;
Peter Warnøe web

M&A

Topprofiler vil smide Lars Tvede ud af omstridt fond

Det er en række respekterede erhvervsfolk som Jeppe Christiansen og Per Klitgård der i al hemmelighed har været med til at sikre den omstridte iværksætter Peter Warnøe magten i venturefonden Nordic Eye på bekostning af rivalen, Lars Tvede, og talrige mindre investorer. 

Da en række af de tunge finansfolk i venturefonden Nordic Eye trak sig fra deres poster i slutningen af sidste år, fik de fleste den opfattelse, at it-iværksætteren Peter Warnøe stod på egen hånd i sin kamp om at sikre magten i den vingeskudte venturefond Nordic Eye. 

Ikke desto mindre kan InsideBusiness nu afsløre, at det er en række højt respekterede erhvervsfolk, der står bag Warnøes opsigtsvækkende kup i fonden, hvor han senest har forsøgt at smide sin modstander Lars Tvede på porten. 

Således fremgår det af interne mails fra Nordic Eyes nye formand, Niklas Holck, at Warnøes kup blandt andet har fået støtte fra øverste chef Maj Invest, Jeppe Christiansen, tidligere Danica-direktør Per Klitgård, der i dag er formand i en række bestyrelser, samt tidligere topchef i SAS og ISS Jørgen Lindegaard. 

Det fremgår af de fortrolige dokumenter, at de tre erhvervsfolk alle har investeret over 1 million euro, hvilket giver dem ret til at indsætte en repræsentant i Nordic Eyes investorboard, hvilket alle tre har benyttet sig af. 

Især Jeppe Christiansens rolle i venturefonden er opsigtsvækkende, da han sidste år trak sig fra selvsamme advisory board. Officielt skyldtes det tidsmangel, men de fleste så det som et forsøg på at distancere sig fra problemerne i Nordic Eye, da det kom frem, at stifter Peter Warnøe havde optaget en række ulovlige aktionærlån i sine private selskaber, ligesom han i flere tilfælde angiveligt havde misbrugt fondens midler til private formål. 

Ikke desto mindre fremgår det af den fortrolige orientering fra Niklas Holdt, at Jeppe Christiansen og de to øvrige erhvervsfolk bakker op om den seneste udvikling i Nordic Eye, hvor Peter Warnøe mere eller mindre har cementeret sin magt på bekostning af en række andre investorer, herunder især Lars Tvede, der var med til at grundlægge venturefonden. 

”Det her er private menneskers private investering, så jeg kan slet ikke se, hvorfor medier eller andre interesserer sig for det. Jeg har ingen kommentarer, da jeg ikke ønsker at udtale mig om interne forhold,” lyder det fra Jørgen Lindegaard. 

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra hverken Jeppe Christiansen eller Per Klitgård. 

Fakta

Nordic Eye er en dansk venturefond, der blev stiftet af Peter Warnøe og Lars Tvede.

Efter at det sidste år kom frem, at Peter Warnøes økonomiske udfordringer havde fået ham til at tage en række ulovlige aktionærlån, blev fonden kastet ud i en regulær magtkamp.

InsideBusiness kan nu afsløre, at en række højt respekterede erhvervsfolk i al hemmelighed har hjulpet Peter Warnøe i hans bestræbelser på at sikre sig kontrollen med Nordic Eye.

Nordic Eye har indtil videre rejst en fond og foretaget 19 investeringer.

Heraf er en enkelt frasolgt, mens et selskab er lukket.

Vil sætte Tvede fra magten 

Mens Peter Warnøe strammer grebet om Nordic Eye, forsøger erhvervsmanden samtidig at fratage sin tidligere nære samarbejdspartner Lars Tvede al magt i fonden. 

Således fremgår det af den interne orientering, at Nordic Eye nu vil tvinge den velhavende udlandsdansker til at blive opsagt fra Nordic Eyes management- og partnerselskab, hvorved Tvede potentielt kan miste retten til at få del i både fremtidigt honorar og bonus, den såkaldte carry. 

Det beløb kan meget vel vise sig at overstige 20 millioner kroner, hvorfor Lars Tvede med hjælp af sin advokat, Christian Scherfig, der er partner hos Lungrens, nu er ved at kulegrave, om Nordic Eyes opsigelse af erhvervsmanden er foregået på et korrekt grundlag. 

Selv hvis det skulle ende med, at Lars Tvede bliver smidt på porten som partner og dermed mister muligheden for at høste honorar og bonus, vil han fortsat forblive investor i selve Nordic Eye-fonden, hvor hans ejerandel p.t. har en værdi på omkring 40 millioner kroner. 

Det centrale er imidlertid, at Tvede med det seneste træk fra Nordic Eye og Peter Warnøes side risikerer at sidde i en situation, hvor han som en af fondens største aktionærer reelt ikke har nogen indflydelse, ligesom han risikerer en økonomisk bet på sigt. 

Erhvervsfolk sat til vægs 

På den anden side af Peter Warnøe står ud over Lars Tvede også de to erhvervsfolk Niels-Ulrik Mousten, der tidligere var chef for Danske Capital og i dag blandt andet er næstformand i PFA, samt forhenværende TDC-topchef Carsten Dilling. 

De to var tidligere en del af Nordic Eyes investorboard, men valgte at trække sig, i takt med at problemerne hobede sig op for venturefonden, der i sensommeren stod for at skulle rejse sin anden fond. 

I stedet forsøgte de to erhvervsfolk tidligere i år at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling blandt investorer i Nordic Eye i håbet om at få gennemført en række ændringer og i sidste ende sikre fondens godt 170 små investorer større indflydelse. 

Det forsøg er nu imidlertid blevet bremset af Peter Warnøe og Niklas Holdt, der i sin redegørelse beskriver, at han ikke ser noget formål med at afholde en ekstraordinær generalforsamling, da flere af de fremsatte forslag ifølge ham hverken er ”gode eller gennemførlige”. 

 

LÆS OGSÅ

Bittert slagsmål mellem prominente erhvervsfolk

Chok i omstridt fond: Warnøe gør comeback – formand og advokathus stopper i protest

Fond overtog stifters problemfyldte investering

Anerkendt erhvervsmand forlader omstridt fond 

Røde ører: Statens pengetank på spring til at investere i omstridt fond