;
Strædet-Køge-fitness dk-nyhed

Inside story

Udenlandske investorer søger sikker havn i Danmark

Der er mange ubekendte i den globale økonomi for tiden, men Danmark står i en position, hvor det måske endda kan blive en fordel – i hvert fald på den korte bane. Mens recessionen nærmer sig, søger de udenlandske investorer stabilitet, og det gør Danmark til et attraktivt land at investere i.

Brexit nærmer sig, handelskrigen mellem USA og Kina eskalerer, og frygten for en recession vokser dag for dag. Det er ikke en cocktail, man normalt forbinder med et gunstigt investeringsklima. Men for Danmark ser det ud til, at der store pengestrømme på vej ind i landet.

Udenlandske pengemænd har fået øjnene op for værdierne i de lovende og succesfulde danske virksomheder, og mens faremomenterne i den globale økonomi vokser, søger investorerne mod sikker havn i Danmark.

En ny undersøgelse fra AT Kearney viser, at Danmark nyder en særlig status blandt de udenlandske investorer for tiden.

Konsulenthuset har spurgt 500 topledere i nogle af verdens førende virksomheder, hvor de har størst tillid til at investere netop nu, og her er Danmark det land, der det seneste år har forbedret tilliden fra udenlandske investorer mest.

Danmark rangerer på en 14.-plads foran blandt andre Sverige, Indien og Sydkorea, og det er en væsentlig bedre placering end sidste år, hvor Danmark rangerede som nummer 20 og efter Indien, der rangerede som nummer 11 og Sverige, der dengang rangerede som nummer 14.

Ifølge Christoffer Husted Rasmussen, der er partner og direktør for AT Kearney i Danmark, skyldes Danmarks placering blandt andet, at vi har et venligt erhvervsklima, forudsigelighed i den politik, der gennemføres, og lav korruption – og at vi i øvrigt har nogle attraktive og sunde virksomheder at investere i.

Men de samme faktorer har formentlig en ekstra stor betydning for tiden, fordi investorer søger stabilitet.

”Andelen af investorer, der er positive i forhold til fremtiden, er lidt mindre end sidste år. Så man skal se rapporten i den kontekst, at der eksisterer en usikkerhed om, hvilken økonomisk fremtid vi kigger ind i globalt og her i Europa,” siger han og fortsætter:

”I forhold til brexit og andre store usikkerhedsmomenter vil jeg sige, at det på den korte bane isoleret set er til fordel for Danmark og andre omkringliggende lande i forhold til at tiltrække investeringer. På længere sigt vil brexit naturligvis ikke være en fordel for Danmark, fordi mange virksomheder er afhængige af at eksportere til England. Men så længe fremtiden er uafklaret, kan Danmark nyde fordel af situationen, fordi det er et sikrere sted at investere.”

Lange investeringer kræver stabilitet

Også hos DVCA har man de senere år bemærket, at udenlandske investorer viser mere interesse for de danske virksomheder. Det er svært at sige, hvad det præcis skyldes, og hvor meget frygten for brexit og andet betyder, mener Henriette Kinnunen, der er administrerende direktør i DVCA, men hun vurderer ligesom AT Kearney-direktøren, at det er stabiliteten, der gør Danmark attraktiv for tiden.

”En helt afgørende faktor, når man investerer, er stabiliteten. For fondes vedkommende, der typisk har en levetid på 10 år, og for virksomhederne, der har en investeringshorisont på typisk 5-8 år, er det afgørende, at forholdene i forbindelse med investeringer er stabile inden for denne tidshorisont. Ellers er de ikke i stand til at forudse, om det er en god investering, og de er ikke i stand til at lægge en holdbar strategi for virksomhedens udvikling,” siger hun

En stor del af virksomhedshandlerne herhjemme bliver allerede i dag gennemført i euro, dollar og pund, og flere franske, amerikanske og britiske M&A-rådgivere har den senere tid valgt at sætte flag i Danmark for at få del i de lukrative mandater.

Ifølge DVCA er det især de seneste tre år, at interessen for at investere i Danmark er steget. Danmark har i dag aldrig haft flere kapitalfondsejede virksomheder end nu, og en stor del af fondene er udenlandske.

Hver anden handel har udenlandsk køber

Ser man på de større handler, skinner den udenlandske interesse og tydeligt igennem. I flere end halvdelen af de større virksomhedshandler, der er gennemført i løbet af de seneste 12 måneder, har køberen været fra udlandet, og som de seneste måneders aktivitet viser, dominerer de pengestærke udenlandske købere også, når det gælder de helt store transaktioner.

For to måneder siden solgte milliardærfamilien bag ingeniørvirksomheden Haldor Topsøe eksempelvis 30 procent af sin ejerandel til den Singapore-baserede kapitalfond Temasek, en handel med et prisskilt på angiveligt 3 milliarder kroner. Og for en måned siden afstod kapitalfonden Axcel it-selskabet EG til den amerikanske kapitalfond Francisco Partners for 3,7 milliarder kroner.

Samtidig har de skandinaviske kapitalfonde som blandt andre norske Verdane og svenske Altor og EQT også været ganske aktive på både købs- og salgssiden i Danmark. EQT, der for nylig forgæves har forsøgt at sælge virksomhederne Huscompagniet og Flying Tiger, solgte sidste år en del af sine aktier i det danske flyleasingselskab Nordic Aviation Capital til GIC Private Limited, der er en statslig investeringsfond i Singapore. Verdane solgte danske JSB Group, der leverer udstyr til vindmølleindustrien, til det schweiziske selskab Gurit Holding for 520 millioner kroner, og Parken Sport & Entertainment havde held til at sælge den tabsgivende fitnesskæde Fitness dk til Altor og Tryghedsgruppen for 100 millioner kroner.

Fakta: Salg til udenlandske investorer

De har fået ny udenlandsk ejer inden for det seneste år:

Virksomhed (køber)
Haldor Topsøe (Temasek)
Nordic Aviation Capital (GIC Limited)
EG (Francisco Partners)
Lagkagehuset (Nordic Capital)
TDC (Macquire)
FitnessDK (Altor og Tryghedsgruppen)
Louis Poulsen (Investindustrial)
Saxo Payments Banking Circle (EQT)
Omada (CVC)
Dantaxi (Triton)
Praxis (Silverfleet)
Conscia (Nordic Capital)
Carsoe (Solix)
JSB Plast (Verdane)
Kilde: InsideBusiness

M&A-kontorer søger mandater i Danmark

Tendensen ses også i M&A-rådgiverbranchen, der har fået flere internationale spillere ind de senere år. Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, har en stribe udenlandske specialhuse på det seneste kastet deres kærlighed på det danske marked og har snuppet attraktive mandater i bankernes egen baghave.

Blandt andet har Fitness World og Steel Series givet opgaven med at finde nye ejere til internationale specialhuse, ligesom Axcel for nylig valgte amerikanske Raymond James til at sælge it-firmaet Conscia.

Det franske corporate finance-hus CapitalMind, der i Danmark har tidligere Deloitte-partner Stig Madsen Lachenmeier i spidsen, åbnede dørene herhjemme i 2015. Her mærker man også den øgede interesse, men ifølge Stig Madsen Lachenmeier hænger den i højere grad sammen med størrelsen på det danske M&A marked snarere end frygten for den globale økonomi.

”At Danmark først nu for alvor bliver interessant for udenlandske investorer, er ikke, fordi der tidligere har været noget at være bange for. Det er, fordi markedet er lille. Så investorerne tænker: Vil du kæmpe mod 300 kapitalfonde i Paris eller kæmpe mod 4 i Danmark? Pengene flyder derhen, hvor der er mindst modstand, og fordi markedet er så lille, er det her de nemmeste penge at tjene. Så enkelt tror jeg egentlig, det er,” siger han.

Her har man dog også mærket brexitfrygten og på den konto fået besøg af flere angste britiske klienter, som ønskede at sprede investeringerne til fastlandet. Men selv om det reelle brexit er rykket nærmere, er frygten aftaget, mener han.

”For et år siden fik vi en hel del besøg fra folk, der på grund af brexitfrygten nu ville have forretning på kontinentet, men det er, som om det har lagt sig lidt. Det er ikke så hysterisk, som det var i starten,” siger han.

Ligesom hos DVCA og AT Kearney hæfter han sig især ved, at Danmark er et utrolig erhvervsvenligt land, og han sender i den forbindelse en slet skjult opfordring til, at man på Christiansborg husker, at det er en af Danmarks styrker – uanset om det bliver en rød eller blå regering.

”Der er gode virksomheder, gode ledelser og mange gange gode produkter. Vi har et stabilt politisk klima, M&A-sproget er det samme, juraen er til at forstå, og selv om det danske sprog måske kan ligne en barriere, så taler stort set alle jo også engelsk. Så der er ikke noget ekstraordinært eller farligt ved at investere i Danmark,” siger han.