;
B&O web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Designklenodie skuffer igen-igen – Upassende smagsdommeri i bank

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Designklenodie skuffer igen-igen

Det er efterhånden umuligt at sætte tal på, hvor mange gange aktiemarkedet har sat næsen op efter, at det danske designklenodie Bang & Olufsen var ved at være ude af krisen blot for at blive slemt skuffet.

I denne uge var det så en uheldig kombination af stigende pres på forsyningskæderne og en manglede opjustering, der atter en gang sendte B&O-aktien i frit fald.

Hos ATP må den stakkels aktiechef Claus Wiinblad være ved at være usandsynlig træt af de mange års slingrekurs, især fordi Struer-virksomheden så sent som i sommeren 2020 hentede 400 millioner kroner fra sine hårdtprøvede aktionærer, herunder ATP, for at styrke sin finansielle position.

Dengang hoppede også Færchfonden og Chr. Augustinus Fabrikker med om bord, og i dag må man spørge sig selv om, om det var af ren veneration og romantiske rød-hvide drømme, der fik de to pengetanke til at investere i B&O.

Faktum er i hvert fald, at designklenodiet med svenske Kristian Teär i spidsen nu har tabt godt en tredjedel af sin markedsværdi på børsen det seneste år, og man kan atter en gang rejse det relevante spørgsmål, hvorvidt koncernen overhovedet har en fremtid som selvstændigt brand.

 

Upassende smagsdommeri i bank

Et af landets mindre pengeinstitutter har besluttet sig for at gå helt nye veje som smagsdommer over, hvad man ønsker at låne ud til.

Det er Merkur Andelskasse, som nu har besluttet sig for at holde op med ”at hjælpe virksomheder, der ikke gør gavn for verden.” Det betyder f.eks., at gambling, genteknologi, konventionelt landbrug og porno er blandt de brancher og teknologier, der får nej til at låne penge i Merkur Bank. Hertil kommer, at man allerede har droppet lån til boliger med oliefyr og til køb af nye fossile biler.

Det er nok de færreste, der ønsker at være kunde i en bank, som i stor stil agerer smagsdommer over for det, man har brug for at låne til. Det er da også uhyre vanskeligt at bedømme, om f.eks. konventionelt landbrug er mere klimavenligt end et økologisk. Stort set alle eksperter vil sige, at det mest klimavenlige er det konventionelle landbrug.

Det samme kan siges om den relevante debat om plugin-biler i forhold til konventionelle dieselbiler. Er det nu mere miljøvenligt at køre rundt i en stor og batteritung pluginhybridbil frem for en økonomisk dieselbil for en bilist, der kører langt hver dag? Og hvorfor vil man så låne til en bilist, som f.eks. køber en hurtig plugin-BMW, men som aldrig lader batteriet op – og som så kører kortere på literen end en dieselbil.

Svarene er ikke entydige, og derfor skal en bank lade være med at begive sig af med smagsdommeri, som Merkur Bank arbejder med. Derfor indkasserer Merkur og administrerende direktør Charlotte Skovgaard en uges taber.