tandlægefoto© Georgerudy Dreamstime

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Tandlægekæde bløder, borer ud i hovedsædet – Formand under pres efter kursklø

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Taber

Tandlægekæde bløder – og borer ud i hovedsædet

Hovedsædet i den aggressive tandlægekæde Tandlægen.dk har undret talrige tandlæger med egen praksis. For hvordan kunne det være rentabelt med et stort hovedsæde i Kgs. Lyngby med masser af ansatte, når værdiskabelsen i sidste ende foregår ved, at en tandlæge eller en tandplejer ordner huller, påsætter porcelænskroner eller renser tænder rundtomkring i landet.

Nu har galskaben da også fået en ende. For Tandlægen.dk med Endomondo-stifter Henrik Kølle i front tabte 130 millioner kroner sidste år. Man har langtfra nået målet om en omsætning på 1,5 milliarder kroner – og nu har man sparet halvdelen af det dyre hovedsæde væk.

Det er, som om Tandlægen.dk ikke alene har købt for dyrt, man har også glemt købmandskabet i kæden, ligesom man har overset lavpraktiske problemer som lavere offentlige tilskud og rekrutteringsproblemer i tandlægebranchen. For investorkredsen med Thrane & Thrane-stifter Per Thrane, Semler-arvingerne i Mourier-familien og tidligere topfolk fra Axcel med lånefinansiering fra Danica og Nykredit har det hidtil været et dyrt eventyr.

I torsdagens Børsen ærgrer Henrik Kølle sig over, at man ikke i tide bremsede op og konsoliderede de første 25 klinikker i stedet for at satse så stort fra starten. Og selv om meldingen fra Kølle nu optimistisk er, at det går bedre med positiv driftsindtjening i 2019, så redder det ham ikke fra at indkassere en ugens taber i denne uges InsideBusiness.

 

Formand under pres efter kursklø

Formand i medikokoncernen Ambu Jens Bager er en presset mand for tiden. Da han for nylig valgte at sparke den yderst succesfulde topchef Lars Marcher på porten, gav det anledning til stor undren blandt mange investorer. Marcher var ganske vist en kontroversiel figur, men han havde samtidig sikret koncernen og dens investorer et afkast, som ingen andre herhjemme endsige var i nærheden af at matche.

Jens Bagers forklaring på den overraskende fyring kan koges ned til ’rettidig omhu’, og som InsideBusiness tidligere har beskrevet, dækker det blandt andet over en længerevarende strid mellem formanden og den tidligere topchef samt det, at man pludselig stod med en køreklar kandidat.

Ikke desto mindre var mange investorer noget forundrede over, at Jens Bager selv havde solgt kraftigt ud af sine personlige Ambu-aktier nogle måneder forinden. Dengang lykkedes det nogenlunde at holde den værste kritik på afstand, men da Ambus nye topchef, Juan José Gonzalez, i denne uge, blot en måned efter sin tiltræden i Ballerup-virksomheden, løftede sløret for en kraftig nedjustering, sendte det chokbølger gennem aktiemarkedet.

Ambu-aktien blev atter en gang straffet hårdt, og selskabets markedsværdi er nu halveret, siden Jens Bager smed Lars Marcher på porten, og flere investorer undrer sig nu højlydt over, hvorvidt formanden fortalte sandheden, da de i maj måned stillede kritiske spørgsmål til fyringen af den daværende direktør. Dengang var opfattelsen blandt både analytikere og investorer, at man ikke fyrede direktøren, fordi der var knas med økonomien eller salget.

Blot en måned senere er sagen en helt anden, og har Juan-José Gonzalez virkelig været alle hjørner i forretningen så grundigt igennem, at han så hurtigt bliver tvunget til at trække i håndbremsen? Det er de spørgsmål, som investorerne med god grund stiller sig selv netop nu.