sune Schackenfeldt, administrerende direktør i PBU, tilskriver stadig fremgangen selskabets kvantitative og analytiske strategi, der har fokus på en stor beholdning af børsnoterede aktier, og at man går mere matematisk til værks i investeringerne.
Det vil sige, at når aktiemarkederne går op, frasælger PBU, og når markederne går ned igen, køber de gerne. På den måde er PBU hele tiden på en optimal analytisk risiko i forhold til det risikointerval, der er sat op, vurderer han.
Selv om også PBU oplevede rystelser i august, blev selskabet derfor ikke så hårdt ramt.
”Det viser styrken ved at have en strategi med at have nogle aktiver, der kan levere nogle gode afkast. Der kom et kort dyk, og vi oplevede da som så mange andre også dybe tab i kortvarige perioder, men vi kom hurtigt fra det igen kort efter sommeren. Så vi ryster ikke rigtig på hånden, når der kommer den slags rystelser på markederne,” siger Sune Schackenfeldt.
Hvad angår den længere bane, kommer PBU til at fortsætte sine strategiske indsatser. Det indebærer at hjemtage alle sine likvide aktier for at kunne have mere agilitet i forhold til markederne samt at aflægge besøg hos de investerede selskaber for at holde øje med, om de lever op til selskabets og kundernes forventninger.
Spørgsmålet er dog, om strategien kan holde i længden, og om PBU har toppet afkastmæssigt.
Sune Schackenfeldt anerkender, at der er en reel risiko for, at strategien kan give bagslag på et tidspunkt, da den kan være eksponeret for de store udsving i markederne.
Dog giver hverken skvulpene i august eller andre forhold lige nu anledning til at sætte kursen anderledes, fortæller Sune Schackenfeldt.
”Vi har ikke og skal ikke have en religiøs tilgang til det, vi gør. Vores analyser viser, at det er en robust og fornuftig tilgang lige nu, men hvis der sker noget andet, er vi på ingen måde bundet emotionelt op til de valg, vi har truffet. Vi skal gerne kunne vende skuden og prioritere anderledes med vores strategi, hvis der er behov for det,” siger han.
USA kan være stor joker
Kigger man fremad mod resten af kvartalet, rejser flere usikkerheder sig dog, der kan påvirke aktiemarkederne og dermed pensionskassernes afkast.
En af dem er det forestående præsidentvalg i USA, som kan have store betydninger for porteføljerne – både før og efter.
”Vores forventning er, at der vil være usikkerhed frem til valget. Når valget er overstået, og man kender den næste præsident, vil vi formentlig se et skvulp op i markedet, hvor aktierne stiger efterfølgende. Hvis vi samtidig ser en bekræftelse på, at den bløde vækstmæssige landing er en realitet, vil aktierne ligeledes fortsætte opad efter præsidentvalget,” siger Tine Choi fra PFA.
Samtidig er der stadig en ’vækstfrygt’ på markedet efter august, fortæller hun, som man ikke helt har rystet af sig. Af samme grund skal man ikke sætte næsen op efter store aktiemæssige gevinster for resten af kvartalet, siger hun.
Hun understreger dog samtidig, at man i PFA fortsat er optimistisk, hvad angår udsigten til en blød landing, om end den optimisme er blevet forsigtig.
Også AP Pension holder skarpt øje med USA. Selskabet, der indtil videre har et afkast på 8,7 og 7,4 procentfor henholdsvis produkterne AP Active og AP Bæredygtig, er især opmærksom på udviklingen i jobtallene, og hvad den amerikanske centralbank, FED, kommer til at gøre med renterne.
Under urolighederne i august valgte man at fastholde risikoen. I bagklogskabens klare lys viste det sig at være en fornuftig og god disposition, mener investeringsdirektør Pernille Jessen, da aktiemarkederne hurtigt vendte, og måneden endte med at levere positive afkast på tværs af selskabets aktivklasser.
Hvad angår resten af kvartalet, ser billedet dog mere mudret ud. For selv om man i AP Pension også forventer, at tingene arter sig, forbereder man sig på at rebe sejlene, fortæller Pernille Jessen.
“Vi tror dog stadig på en blød landing i amerikansk økonomi, og vi har stadig tillid til, at den fremtidige politiske retning ikke vil sætte en kæp i hjulet for markederne, men vi er meget opmærksomme på, hvilke retninger det kan tage,” siger hun.
Gælder om at tænke langt
Hvad angår strategierne om at skabe gode afkast på længere sigt, kommer de adspurgte pensionsselskaber ikke til at ændre nævneværdigt i hverken porteføljerne eller aktivklasserne.
“Vi synes selv, at vi lige nu har den rette strategi til at levere gode afkast til kunderne. Men det kræver naturligvis, at vi løbende er på tæerne, følger med i markedsudviklingen og lægger vægt bag det, vi tror på,” siger Tine Choi fra PFA.
Hun uddyber, at selskabet fortsat kommer til at udbygge robustheden i aktivklasserne – især med henblik på de store ‘magnificent seven’ techaktier, som i hendes optik stadig kan levere varen, selv om Nvidias seneste regnskab skuffede en smule.
Hos Nordea Pension forholder man sig ydmygt til de makroøkonomiske udviklinger og kommer fortsat til at investere med det lange blik for øje. Selvom man fortsat har tiltro til porteføljerne, er den ydmyg dog blevet mere markant for Nordea.
“Givet vores aktuelle økonomiske forventninger, holder vi fast i vores strategi om at bevare en relativ pæn aktieandel kombineret med en relativ stor eksponering mod alternative kreditrisici, samt en renterisiko i den korte ende. Usikkerheden til en fortsat fremgang i den økonomiske udvikling er steget de seneste måneder, hvilket også indebærer, at vi er blevet lidt mere forsigtige i vores valg af investeringer. Det betyder i praksis, at vi i øjeblikket ikke er parate til at øge vores investeringer i mere risikobetonede aktiver, som f.eks. aktier,” skriver chief investment manager Henrik Øverup i sit svar.
Pernille Jessen fra AP Pension fortæller, at man i løbet af efteråret kommer til at foretage “de nødvendige justeringer og tilpasninger” på sine porteføljer for at kunne levere det bedste afkast for kunderne. Det er vigtigt på især bæredygtighedsproduktet, der har en smallere portefølje end AP Active.
“Det fundamentale i at sammensætte en god, solid pensionsopsparing er at være reelt langsigtet. Vi arbejder samtidig løbende med at videreudvikle og forfine vores investeringstilgang – både på det bæredygtige og det konventionelle produkt – for at sikre de bedste afkast,” siger Pernille Jessen.
Investeringsekspert Nikolaj Holdt Mikkelsen er enig. Det bedste, pensionsselskaberne kan gøre for fortsat at skabe de bedste afkast for deres kunder, er at køre med det lange lys på gennem en tid, der kan vise sig at være mørk og hullet på vejen.
”Man skal huske, at pensionsopsparing er langsigtet, og for de viste afkast har kunderne stadig 15-20 år tilbage, før de skal pensioneres, og pengene skal udbetales over en længere horisont. Så det er vigtigt at have det lange blik på i vurdering af resultaterne,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.
Læs mere
Boligfinansiering for pensionspenge er en gylden chance for dele af pensionsbranchen, hvis de tør
Her står pensionskasser på afkast: Pendulet svinger mod det grønne igen
Lavere omkostninger på vej: Se de dyreste og billigste pensionsselskaber