johnfisker

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Duksebank sættes i forbindelse med rockerpenge – Kæmpe lussing til lille aktie

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Det ser ikke rigtig godt ud der ude i Vestjyllands ubestridste superbank, Ringkjøbing Landbobank. I denne uge har den ellers ret diskrete markedschef Klaus Gamst haft mere travlt end vanligt med at udtale sig FinansWatch, som har formået at vælte skabet, så rockerskeletterne vælter ud i offentligheden.

I denne uge var det noget nær worst case scenario for en bank. som blev rullet ud af FinansWatch, der kunne afsløre, at selskabet BBTP havde oprettet en konto Ringkjøbing Landbobank, som der kort tid efter blev overført 32 mio. kr.

Pengene var betaling for et ”formidlingshonorar”, som blev udbetalt til BBTP i forbindelse med, at ejendomsselskabet Domis, der er ejet af Formuepleje-stifteren Claus Hommelhoff, købte en byggegrund forbundet til det skandaleombruste Njals Tårnet-projekt på Amager af den Viborg-baserede ejendomskoncern Bach Gruppen. En sag, som InsideBusiness allerede kunne løfte lidt af sløret for i maj sidste år, hvor InsideBusiness kunne afsløre, at to ledende medarbejdere i Domis var blevet politianmeldt for returkommission i forbindelse med netop handlen med Njals Tårnet.

De 32 mio. kr., som blev overført til BBTP, blev efterfølgenge hurtigt brændt af på ejendomme, motorcykler og luksusure, inden selskabet gik konkurs, tømt for værdier. Bag selskabet stod Bo Blom – tidligere Steffensen – kendt med det æggende navn Pølse-Bo, der i en årrække har været et højtstående medlem i rockerklubben Bandidos, som FinansWatch afdækker med hjælp fra Kammeradvokaten, der er kurator i sagen.

Det er klart, at den slags sager får både medier, Finanstilsynet, politikere, professorer og alskens myndigheder ud af starthullerne. Og de øvrige banker, der har investeret milliarder i hvidvask-compliance, må tage sig til hovedet. Til sammenligning kan Spar Nord glæde sig over, at man fik smidt selvsamme Pølse-Bo’s selskab ud efter fem måneder.

Det kan Ringkjøbing Landbobank ikke bryste sig af og banken og dens topchef John Fisker modtager en sjældent velfortjent ugens taber.

 

Kæmpe lussing til lille aktie

Indtil for få år siden var der mange penge at hente på at producere udstyr til computere. Bare spørg Steelseries om det. Men især de senere år er markedet blevet langt mere presset, og fordi der under Covid-19 troede træerne voksede ind i himlen, må man nu indstille på en ny og langt mere barsk hverdag.

Det gælder også for det nordjyske selskab Asetek, der producerer vandbaserede kølere til pc’ere. I denne uge blev man efter en kraftig opbremsning i efterspørgslen tvunget til at suspendere forventningerne til året og det var noget, der fik investorerne op i det røde felt.

Næsten 40 procent blev der høvlet af selskabets markedsværdi på en enkelt dag, og hos selskabets største investorer anført af ATP og SEB må alarmklokkerne blinke faretruende.

Asetek har ellers fine navne som tidligere Siemenss-direktør Jukka Pertola og forhenværende GN-chef Rene Svendsen-Tune i bestyrelsen, men noget tyder på, at alvoren ikke helt er gået op for dem endnu. En ting er at nedjustere men helt at stryge forventningerne til det indeværende års økonomiske resultater er gravalvorligt, og at ATP sidder som største aktionær er ikke just betryggende.

Pensionskassen har i talrige tilfælde gennem årene vist sig som en alt for langmodig og naiv investorer, der ofte først reagerer, når tingene er kørt helt af sporet og kun sjældent formår at slå i bordet.

Spørgsmålet er, om nogle af de kapitalfonde der tidligere har luret på Asetek nu kunne finde på at smide et bud på selskabet og dermed fjerne en hovedpine fra aktiechef i ATP Claus Wiinblads bord. For de øvrige aktionærer ville det nok være at foretrække, for noget tyder på, Asetek trænger til mere end blot en forårsrengøring  – måske både i maskinrummet og på direktionsgangen.