;
Fitness world web

Redaktørens analyse

Udenlandske specialister snupper lukrative M&A-mandater fra lokale aktører

En række udenlandske rådgivere har på det seneste haft held med at stjæle en række attraktive salgsmandater for næsen af de hjemlige banker, og i en tid, hvor der er langt mellem de store opgaver, giver det anledning til bekymring hos flere aktører.

Selv om der fra flere sider i øjeblikket bliver forsøgt at lægge låg på al snak om en opbremsning på det prestigefyldte marked for virksomhedshandler, er der ingen tvivl om, at især de større fonde må kigge langt efter oplagte opkøbsmuligheder.

Derfor er det særlig uheldigt for mange af de lokale investeringsbanker og rådgivere, at en stribe udenlandske specialhuse på det seneste har kastet deres kærlighed på det danske marked og har snuppet attraktive mandater i bankernes egen baghave.

Det er blandt andet selskaber som Fitness World (billedet) og Steel Series, der jagter en ny ejer med et internationalt specialhus som tovholder, ligesom blandt andet danske Axcel for nylig valgte amerikanske Raymond James til at sælge it-firmaet Conscia. En opgave, som en perlerække af de nordiske investeringsbanker ellers længe havde lagt billet ind på.

Senest har også den danske fond BWB håndplukket amerikanske Baird til at stå for salget af fondens selskab Impreg, ligesom den svenske kapitalfond Segulah har peget på det globale M&A-hus Alantra til at jagte en køber til fondens jyske industrivirksomhed, KP Komponenter.

Netop Alantra er som tidligere beskrevet i InsideBusiness ved at etablere sig i Danmark under ledelse af den tidligere Carnegie-mand Sebastian Hougaard i håbet om, at man kan bygge videre på det momentum, man fik skabt med salget af DPA Microphones sidste år.

Den øgede konkurrence er ikke nødvendigvis godt nyt for de lokale aktører, der alle melder om en noget tyndere pipeline end på samme tid sidste år, men det gode spørgsmål er, om de mange udenlandske huse, der nu forsøger at fravriste bankerne salgsmandater på disses hjemmebane, egentlig har nogen kompetencer, de traditionelle spillere ikke kan matche.

Fakta

De skal sælges af et udenlandsk specialhus

KP Komponenter (Alantra)

Fitness World (Harris Williams)

Impreg (Baird)

Frontmatec (William Blair)

Steel Series (Moelis)

Holmriis B8 (Rothschild)

De er for nylig blevet solgt af et udenlandsk specialhus

Conscia (Raymond James)

DP Microhpones (Alantra)

Kompetencer i enkelte sektorer

For mange af de udenlandske aktører gælder det, at de i modsætning til de hjemlige ofte arbejder ud for en række vertikaler, hvor man har folk siddende med dyb viden og stor erfaring inden for forskellige sektorer.

Det gør sig for eksempel gældende hos specialhuset William Harris, der er blevet udpeget til at sælge Fitness World. Her vandt de primært opgaven, fordi man kunne dokumentere, at man havde stor erfaring inden for netop fitnessbranchen og tilmed havde gennemført talrige transaktioner i netop det segment i løbet af de senere år. For en kapitalfond er de kompetencer særdeles værdifulde, da man især på nuværende tidspunkt sent i en økonomisk cyklus har en stor interesse i at få lokket industrielle købere overalt i verden ud af busken.

Og mulighederne herfor er større, når der er tale om en rådgiver, der har stået bag flere handler i den pågældende sektor og derfor har den direkte kontakt til ledelsen eller den M&A-ansvarlige hos den eller de industrielle købere, man gerne vil have med i budprocessen.

Jo flere bydere, jo bedre vil udgangspunktet ofte være, men især de industrielle købere viser sig ofte at være værdifulde, da de typisk kan betale højere priser end en klassisk kapitalfond.

Det skyldes, at større konkurrenter ofte kan høste synergier ved at opsluge mindre spillere, ligesom de industrielle spillere heller ikke nødvendigvis har samme skrappe afkastkrav som en kapitalfond, hvis resultater kontant bliver målt og vejet af en kritisk investorkreds.

Ikke uden risiko

Flere fonde beskriver imidlertid, at valget af en international rådgiver ikke altid er garanti for en gnidningsfri salgsproces. Der vil nemlig altid være en fare for, at man som lille dansk spiller i fold hos en international aktør ikke havner øverst i bunken af sager.

Især når sagerne skal vindes, er der ingen grænser for, hvem der flyver ind fra enten London eller New York for at sælge varen og vinde mandatet. Imidlertid er det ikke altid, de danske kunder efterfølgende ser meget til de mest erfarne partnere hos det globale M&A-hus. Især ikke, hvis der pludselig kommer større og potentielt mere indbringende sager ind fra højre, kan det give et indtryk af en rådgiver, der frem for en dybt kompetent sparringspartner med indgående branchekendskab mere minder om en pølsefabrik, hvor der skal så mange handler gennem maskineriet som muligt.

Samtidig vil en pointe fra især de hjemlige bankers side være, at det i langt de fleste handler er andre nordiske fonde, der i sidste ende snupper de selskaber, der er sat på salgslisten. Det var netop tilfældet med Axcels Conscia, hvor man med Raymond James som rådgiver havde en klar ambition om at lokke globale, herunder amerikanske, købere til at byde på selskabet. I sidste ende var det dog Nordic Capital, der løb med aktivet.

LÆS OGSÅ

Global M&A-hus snupper dansk chef fra konkurrent

Brat opbremsning på ophedet M&A-marked 

Her er de varmeste opkøbsemner på børsen 

Axcel ramt af nedtur i milliardvirksomhed

Kapitalfond vil spinde guld på gamersucces

Kapitalfond jagter livgivende frasalg