;
Strædet-Køge-fitness dk-nyhed

Inside story

Tronskifte hos førende kapitalfond

En af de mest markante kapitalfonde på det danske marked skifter nu ud i den øverste ledelse herhjemme, hvor fondens danske spydspids fremover skal indtage en mere tilbagetrukket rolle. Afløseren er fundet internt.

Efter 20 år hos den norske kapitalfond FSN Capital gør fondens danske chef, Thomas Broe-Andersen, nu klar til en ny rolle i fonden, hvor han modsat tidligere ikke skal være nær så aktiv i kapitalfondens fremtidige opkøb.

Thomas Broe-Andersen har ellers i sin tid i spidsen for FSN stået bag en række succesfulde investeringer i blandt andet Lagkagehuset, HusCompagniet, Netcompany og Fitness World (billedet), der alle er blevet solgt med yderst godkendte afkast.

Netop derfor har flere investorer modtaget den fortrolige orientering om Thomas Broe-Andersens nye rolle med en vis portion skepsis, da det historisk set ofte har vist sig vanskeligt for kapitalfonde at sige farvel til en eller flere nøglepersoner.

Det har blandt andre Axcel mærket på egen krop, ligesom andre nordiske spillere som Nordic Capital og Altor tidligere har været ramt af usikkerhed og svigtende resultater i forbindelse med større udskiftninger blandt de centrale partnere.

Derfor er netop ændringer blandt fondenes nøglepersoner altid noget, som investorer opfatter som et risikoelement, og FSN Capital har da også gjort en dyd af at forklare sine investorer, at Thomas Broe-Andersen trods sin nye rolle fortsat vil være en del af den norske kapitalfond.

Dog vil han modsat tidligere ikke være en del af det team, der skal investere de milliarder, som FSN netop nu er i færd med at hente fra investorerne til sin sjette fond, der meget gerne skulle være på plads inden for kort tid.

”Jeg har været i FSN i over 20 år, og derfor er det et naturligt tidspunkt for mig også at prøve kræfter med andre ting uden for FSN-regi. Beslutningen har alle investorer været informeret om, for det er vigtigt for os, at selvom jeg får en anden og mindre rolle, så fortsætter vores stærke team i København det gode arbejde, vi har lavet sammen siden 2011, hvor vi åbnede kontor i Danmark,” siger Thomas Broe-Andersen.

Her bliver det i stedet Lars Denkov, der har været i fonden i næsten 10 år og i dag er partner, der overtager styringen med det danske kontor og dermed også får ansvaret for den norske fonds nye investeringer herhjemme.

”Det er helt centralt for os, at FSN ikke er en norsk fond, en svensk fond eller en dansk fond. Vi arbejder på tværs af landegrænserne, og derfor vil man også opleve, at medarbejdere fra andre lande er involveret i et selskab, selv om det ligger i Danmark. Det er en af styrkerne ved vores model, og det vil fortsætte fremover,” siger Thomas Broe-Andersen.

FSN Capital har lavet en såkaldt first close, men som hos mange andre har hele processen  indtil videre trukket noget ud, blandt andet grundet covid-19, der både har gjort de ellers så risikohungrende investorer noget mere påpasselige, samtidig med at virussen har medført en række lavpraktiske udfordringer – især for fonde som FSN, hvor udenlandske investorer, herunder amerikanske, udgør en stor del af ejerkredsen.

Har rejst sig efter skidt start

Under Thomas Broe-Andersen har FSN efter en ualmindeligt skidt start på det danske marked med købet af højtalerproducenten Jamo i starten af årtusindskiftet i den grad fundet fodfæste i Danmark, der har udviklet sig til et nøglemarked for den norske fond.

Især købet af Netcompany og den senere børsnotering af it-selskabet har vist sig at være en guldgrube for kapitalfonden, men også seneste exit i form af Fitness World, der blev solgt, lige inden coronakrisen ramte, har været en lukrativ investering for fonden.

Begge danske frasalg har således været afgørende for, at FSN’s fjerde fond fra 2013 indtil videre har givet investorerne et afkast på over 25 procent årligt, hvilket placerer fonden blandt de bedste fra den periode.

Set i lyset af de mange gode afkast på dansk grund er Thomas Broe-Andersens nye rolle i fonden naturligt nok noget, de fleste investorer ser som et risikoelement, især fordi danskeren ikke er den eneste partner, der har forladt fonden. Ved årsskiftet sagde også fondens svenske frontfigur, Peter Möller, farvel efter mere end 13 år hos FSN, og selv om partneren ganske vist fortsatte i bestyrelsen for børsnoterede Bygghemma, spiller han ikke længere nogen rolle i fonden.

Noteringen af netop det selskab gav i begyndelsen en del ballade i baglandet, hvor flere investorer, herunder ATP, var noget utilfredse med den skuffende kursudvikling i selskabet, men siden er selskabets markedsværdi blevet mere end fordoblet.

Det samme er sket med noteringerne af installationsvirksomheden Instalco og Troax, hvor især sidstnævnte har været en særdeles god investering for aktionærerne, idet selskabets markedsværdi er femdoblet, siden FSN sendte Troax på børsen i 2015.

Næste frasalg lurer i kulissen

Mens FSN Capital herhjemme med stor succes har solgt ud af porteføljen, ejer man stadig enkelte selskaber, der set med investorernes briller burde være afhændet. Især industrivirksomheden Skamol, som FSN købte af danske Polaris tilbage i 2012, er et selskab, som fonden tidligere har forsøgt at sælge med hjælp fra specialisten DC Advisory, men indtil videre er processen sat på hold grundet covid-19. Modsat mange af kapitalfondens andre opkøb ligner den jyske virksomhed ikke umiddelbart en, der for alvor kommer til at rykke ved FSN’s afkast, da man ikke har været i stand til at rykke indtjeningen opad i tilstrækkelig grad.

Her ligner en anden af fondens danske investeringer, it-selskabet EET, en noget mere interessant investering, da man trods enkelte udfordringer undervejs især siden 2017 takket være opkøb og en ny strategi har været i stand til at øge både top- og bundlinje i virksomheden ganske betydeligt. Med lidt over fem år i FSN’s portefølje peger de fleste rådgivere da også på, at EET sandsynligvis vil være det næste oplagte frasalg fra kapitalfondens hånd.

Største udfordring hos den norske fond er imidlertid Gram Equipment, som man købte af svenske Procuritas. Selskabet, der blandt andet producerer ismaskiner viste sig kort efter opkøbet at være i en noget anden forfatning, end sælgerne og virksomhedens ledelse havde givet udtryk for. Senest fik FSN Capital da også tilkendt 650 mio. kr. i erstatning, hvorfor det potentielt fatale opkøb ikke i nævneværdig grad har svækket investorernes tillid til fonden. Således er holdningen blandt langt hovedparten, at kapitalfonden simpelthen er blevet vildledt.

 

Læs mere

Opgør i succesfuld kapitalfond  

Ambitiøse advokathuse får baghjul på M&A

Kapitalfond jagter oprejsning efter dansk fiasko

EQT på vej med stort frasalg  

Magtkamp og hemmelige salgsplaner i kriseramt juicekæde

Udfordringerne tårner sig op for groggy kapitalfond

M&A-vindue åbner igen – her er krisens vindere og de bedste mandater