formuepleje

Business

Uafhængige investeringsforeninger taber stadig penge – store banker rykker fremad

En række bankuafhængige foreninger har måttet sige farvel til store summer penge fra investorerne i det første halvår, viser tal fra Finans Danmark. Omvendt kan de store bankejede foreninger sole sig i milliardbeløb godt hjulpet på vej af distributionskanaler. Trods modgang holder satsninger på bestemte fonde og aktiemarkeder fortsat, fortæller flere uafhængige forvaltere.

Efter flere års tilbagegang er markedet for investeringsforeninger i det store perspektiv på ret køl igen. Men for mange af de bankuafhængige foreninger og forvaltere lader fremgangen vente på sig.

Det viser Finans Danmarks markedsstatistik for investorernes nettokøb i de danske investeringsforeninger til og med juni i år.

Nedturen er helt tydelig at spotte hos store bankuafhængige forvaltere. BLS Invest måtte således sige farvel til 3,3 milliarder kroner, mens Maj Invest mistede 1,3 milliarder kroner.

Formuepleje klarede sig dog en smule bedre og fik 156 millioner kroner fra investorerne i halvåret. Det ændrer dog ikke ved, at Formuepleje har haft svært ved at sætte en prop i for tab af både formue under forvaltning og kunder.

Omvendt kan store bankejede foreninger sole sig i store summer. Blandt dem er det især Danske Bank-koncernens Danske Invest samt pengeinstitutternes fælleseje Bankinvest, der trækker læsset. Her lagde investorerne således henholdsvis hele 8,1 milliard og 10,7 milliarder kroner.

Ifølge investeringsekspert Nikolaj Holdt Mikkelsen er der en enkel, men simpel forklaring på tendensen, nemlig at de store bankejede foreninger har størrelsen og distributionskanalerne til at sætte sig på markedet.

“Danskerne går i banken, når de skal have boligrådgivning, når de skal låne penge, eller når de skal investere. Så markedet er præget af, at bankejede investeringsforeninger brager frem. Sådan har det traditionelt været historisk, og jeg tror ikke, at det billede vil ændre sig særlig meget i fremtiden,” siger han.

Nikolaj Holdt Mikkelsen påpeger desuden, at store foreninger som Maj Invest og BLS Invest begge historisk set har leveret gode afkast, der dog er sandet til i en længerevarende tørke.

Derfor skal der ikke meget til, før investorerne lægger deres penge andre steder. Og det stiller andre krav til uafhængige investeringsforeninger, hvis de skal konkurrere med de store drenge i klassen.

“Hvis du skal vækste i et marked og ikke har adgangen til de store distributionskanaler, forudsætter det, at du som minimum præsterer gode resultater. Men det er sjældent, at det i sig selv kan gøre forskellen, for du skal stadig kunne nå ud til investorerne,” siger han.

Uafhængige foreninger: Strategi holder stadig

En lignende tilbagegang tegner sig for flere af de andre bankuafhængige investeringsforeninger.

For eksempel har kunderne hos Investering & Tryghed i de første seks måneder af 2024 trukket 806 millioner kroner ud.

Investering & Tryghed har gennem årene været presset på formuen under forvaltning, og med de nyeste tal ser tendensen ikke ud til at stoppe foreløbig.

Det er en situation, som administrerende direktør Lone Kjærgaard også er ærgerlig over.

”Vi kommer desværre ikke uden om, at der er nogle af vores kunder, der har trukket midler ud, og det er vi selvfølgelig kede af,” siger hun.

Hun skynder sig dog at påpege, at Finans Danmarks markedsstatistik ikke viser det fulde billede, da den ikke indeholder en række fonde, der ifølge hende har performet rigtigt godt i halvåret, eksempelvis en global aktiefond med fokus på ESG samt alternative fonde inden for private equity og ejendomme.

Ikke desto mindre har foreningen oplevet et tab, erkender Lone Kjærgaard, hvilket ifølge hende kan skyldes, at kunderne stadig husker den tilbagegang, som de nordiske fonde oplevede i 2022.

”Vi har ikke ændret vores strategi. Vi har stadigvæk det nordiske som vores særlige nicheprodukt, og vi kommer stadig til at anvende dem i vores porteføljer. Men samtidig udbygger vi vores produktpalet med andre investeringsmuligheder og andre aktivklasser,” understreger hun dog.

Det samme gælder Fundamental Invest med den mangeårige investor Michael Voss i spidsen.

Fundamental Invest specialiserer sig i den såkaldte stock pick-strategi, der udelukkende fokuserer på store børsnoterede danske aktier og C25-indekset. Det gør de ud fra det princip, at foreningen skal kunne have mulighed for at møde selskabernes direktører for at få en fornemmelse af, om de er de bedste og dygtigste mennesker for vores investorer”, siger Michael Voss.

Det betyder så også bare, at de er potentielt mere udsatte, fordi de danske aktier har været  såkaldt underdog  sammenlignet med de store amerikanske techaktier som Tesla, Apple, Nvidia og Microsoft.

Selv om Fundamental Invest led et mindre knæk i halvåret på 87 millioner kroner, noterer Michael Voss sig dog, at selskabet stadig har skabt gode resultater i slutningen af 2023, og at for første halvår af i år har strategien affødt et afkast på 16,6 procent til investorerne.

Til trods for at han godt kan forstå, at investorerne i perioder har trukket penge ud, når afkastene ikke har været som forventet, er han fortsat fortrøstningsfuld med strategien.

”Noget af det værste, man kan gøre som porteføljeforvalter, er at gå i panik eller blive skræmt over, at der har været en dårlig periode. Vi holder snuden i sporet og fortsætter med at servicere vores kunder og sammensætte nogle porteføljer, der kan give det bedste afkast,” siger Michael Voss.

Pengeinstitutter soler sig i succes

At de store bankers distributionskanaler er roden til deres succes, bliver hurtigt klart, da InsideBusiness ringer til dem.

Hvad angår Bankinvest, er Lotte Månsson, der i februar i år blev hentet ind som administrerende direktør i BI Holding og Bankinvest-koncernen, hurtig til at pege på pengeinstitutterne som vækstmotor.

”Vi lever og ånder for den daglige forretning, altså hos de enkelte ejerpengeinstitutter. Og det er også der, hvor jeg kan se en fremgang, og det glæder mig. Samtidig med at overtagelsen af forvaltningen fra PFA Invest bidrager positivt,” siger Lotte Månsson med henvisning til, at Bankinvest i maj overtog administrationen af PFA Invest, efter at PFA Bank blev solgt til Jyske Bank.

Robert Mikkelstrup, administrerende direktør i Danske Invest, peger ligeledes på en øget optimering af udbuddet gennem Danske Bank-koncernen samt et større fokus på at komme bredere ud til kunderne.

“Vi er inde i en positiv periode, især fordi koncernen har taget nogle skridt med at lave en ny strategi med større fokus på kunderne, på at have nogle stærke og værdiskabende produkter og på at styrke forvalter-, asset management- og banksiden, hvor der er ansat flere til at håndtere kunderne. Det er ting, der alt sammen ser ud til at smitte af på salgssiden,” siger han.

Hos Nordea Invest, der kunne indkassere 6,4 milliarder kroner i første halvår, er chef Rasmus Eske Bruun særlig stolt over, at foreningens balancerede fonde med obligationer og aktier, hvor ESG er en central del af investeringsprocessen, har båret frugt.

“De fonde samt en række diskretionære løsninger med bæredygtighed, som vores hoveddistributør, Nordea Bank, leverer til deres kunder, er stadigvæk dem, der vinder stort indpas hos både vores nuværende og nye investorer,” siger Rasmus Eske Bruun.

Det er dog ikke alle pengeinstitutters investeringsforeninger, der oplever fremgang. I første halvår af 2024 mistede Nykredit Portefølje Administration (NPA) således 4,7 milliarder kroner fra investorerne.

Indtil videre har man altså ikke kunnet vende skuden fra 2023, hvor tabet stod på lidt over 5 milliarder kroner.

Dog var der fremgang for Sparinvest, der også er ejet af Nykredit-koncernen. Her kom der 8,1 milliarder kroner ind fra investorerne.

I en mail skriver administrerende direktør i NPA Erling Skorstad, at man i løbet af det seneste år har foretaget ”en forenkling af vores organisation, som sikrer en fokuseret og effektiv organisation”.

”Det har betydet, at vi har måttet sige farvel til en række kunder med varierende engagementer, og det påvirker i sagens natur vores formue under forvaltning negativt. Det er derfor positivt, at vi har kunne opretholde vores markedsandele i detailsegmentet,” tilføjer Erling Skorstad i sit svar.

Aftager investeringslyst?

Flere forvaltere har tidligere fortalt InsideBusiness, at der har været en tendens til en faldende investeringslyst blandt investorer.

Især stigende renter, inflation og nedtur på aktiemarkederne i 2022 bidrog til, at investorer begyndte at blive mere påpasselige med, hvor pengene skulle lægges.

At investorer stadig skuer ind i uroligheder, blev tydeligt i starten af august, da udenlandske kursfald på aktiemarkederne medførte røde tal for store C25-selskaber som Mærsk, Zealand Pharma, Rockwool og Vestas.

Dog er der ikke noget, der tyder på, at appetitten på at investere skulle være aftaget på den baggrund, mener Nikolaj Holdt Mikkelsen. Tværtimod.

”De fleste investorer har efterhånden en forståelse for, at det går op og ned på aktiemarkedet, og at man skal se investeringer i et lidt længere perspektiv. Så selv om mange investorer blev testet i 2022, har mange stadig holdt fast trods nogle store udsving, og jeg ser ikke, at lysten til at investere bliver mindre,” siger han.

Heller ikke Lone Kjærgaard fra Investering & Tryghed samt Michael Voss fra Fundamental Invest ser investeringsvilligheden fra deres respektive kunder mindskes på grund af usikre begivenheder.

Trods potentielle fremtidige uroligheder på markederne og at de store banker sidder tungt på markedet, er de to uafhængige foreninger derfor fortrøstningsfulde ved, at de stadig kan stå distancen.

“Når jeg ser på markedet for uafhængige forvaltere, synes jeg faktisk, at det stadigvæk ser OK ud, selv om vi er mange, der har været hårdt ramt. Markedet er stort nok til, at der er plads til en række uafhængige forvaltere, men selvfølgelig handler det stadigvæk om på bedste måde at sikre gode afkast til investorerne – det gælder også os,” siger Michael Voss.

I en mail skriver både Maj Invest og BLS Invest, at de ikke ønsker at stille op til interview.

Formueplejes presseafdeling oplyser ligeledes til InsideBusiness, at man på nuværende tidspunkt ikke har mulighed for at kommentere udviklingen. Det skyldes, at Formuepleje stadigvæk har travlt med at implementere en større intern omstilling i organisationen, der vil få betydning for forvalterens udbud af produkter og i sidste ende kundernes investeringsmuligheder.

Læs mere

Kapitalforvaltere er stadigvæk presset på formuer. Enkelte genvinder dog terræn

Investeringsforeninger i stærkt comeback: Se fondene med de bedste og dårligste afkast i 2023

Kunder har trukket milliarder ud af uafhængige forvaltere

Nedturen fortsætter for milliardforvaltere

Milliarder er forduftet fra store kapitalforvaltere