Brøndby web

Inside story

Udenlandsk investor lurer på Brøndby

Fodboldklubben Brøndbys ejer fører i al fortrolighed dialog med en gruppe investorer, der vil købe sig ind i fodboldklubben.

Den børsnoterede fodboldklub Brøndby IF’s ejer, Jan Bech Andersen, har gennem længere tid jagtet en eller flere investorer, der kunne købe sig ind i klubben og dermed være med til at løfte opgaven med at få den underskudsgivende fodboldklub på ret køl.

Indtil videre har jagten været forgæves, men InsideBusiness erfarer, at Brøndbys ejer er i fremskreden dialog med en gruppe investorer, der har set sig lune på den blå-gule superligaklub, der står over for at skulle hente 100 mio. kr. ved en forestående emission.

Investorgruppen ser en oplagt mulighed for at købe en større aktiepost i Brøndby med det formål at udvikle hele området omkring Brøndby Stadion med henblik på at øge klubbens kommercielle indtægter og samtidig sørge for at opbygge et slagkraftigt fodboldhold.

I investorgruppen er der et vist sammenfald mellem de investorer, der for omkring et år siden forgæves forsøgte at komme til magten i Parken Sport & Entertainment, selskabet bag Brøndbys værste rival, FC København.

Ideen er, at man vil eje klubben parallelt med klubbens nuværende ejer og velgører, der gennem de senere år gang på gang har været nødt til at låne klubben penge. Jan Bech Andersen har nu over 50 mio. kr. i lån på højkant, alt imens Brøndby forventer, at 2019 ender med et tab på op imod 80 mio. kr.

Samtidig står den danske traditionsklub over for et potentielt minus i indeværende år på omkring 40 mio. kr. Dermed er der akut brug for penge i kassen, blandt andet fordi klubben og dermed ejer Jan Bech Andersen om kort tid skal stille med en tabsgarant for den kommende sæson.

Derfor har den fodboldglade klubejer et stort ønske om at få andre, større investorer med om bord, så han selv kan neddrosle sit eget engagement.

Jan Bech Andersen ejer omkring 54 procent af aktierne i Brøndby IF og har således ikke tænkt sig at forlade sin hjerteklub men i stedet få en partner med om bord, der både kan være med til at betale omkostningerne og samtidig hjælpe med til at udvikle klubben.

Fremskreden dialog

De aktuelle forhandlinger har været i gang i godt en måned, og ifølge Inside Business’ oplysninger skrider dialogen fremad, om end man især fra de potentielle køberes side godt kunne have ønsket sig, at tingene gik hurtigere.

Det er imidlertid et billede på, at Brøndby og Jan Bech Andersen gennem godt et halvt år har undersøgt en lang række forskellige muligheder, hvorfor man vælger fortsat at holde døren på klem for andre potentielle investorer.

Tidligere har man desuden haft seriøse tanker om at indgå et partnerskab med en af Europas større fodboldklubber, hvor man blandt andet har haft ganske seriøse drøftelser med den engelske Premier League-klub Tottenham. Her var tanken, at man kunne fungere som en form for satellitklub og for eksempel bruge de mange yngre spillere, den engelske klub har på lønningslisten, men som fortsat ikke er i nærheden af at komme på holdet.

Ulempen ved den model er dog, at man risikerer at udvikle talenter for den engelske klub, som blot forlader Brøndby for at vende hjem til England eller blive solgt til en anden klub, uden at den danske klub får nævneværdig fortjeneste ud af det.

Samtidig har det været et stridspunkt, hvorvidt en udenlandsk samarbejdspartner potentielt har ret til at opsnappe klubbens største talenter og dermed selv lukrere på enten at sælge dem eller bruge spillerne selv.

Vil igen være en magtfaktor

Det er præcis et år siden, at Brøndbys værste rival, FC København, ligeledes tiltrak sig opmærksomhed fra udenlandske investorer. Dengang fik koncernens to ejere, de jyske fabrikanter Karl Peter Korsgaard Sørensen og Erik Skjærbæk, imidlertid hurtigt gjort det klart, at de på ingen måde ønskede at sælge deres aktier. Koncernens tredje storaktionær, LD, havde imidlertid et andet syn på sagen og havde over for investorerne givet udtryk for, at man var interesseret i at sælge.

Da det ikke var muligt at samle et flertal og dermed den nødvendige opbakning til at gennemføre de markante omvæltninger, investorerne med amerikanske Fortress i spidsen havde planlagt, måtte man droppe planerne. Siden valgte LD at sælge deres aktiepost til den tidligere Saxo Bank-ejer Lars Seier Christensen, der nu ejer klubben sammen med de to øvrige storaktionærer.

I Brøndby er situationen imidlertid en anden, for som tidligere beskrevet er storaktionæren Jan Bech Andersen helt indstillet på, at han har brug for en eller flere andre investorer, hvis klubben skal opnå sine ambitioner om igen at blive en magtfaktor i dansk fodbold.

 

LÆS MERE

Parken afviser udenlandsk bejler

Parken-ejere smadrer amerikanske opkøbsdrømme

Rigmænd gør grin med børs og investorer 

Pengestærke investorer vil købe Parken

Kontroversielle ‘lukkebamser’ koster Don Ø og Parken dyrt

Fodboldklub truet af konkurs – her er den spektakulære redningsplan