sk-foto-keld-navntoft-beskaaret-ulrsch

Politik

Erhvervsminister åbner for redning af udsatte IVS’er

Sunde iværksætterselskaber i tusindvis risikerer at blive tvangsopløst om halvandet år. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) tager afstand fra den tidligere regerings afskaffelse af selskabsformen og åbner nu døren på klem for en redning af de udsatte IVS’er.

Tusindvis af redelige iværksættere risikerer at miste deres levebrød, når iværksætterselskaberne (IVS) skal omdannes til anpartsselskaber (ApS) i 2021. Mange IVS’er med negativ egenkapital skal nemlig rejse betydelige beløb, hvis ejeren vil undgå en tvangsopløsning af selskabet. Nogle skal bruge mere end 1 mio. kr. for at redde deres forretning.

Problemet er velkendt, og selv om det potentielt berører mange tusinde selskaber, har det fået ganske lidt opmærksomhed på Christiansborg, siden selskabsformen blev afskaffet i april i år. Derfor er det opsigtsvækkende, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) nu for første gang lader døren stå på klem for en redning af de udsatte IVS’er.

”Jeg kan godt forstå, at det kan skabe nogle frustrationer for små virksomheder, som, selv om de er sunde, har en negativ egenkapital og derfor ikke kan omdanne virksomheden til et anpartsselskab. Det er en uheldig situation, som jeg bestemt er lydhør overfor,” siger Simon Kollerup.

Sagen kort

Tusindvis af iværksættere er kommet i klemme på grund af afskaffelsen af IVS’erne.

For at drive deres forretning videre skal IVS’et omdannes til et ApS, og hvis iværksætteren har negativ egenkapital, kan det kræve et betydeligt beløb.

Erhvervsminister Simon Kollerup oplyser, at han er lydhør over for problemet.

Tusindvis af selskaber risikerer tvangsopløsning

Udfordringen for de aktive IVS’er er, at de skal lukke deres selskaber med en negativ egenkapital for at lade sig omdanne til anpartsselskaber. De 40.000 kr., som et ApS kræver i selskabskapital, er derfor kun toppen af isbjerget for mange.

Alternativet har længe meldt sig klar til at se på en løsning, og nu melder SF sig også klar til en konstruktiv dialog, såfremt man kan finde en løsning på problemet med svindel og manglende indbetalinger til skat.

”Vi vil gerne have en god ordning for iværksætterne. Det er alt, hvad jeg kan sige lige nu, men vi taler om det i Erhvervsministeriet,” siger Lisbeth Bech Poulsen fra SF.

Meldingerne kommer, samtidig med at der for første gang kastes lys over problemets omfang.

Nye tal, som analysehuset Experian har leveret til InsideBusiness, viser, at mindst 8.000 IVS’er er i fare for at blive tvangsopløst på skæringsdagen 15. april 2021. De 8.000 IVs’er døjer med negativ egenkapital, og heraf skal 1.500 finde mere end 100.000 kr. for at blive omdannet til ApS’er og undgå en tvangsopløsning. 250 af dem skal finde mere end en halv million kr., og 85 skal bruge mere end 1 mio. kr. for at blive omdannet til et ApS.

Lige for loven

For iværksættere er det en stor udfordring af skaffe beløb af den størrelse på så relativt kort tid, og for at gøre ondt værre har iværksætterne ikke haft mulighed for at planlægge efter det. Iværksætterne stiftede IVS’er i god tro, og det bliver de nu straffet for, lyder det fra Troels Michael Lilja, der er lektor i selskabsret ved CBS.

”Hvis iværksætterne havde valgt at lægge 40.000 kr. for at stifte et ApS i stedet for 1 kr. for et IVS, kunne de have kørt med underbalance i en ubegrænset periode. Men det vidste de ikke dengang, de stiftede det, og nu har de så kun halvandet år til at reetablere egenkapitalen plus op til 40.000 kr. ekstra, hvilket kan blive et problem for rigtig mange,” siger Troels Lilja.

Han foreslår derfor en model, hvor man så at sige stiller alle lige for loven ved at lade iværksætterne fortryde, at de i sin tid valgte IVS-selskabsformen. Mange IVS-ejere, der havde kapitalen til det, havde nok valgt at stifte deres selskab som et ApS, hvis de dengang vidste, at IVS’erne ville blive afskaffet i 2021, og det valg bør man ikke straffe dem for. I stedet bør man give IVS’erne mulighed for lade sig omdanne til ApS’er, selv om de har negativ egenkapital, mod at de til gengæld skyder 40.000 kr. kontant ind i deres selskaber.

Det ville ifølge Troels Lilja ligestille de nuværende ejere af IVS’er med ejere af ApS’er, og samtidig ville man sortere de selskabsejere fra, der ikke længere tror på deres egen forretningsmodel.

”For mig at se er det den bedste og mest oplagte løsning. For man må også forvente, at de iværksættere, der er villige til at skyde 40.000 kr. ind i et selskab, der kører med underbalance, virkelig tror på idéen. Så hvorfor skulle vi som samfund ikke støtte dem?”

Opmærksom på problemet

Selv om ministeren er opmærksom på problemet, er han endnu ikke klar med en egentlig redningskrans til de udsatte selskaber.

”Jeg håber også, at den toårige frist for IVS’erne er en tilstrækkelig tidshorisont, til at de sunde virksomheder har mulighed for at oparbejde den nødvendige kapital, så de kan omdannes til anpartsselskaber. Det er vigtigt, at reglerne som udgangspunkt er ens for alle, og at vi kan have tillid til, at de iværksætterselskaber, der omregistrerer sig til anpartsselskaber, lever op til kravene på samme måde som de nyoprettede anpartsselskaber skal,” siger Simon Kollerup, der samtidig benytter lejligheden til at skyde med skarpt på den tidligere regerings forhastede afskaffelse af selskabsformen.

Socialdemokratiet stemte nemlig ligesom alle de øvrige partier for at afskaffe iværksætterselskabsformen, men anført af socialdemokraterne foreslog den daværende opposition en blødere overgang.

”Det var den tidligere regering, som afskaffede selskabsformen, og Socialdemokratiet havde gerne set, at vi startede ud med en 1-årig suspension af ordningen frem for en direkte afskaffelse,” siger Simon Kollerup, der også understreger, at han stadig ser det som en kerneopgave at sikre gode rammevilkår for de danske SMV’er og iværksættere.

Katastrofe uden løsning

Professor Jesper Lau fra Københavns Universitet (KU)  tolker ministerens udmelding som positiv, og han har et muligt løsningsforslag klar til ministeren.

”Modviljen mod IVS byggede på en forestilling om, at ejerne ikke “havde hånden på kogepladen”, dvs. hæftede personligt. Rent bortset fra at det er faktuelt forkert, så rejser det vel den mulighed, som ikke har været drøftet endnu, nemlig at man i stedet for at omdanne sit IVS til et ApS kunne omregistrere sit IVS til en enkeltmandsvirksomhed. Det ville være en nem og fair løsning, som ville bremse udsigten til et hav af enormt dyre tvangsopløsninger, som vi sejler direkte imod,” siger Jesper Lau.

Hvis regeringen ikke ændrer kurs, frygter både Troels Lilja og Jesper Lau for en katastrofe den dag, landets 40.000 aktive IVS’er skal omdannes til ApS’er.

”Det er ikke kun iværksætterne, der taber på det her, for iværksætterne skylder også penge til andre virksomheder. Det betyder, at en lang række underleverandører inden for visse brancher vil lide massive tab på at lukke ned, og det gør det kun værre, at de her selskaber vil lukke på én gang. Så jeg kan godt være bekymret for, at man kommer til at skubbe en krise i gang, hvis man lader alle IVS’erne køre ud over kanten samtidig,” siger Trols Michael Lilja.

LÆS OGSÅ

Omstridt iværksætterlov koster selskaber i hobetal

Stadig rig mulighed for selskabssvindel efter IVS’ernes død

Jarlov vender det døve øre til kritik i betændt opgør om iværksætteri

Sunde virksomheder risikerer tvangsopløsning som følge af ny lov

Skarp kritik af ny lov: Danske virksomheder rammes af næsthøjeste krav i EU

Valgår får minister til at slukke for iværksætterpanelet

Storaktionær kortslutter omstridt milliardhandel

Ny rapport bliver en gyser for store dele af pensionsbranchen

Her yngler pengene, når markederne bløder. Se fondenes vindere og tabere

Har regeringen og Nationalbanken smadret boligmarkedet?