BDO Aarhus SHH_5

Inside story

Udskiftninger i toppen ruller ind over revisionsbranchen. Gigant melder nu også om generationsskifte

Med en større omrokering af flere topposter tilslutter BDO sig rækken af revisionshuse, der skifter ud i de øverste lag af forretningen. I kølvandet på udskiftningerne melder flere huse sig klar til at opruste på opkøbsjagt og megatrends for virksomhederne – og også BDO gør klar til for alvor at gå ind i kampen.

Der er sket et større generationsskifte i toppen af revisionshuset BDO, og det får afgørende betydning for både den daglige drift og den strategiske ledelse i selskabet.

Stig Holst Hartwig, der har været en del af BDO siden 2012, vil således fra oktober ikke længere sidde i direktørstolen. I stedet vil posten blive overtaget af en i huset allerede kendt herre, nemlig Frank Lau, bestyrelsesformand i BDO.

I forlængelse heraf oplyser BDO til InsideBusiness, at også selskabets leder for revision og forsikring, Claus Bonde Hansen, til næste år vil stoppe på posten.

“Claus har valgt at udfordre sig selv med nye opgaver, der på ingen måde er fastlagt endnu. Claus har reflekteret over fremtiden og sine drømme, og at forlade BDO efter 30 år har ikke været nogen nem beslutning, men en beslutning, der kalder på stor respekt. Samtidig er vi glade for, at Claus bliver de næste 12 måneder i BDO,” siger Stig Holst Hartwig.

Der er endnu ikke fundet en afløser på posten, men Stig Holst Hartwig bekræfter, at der nu foregår en proces med at finde den rette kandidat, og at man forventer “at kunne præsentere en god løsning inden for de næste tre til ni måneder”.

Claus Bonde Hansen har ikke ønsket at stille op til interview.

Det er altså tunge poster, der nu skiftes ud. Det til trods er der ikke lagt op til de store paladsrevolutioner i virksomheden, fortæller den kommende administrerende direktør.

”BDO står et fantastisk godt sted. Vi har nogle tilfredse medarbejdere og kunder, og vi er så attraktive, så kolleger fra konkurrerende virksomheder søger ind til os. Så vi er i en god position, og det betyder også, at der ikke er behov for nogle store ændringer i forhold til den strategi, der allerede er lagt,” siger Frank Lau.

For sit eget vedkommende begrunder Stig Holst Hartwig sit stop med en lyst til at afsøge nye karriereveje, hvor han samtidig kan prioritere familielivet. I den forbindelse afslører han, at han godt kunne tænke sig at blive professionelt bestyrelsesmedlem hos andre virksomheder, men uden dog for nuværende at have konkrete planer.

Udskiftningen betyder samtidig, at der naturligvis sker en større omrokering i bestyrelsen. Frank Lau giver stafetten videre til den nu tidligere næstformand, Ole Christian Kastberg Nielsen. John Bøgehus Pedersen går fra af være alment bestyrelsesmedlem til ny næstformand.

Begge bevarer deres respektive poster som henholdsvis international samarbejdspartner og chef for rådgivning, fortæller BDO.

Branche opruster på megatrends

Med omrokeringerne melder BDO sig ind i rækken af revisionshuse, der har skiftet ud i toppen i den seneste tid. Deloitte, PwC, KPMG og EY har således alle sammen været igennem større udskiftninger i toppen.

Af de store revisionshuse er det kun Beierholm, der lader vente på sig i at skifte ud på direktørposten. Her er Søren V. Pedersen – der selv overtog posten fra Kenneth Jensen i 2019 på grund af en intern aldersgrænse – stadigvæk at finde som administrerende direktør.

Udskiftningerne hos de store revisionshuse kommer i forlængelse af et større fokus på megatrends blandt virksomheder, blandt andet ESG, teknologi og kunstig intelligens.

Da Carina Marie Korsgaard overtog formandsposten i EY’s bestyrelse fra Torben Bender i april, fortalte hun til InsideBusiness, at med hende ved roret skal der et større fokus på ESG-arbejdet i virksomheden.

Også Deloitte, der sidste år fik en ny topfigur i direktionen i form af Christian Jensby, har oprustet med nye chefer inden for bæredygtighed og teknologi for på den måde at gøre sig selv stærkere på de to områder.

Bæredygtighed er en central del af BDO’s strategi, der blev udarbejdet sidste år. En strategi, som Frank Lau var med til at udforme, og som han kommer til at sætte endnu mere strøm til.

”ESG-området er et naturligt område for BDO, ikke blot på vores interne rejse, men også i forhold til vores kunder. Og jeg tror på at ved at hjælpe vores kunder til at flytte sig på den rejse, kan vi være med til at gøre en vigtig forskel på den dagsorden,” siger Frank Lau.

At BDO er godt med på den grønne dagsorden understøttes af, at huset har landet flere aftaler inden for det grønne område med den offentlige sektor, som er en vigtig kunde for revisionshuset. Her har BDO tidligere vundet samtlige delaftaler på det offentliges udbud af managementsupportaftaler for grønne ydelser. Derudover byder huset sig til på en ny milliardstor konsulentaftale med staten, hvor bæredygtighed også spiller en vigtig rolle.

Efter makkerparret at dømme kommer BDO fortsat til at gå benhårdt efter at lande flere af den slags aftaler samt at sætte sig endnu tungere på de offentlige myndigheder og virksomheder.

“Vi ønsker fortsat at udbygge vores stærke position på det offentlige marked. Det kommer vi helt sikkert til at styrke yderligere, og vi har efterhånden, både som revisorer og rådgivere, positioneret os som markedsledende inden for det segment. Samtidig kommer vi til at kigge op i revisionsmarkedet i forhold til kunderne uden dog at gå efter de største virksomheder,” siger Stig Holst Hartwig.

Går ind på medarbejder- og opkøbsjagt

I det arbejde ligger der dog også et behov for at indhente ekstra arbejdskraft og talenter, hvilket kan vise sig at blive svært i en branche, der i længere tid har døjet med medarbejdermangel.

Big four-husene har i den forbindelse bedyret over for InsideBusiness, at de kommer til at skrue op for jagten på medarbejdere samt fastholdelsen af de ansatte via efteruddannelse og medarbejdertrivsel.

Stig Holst Hartwig og Frank Lau afslører, at selskabet har en ambition om at rumme 2.000 ansatte i folden. I skrivende stund ligger antallet på 1.781.

For at kunne nå det mål, samt at selskabet kan tiltrække og tilknytte de nødvendige medarbejdere til de store dagsordener, kommer BDO også til at skrue op for blandt andet deres traineeprogrammer.

“I det arbejde er det vigtigt fortsat at udvikle vores stærke kultur, at have de rigtige ledere og kolleger og især at investere mange ressourcer i uddannelse af vores medarbejdere samt trainees. Det er et vilkår, vi har kendt i generationer, og som vi fortsat vil arbejde med,” siger Frank Lau.

I forlængelse heraf spiller den konsolideringsbølge, der fortsat skyller ind over revisionsbranchen, en afgørende rolle. Her har BDO ligeledes gjort store fremskridt for at sætte sig tungere på markedet.

Blandt andet foretog selskabet et større opkøb af Deloittes kontor i Esbjerg, hvilket medførte en vækst på 100 medarbejdere og 100 millioner kroner i omsætningen.

Adspurgt om BDO med den nye udskiftning har tænkt sig at skrue yderligere op for konsolideringen, er meldingen, at skulle der være “nogle attraktive opkøb i vente, som kan være med til at fastholde vækstrejsen, er de stadigvæk på radaren for os”. Der er dog ingen aktuelle opkøbsplaner lige nu, bliver der understreget.

I første omgang kommer huset dog til at fokusere på ’mere af det samme’ frem mod deres ambition om at runde en omsætning på 2 milliarder kroner i 2026.

“Det vigtigste er, at vi over en årrække har arbejdet os frem til en position og platform, hvor vi aldrig har været stærkere, og hvor vores potentiale aldrig har været større. Det skal vi forvalte på bedste vis ved at fortsætte de gode ting, som er lykkedes de senere år,” siger Stig Holst Hartwig.

BDO forventer at kunne gå ud af indeværende regnskabsår med en omsætning på 1,75 milliarder kroner, oplyser selskabet.

Læs mere

Nu sparkes ny milliardstor konsulentaftale med staten i gang

Revisionskæmpe udskifter i bestyrelsestoppen. Ny formand sætter skub i bæredygtighed og medarbejdertrivsel

Revisionskæmpe opruster på kerneområder af forretningen

Partnere i PwC kører ny topchef i stilling

Væksten løjer af hos revisionskæmper. Og presset forventes at tage til i 2024

EY dropper parløb på topchefposten

Revisorkæmpe udskyder tronskifte

Konsolideringen af revisorbranchen tager fart. Deloitte sælger jysk afdeling til BDO