Løgismose Meyer web

Inside story

Tunge kapitalfonde på pengejagt 

Flere af Nordens største fonde er ved at hente milliarder fra investorerne. Den traditionsrige kapitalfond IK er efter flere års slingrekurs igen ved at komme ind i varmen hos de tunge investorer, mens der ventes at være kamp om pladserne, når norske FSN Capital om kort tid skal forsøge at rejse sin hidtil største fond.

Pengekassen skal nu igen fyldes op hos flere af de fonde, der traditionelt har siddet tungt på det nordiske marked for køb og salg af virksomheder. Det er blandt andet norske FSN Capital samt svensk-britiske IK Investment Partners, der nu forsøger at lukrere på de gode tider og rejse deres hidtil største fonde. 

For IK er der tale om lidt af et comeback, efter at fonden tilbage i den spæde start i 1990’erne sad solidt på tronen som Nordens største kapitalfond. 

Siden har noget svingende afkast og uro i toppen af fonden ført til, at man i mange år ikke stod øverst på investorernes ønskeseddel. Man har også måttet se sig overhalet af flere af de værste konkurrenter i Norden, herunder både EQT og Nordic Capital samt opkomlingen Altor, der blev etableret af tidligere IK-partner Harald Mix. 

Ikke desto mindre har IK gennem de senere år både fået bedre styr på deres afkast og fondens governance, der tidligere ansås for at være en smule problematisk. 

Det er således en offentlig hemmelighed, at fondens stifter og mangeårige galionsfigur, Bjørn Saven, ikke altid var lige begejstret for at dele fortjenesten med fondens øvrige partnere. Det førte til en del interne stridigheder og stor udskiftning i staben. 

Selv er Saven i dag ikke længere aktiv i fonden, der ledes af franske Christopher Masek, og for nylig åbnede et nyt kontor i København under ledelse af den danske partner Thomas Klitbo. 

Blandt investorerne anses det danske sats som et klart signal om, at IK igen tager den geografi, der oprindelig var med til at sikre fonden og dens investorer forrygende afkast i 1990’erne, seriøst. 

Listen over fondens danske investorer er nemlig skrumpet gevaldigt gennem de senere år, hvor det herhjemme er Vækstfondens investeringsarm Dansk Vækstkapital, der som en af de få bakkede op med kapital, da IK rejste sin forrige fond i 2013. 

IK har på dansk grund flere sløje investeringer på cv’et, eksempelvis investeringen i Fona samt købet og den efterfølgende notering af Crisplant, hvilket investorerne stadig husker. 

Store investorer ligger på lur 

Ikke desto mindre fortæller flere af landets større investorer til InsideBusiness, at de netop nu kigger på muligheden for igen at investere i IK, der er er ved at rejse sin niende fond med et samlet tilsagn på lidt over 18 milliarder kroner. 

Det er især afkastet i IK’s to seneste fonde fra henholdsvis 2013 og 2016 samt sommerens frasalg af nordsjællandske Ellab, der igen har fået IK på lystavlen hos de danske investorer. 

Især salget af Ellab til EQT, der gav fonden og dens investorer deres oprindelige investering igen tre gange, fremhæves af mange som en solid investering.  

”Da Ellab blev købt, var det egentlig til en forholdsvis høj pris, så derfor er det et stærkt signal, at man så relativt kort tid efter kan sælge selskabet videre med et godt afkast. Bekymringen i forhold til IK har været, hvorvidt fonden simpelthen har bredt sig ud over for mange geografier, men afkastet i de to seneste fonde vidner indtil videre om, at man kan håndtere det,” forklarer en investor til InsideBusiness. 

Mens salget af Ellab roses af hovedparten af de tunge investorer, har mange imidlertid fortsat svært ved at se ideen med, at kapitalfonden i 2014 opkøbte gourmetvirksomhederne Løgismose og Claus Meyers livsværk for omkring 800 millioner kroner. Netop den investering har siden kæmpet med betydelige udfordringer, og indtil videre har IK haft svært ved at udfolde det potentiale, man oprindelig så i de to virksomheder.  

Selv om IK de senere år har været langt mere aktiv herhjemme og også åbnede kontorer i hjertet af København for få måneder siden, er det længe siden, man har stået bag et opkøb på dansk grund. Senest forsøgte man sidste sommer af snuppe it-virksomheden IT-Relation men måtte se sig overhalet indenom af HG, der under den tidligere ejer Adelis havde opkøbt konkurrenter og kolleger i et hastigt tempo. 

Fra IK’s side retter det danske fokus sig nu mod den østjyske virksomhed Caljan, der blandt andet producerer logistiske løsninger, der eksempelvis hjælper kunderne med lettere at tømme en container med varer. 

Fonden har længe fulgt processen fra sidelinjen, men har nu hyret Deloittes corporate finance-hold som rådgiver i håbet om i sidste ende at sikre sig den attraktive virksomhed, mange fonde forventes at byde på. 

Norsk fond med vokseværk 

Mens IK i mange år var den mest markante aktør i Norden og siden har været udfordret, er det gået helt anderledes hos norske FSN, der om kort tid forventes at rejse sin sjette fond med et samlet tilsagn på 11 milliarder kroner. 

Siden man med ledende partner Frode Strand-Nielsen etablerede sin første fond i 2000, har FSN for længst distanceret hjemlige spillere som Axcel og Polaris, ligesom man begynder at blande sig blandt de helt store i Norden.  

Især på det danske marked har fonden med partner Thomas Broe-Andersen i spidsen stået bag en række succesfulde frasalg, hvilket ellers ikke lå i kortene de første år.  

FSN brændte nemlig indledningsvis fingrene ganske eftertrykkeligt herhjemme med købet af højttalerproducenten Jamo, der udviklede sig til lidt af en katastrofe for fonden.  

Siden fulgte købet af Lagkagehuset, som flere investorer havde svært ved at se rationalet i. Ikke desto mindre blev den tvivl gjort til skamme, da den norske fond i sommeren 2017 solgte den danske bagerkæde til Nordic Capital og høstede et yderst godkendt afkast. 

Det er dog især købet og den efterfølgende børsnotering af it-succesen Netcompany, der for alvor gjorde FSN til et eftertragtet navn blandt de danske investorer. Indtil da havde man primært haft et nært samarbejde med Danica Pension, der også var medinvestor i Netcompany, men det forventes, at der i forbindelse med den norske fonds kommende fundraising vil komme betydelig flere investorer om bord. 

Udfordringen for FSN Capital, der også gør sig gældende for mange andre kapitalfonde, herunder IK, er imidlertid, at danske investorer allerede har en række nordiske fonde, man samarbejder tæt med.  

”Vi har fulgt FSN og synes faktisk, de gør det rigtig fornuftigt. Vi har dog tidligere valgt at investere i en anden nordisk fond, som vi fortsat bakker op om. Derfor fokuserer vi primært vores øvrige tilsagn på fonde i USA og andre lande, da vi er bange for at blive for eksponeret mod det nordiske marked,” lyder meldingen fra en af landets største investorer. 

Netop den udmelding går igen hos mange investorer, hvor man understreger, at det nordiske marked for køb og salg af virksomheder er utrolig konkurrencepræget med mange aktører om få aktiver, hvilket afstedkommer, at mange investorer er nervøse for at blive for tungt eksponeret i et område, hvor priserne på virksomheder i øjeblikket er historisk høje. 

Ud over IK og FSN er også danske Polaris i markedet, ligesom Axcel forventes at rejse sin sjette fond inden længe. Ydermere vil giganten CVC i begyndelsen af september skyde gang i sin kapitaljagt, hvor man skal forsøge at hente over 130 milliarder kroner. 

Ingen af de involverede fonde har ønsket at medvirke, da de ikke må udtale sig, så længe de er i gang med at hente kapital. 

 

LÆS OGSÅ

Succesvant kapitalfond bryder med dansk nøglefigur

Pensionsgigant og finansfolk øjner milliardgevinst på ombejlet virksomhed

Kapitalfondes salgsdrømme brister 

Fonde i kapløb om skjult guldæg 

Se kapitalfondenes guldæg – og de dårlige investeringer

Har han reddet Nordeas prestigeafdeling?

Afkastet halter i danske kapitalfonde