;
karen frøsig

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Danske Spil betaler luksusture til gamblere – Kritikere stimler sammen mod bankdronning 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere 

Danske Spil betaler luksusture til gamblere 

Den statslige spilgigant Danske Spil er i den grad havnet i Børsens spalter af alle de forkerte grunde. Avisen kunne således i denne uge afsløre, at statens spilfirma blandt andet tilbyder luksusture til spillemekkaet Las Vegas, ligesom de spillere, der bruger tilpas meget tid og ikke mindst penge ved pokerbordet har mulighed for at få en tur til Dubai for at se Formel 1.  

Hverken eksperter eller politikere er begejstrede for Danske Spils lokkende tilbud, der ifølge flere svarer til at fastholde ludomaner i deres misbrug. Den ansvarlige minister Morten Bødskov (S) er ikke meget for at udtale sig i sagen mens skatteministeriet henviser til et nyt regelsæt, der ifølge dem vil betyde markante ændringer på markedet. 

Selv bebuder Danske Spil, at giganten nu vil nedlægge sine omstridte vip-programmer for kasino- og pokerkunder.  

Men sagen rejser det helt centrale spørgsmål, hvorfor staten overhovedet skal være medejer af en koncern som Danske Spil. At staten overhovedet skal tjene penge på at drive spillevirksomhed, virker i sig selv noget mystisk, akkurat som det kan undre, at den danske stat skal være medejer af en koncern, der lever af at sætte vindmølleparker op overalt i verden. Det har tidligere været fremme, at den borgerlige regering havde tanker om at sælge Danske Spil. De planer bør nok genoplives snarest. 

 

Kritikere stimler sammen mod bankdronning 

Efterårets dramatiske opgør i Sydbanks bestyrelse hænger som en tung skygge over administrerende direktør Karen Frøsig.  

Men trods de larmende governance-spørgsmål, opgøret rejste, har der været relativt stille siden. Nok også mere stille, end man kunne forvente, når fire fremtrædende profiler som formand Torben Nielsen og medlemmerne John Lesbo, Frank Møller og Jørgen Høholt vælger at forlade bestyrelsen samtidig. 

I denne uge blev låget dog blæst af debatten igen, og offentligheden begyndte at se de første spæde tegn på, at en front er ved at samle sig mod den stærke topchef i Sydbank. 

Den tidligere Tryg-formand og nuværende formand i Lundbeckfonden, Jørgen Huno Rasmussen, tordnede mod ledelsen i Sydbank og kritiserede banken for mangel på god governance. 

Han pointerede det (for Karen Frøsig) ubekvemme faktum, at det plejer at være bestyrelsen, der udstikker linjen for virksomheden og udpeger direktionen, og ikke omvendt, og i interviewet, der blev bragt af FinansWatch, opfordrede Jørgen Huno Rasmussens indirekte aktionærerne og Finanstilsynet til at gå ind at ændre på situationen. Bemærkelsesværdigt nok fik han opbakning fra den forhenværende bestyrelsesformand Torben Nielsen, der tilsluttede sig Huno Rasmussens synspunkter. 

Ifølge banken selv er man nu mindre end en måned fra at kunne udpege de nye medlemmer til bestyrelsen, men sagen om governance i banksektoren slutter næppe her.  

Magtopgøret har blotlagt governance-problemerne i Sydbank, og nu stiger presset på direktionen, der stadig forholder sig tavs. Det næste opgør kan komme til at handle om Karen Frøsig selv.