;
haarslev web

Redaktørens analyse

Udfordringerne tårner sig op for groggy kapitalfond

Kapitalfonden Altor slås med store udfordringer i sin danske portefølje, hvor flere investeringer er i havnet modvind. Den svenske fond har flere steder været tvunget til at komme med frisk kapital, og Altors næste store frasalg på dansk jord ser ud til at have lange udsigter.

Det kan næppe komme som en overraskelse for nogen, at kapitalfonden Altors opkøb af den danske vækstkomet Tresu har udviklet sig til et mareridt for den tidligere så succesvante fond.

Bjert-virksomheden blev for blot få år siden købt for 1 milliard kroner, blandt andet som følge af nogle ambitiøse vækstplaner, der skulle sikre selskabet markant vækst under Altor.

De positive toner er i dag en saga blot, og Tresu har efter talrige dundrende underskud nu mere karakter af en investering, hvor der virkelig skal investeres knofedt, hvis Altor og fondens investorer blot vil slippe nogenlunde tørskoet i land.

Problemet er imidlertid, at den massive modgang i Tresu langtfra er enestående, når man kigger på Altors danske portefølje. Fonden havde ellers tidligere ry for stort set altid at sikre sine investorer solide afkast takket være en ualmindelig målrettet tilgang til det at opkøbe selskaber og efterfølgende øge værdien af dem.

De evner ser nu ud til for alvor at komme på prøve, for ud over Tresu må Altor i dag kæmpe for at slukke en stribe ildebrande i porteføljen.

Værst ser det ud for Haarslev (billedet), som den svenske fond købte af BWB Partners tilbage i 2012. Her viser 2019-regnskabet også et dundrende underskud, og alene inden for de sidste 12 måneder har Altor flere gange været tvunget til at spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under selskabet.

Således skriver koncernen selv i sit øverste holdingselskab, at man i 2019 fortsat kæmpede med et alt for dårlig cashflow, hvorfor Altor havde været nødt til at skyde næsten 80 mio. kr. ind i selskabet, ligesom man havde stillet et lån på 44 mio. kr. til rådighed for virksomheden.

Selv om det umiddelbart kunne synes at være en klækkelig sum, var det imidlertid ikke nok til at holde Haarslev på sikker afstand fra sine kreditorer under coronakrisen, hvorfor kapitalfonden i midten af april atter en gang måtte til lommerne for at sikre Haarslev og virksomhedens likviditet med endnu et indskud på 44 mio. kr.

Dermed ligner den fynske virksomhed langtfra et selskab, der kan indtage affyringsrampen inden for den nærmeste fremtid.

Selskabet er dog ikke en enlig svale – en gennemgang af Altors danske virksomheder viser nemlig, at de stort set alle er gået kraftigt tilbage, siden fonden overtog nøglerne.

Tilbagegang flere steder

Af Altors i alt fem danske selskaber er hele tre således gået kraftigt tilbage målt på det helt centralt EBITDA-nøgletal, der beskriver indtjeningen i en virksomhed før skat, renter og afskrivninger.

Ud over Tresu og Haarslev ser investeringen i fodervirksomheden Hamlet Protein, som Altor overtog fra danske Polaris, også særdeles vanskelig ud. Problemerne er ganske vist ikke helt så alvorlige som i Tresu, men det ændrer ikke ved, at Horsens-virksomheden på ingen måde har indfriet de forventninger, som den svenske fond oprindelig havde til koncernen.

Hamlet blev ellers opkøbt i samarbejde med giganten Goldman Sachs ud fra en tanke om, at man med købet af Hamlet havde sikret sig en virksomhed, der kunne vokse og lukrere på, at de globale megatrends kunne skabe et solidt fundament for en stabil fremgang de næste mange år.

Sådan er det imidlertid ikke gået, og selv om de senere år har vist en smule fremgang, halter Hamlet fortsat langt efter de oprindelige budgetter, der blev lagt i forbindelse med Altors indtog.

Det store spørgsmål er nu, hvordan covid-19 kommer til at påvirke virksomheden, der producerer sojabaserede specialprodukter til dyrefoder. Senest har Hamlet ganske vist indgået en ny aftale med storbanken Nordea, der angiveligt sikrer både bedre likviditet og lempeligere vilkår, men det ændrer ikke ved, at selskabet langtfra ligner den næste danske exit fra Altors hånd.

Salgskandidat i modvind

Mens Hamlet Protein sammen med Tresu og Haarslev alle ligner virksomheder, der kommer til at være under Altors vinge i en årække, har der i markedet længe været spekuleret i, at fonden ville sætte sin lid til den gamle industrivirksomhed Norican, der blandt andet er skabt på det gamle Mærsk-klenodie Disa.

Norican har da også udviklet sig ganske hæderligt under den svenske kapitalfond, selv om de fleste kunne blive enige om, at selskabet qua sin store eksponering mod bilindustrien var en virksomhed, der potentielt kunne få det svært i et mindre gunstigt økonomisk klima.

Norican, der trods hovedsæde i Taastrup er en global virksomhed med over 2.000 ansatte, blev allerede i efteråret ramt af tiltagende afmatning fra netop bilindustrien, og selskabets årsrapport er da heller ikke just opløftende løsning for kapitalfondens investorer.

Ud over en tilbagegang i toplinjen har Altor også været tvunget til at foretage en ganske betydelig nedskrivning på godt 220 mio. kr. af det opkøb, man foretog så sent som i 2017 af Light Metal Casting Solutions, fordi selskabet indtil videre ikke har levet op til forventningerne.

Lever fint uden for landets grænser

Men trods de store udfordringer herhjemme må Altor siges at være i langt bedre forfatning, når man kigger på fonden som helhed. Senest har man etableret sin femte fond i 2019 med et tilsagn på over 18 mia. kr., hvor interessen fra især de trofaste investorer i USA var betydelig.

Om det fortsat er skandalen om OW Bunkers historiske konkurs, der herhjemme hænger fast som en klods om benet på fonden, er nok tvivlsomt. Ikke desto mindre bliver det uhyre spændende at se, hvordan Altor kommer til at agere på det danske marked de næste 12-18 måneder. Ingen tvivl om, at man har været lidt af en duks i forhold til at bakke op om sine selskaber for ikke igen at gøre sig uvenner med hverken banker eller investorer, men som alle andre kapitalfonde er Altor i sidste ende sat i verden for at sikre sine investorer afkast.

Problemet er blot, at fonden, allerede før covid-19 ramte, havde en problemfyldt portefølje med alt for få selskaber i god gænge. Spørgsmålet er derfor, om Altors udenlandske investorer på et tidspunkt slår i bordet og kræver, at fonden fokuserer sine ressourcer der, hvor pengene er. Det kan i værste fald betyde, at Altor fra at have spillet en markant rolle i den danske kapitalfondsverden pludselig bliver reduceret til en sjælden gæst.

 

Læs mere

M&A-vindue åbner igen – her er krisens vindere og de bedste mandater 

EQT må til lommerne i svær sag, hvor PFA har milliarder i klemme

Giganter pisket på pengejagt

Efter karantæne: Investorer tager Danske Bank til nåde

Afsløring: Danske Bank varsler søgsmål mod Thomas Borgen

Får vi dyb krise, bankkrak med kollaps af forskellige brancher?