;
appension2

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Dyrt forretningsområde giver lommesmerter i pensionsselskaberne – Problemer i Axcels designhåb 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Dyrt forretningsområde giver lommesmerter i pensionsselskaberne 

På overfladen ser det fornemt ud blandt landets pensionsselskaber som PFA, AP Pension og Velliv, der kan fremvise markant vækst i bruttopræmieindtægterne, men én regnskabspost slår skår i glæden. For alle taber stort på de udskældte forsikringsordninger mod tab af erhvervsevne.

For syge- og ulykkesforsikringer (SUL) kostede sammen med integrationsomkostninger i forbindelse med købet af Skandia dyrt for AP Pension, der i første halvår måtte se sit overskud svinde ind fra 87 til bare 9 millioner kroner trods bruttopræmieindtægter, der voksede med 57 procent. AP Pension oplyser ikke SUL-underskuddet for første halvår, men udviklingen er næppe gode nyheder for AP Pensions direktør, Bo Normann Rasmussen, der ikke lægger skjul på, at pensionsselskabets store tab på forsikringsområdet er en torn i øjet. Han ser gerne, at konkurrenterne adresserer det, så praksis med at dumpe prisen for at tjene pengene hjem på kapitalforvaltning i udbudsrunderne standses. 

“Vores forretningsmodel er udfordret af store underskud på forsikringsordningerne. Det gælder ikke bare os, men alle de kommercielle pensionsselskaber,” siger Bo Normann Rasmussen til Børsen og begrunder de stigende underskud med den faldende rente, som er med til at øge underskuddene, fordi der skal hensættes mere til fremtidige udbetalinger.

Køn er regnskabsposten heller ikke i PFA, hvor underskuddet på SUL i første halvår steg fra -331 mio. kr, til -1.082 mio. kr. Det sendte PFA ud med underskud for første halvår på -556 mio. kr. mod et plus på 170 mio. kr. sidste år.   

Også Velliv melder om tab på SUL i første halvår, dog ligger man stabilt med et svagt faldende underskud fra 322 til 300 millioner kroner på SUL, mens Danica i første halvår tabte 874 millioner kroner på forretningsområdet.  

Selv om Bo Normann forsøger at råbe konkurrenterne op, så den udskældte omfordelingsmodel i pensionsbranchen kan stoppes, så er der langt hjem – og ikke megen hjælp at hente fra den længe ventede rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som InsideBusiness i sidste uge afslørede indholdet af.  

Derfor må Bo Normann dele en ugens taber med PFA’s Allan Polack  i denne uge. 

 

Problemer i Axcels designhåb 

Hvis der er noget, kapitalfonde hader, er det, når en stifter eller tidligere ejer pludselig vælger at fortælle omverdenen om, hvordan det går i den virksomhed, han eller hun nu driver side om side med en fond.  

Derfor kunne det ikke undgås, at man hos Axcel på Skt. Annæ Plads krummede en smule tæer, da man i denne uge i Børsen kunne læse, hvordan den nu forhenværende direktør i designvirksomheden Gubi, Jacob ’Gubi’ Olsen, nu pludselig var fremme og stemple koncernens kommende regnskab som ”skuffende”. 

Skuffende regnskaber plejer at være noget, man lister ud så sent som muligt eller alternativt til et udvalgt medie, hvor de pæneste regnskabstal nøje er plukket frem.  

Det var ikke tilfældet i denne omgang, og selv om man kunne læse, at det blot var væksten, der var udeblevet, sidder man alligevel tilbage og undrer sig over, hvorfor Jacob ’Gubi’ Olsen havde lyst til at dele med den danske offentlighed, at han og Axcels virksomhed ikke havde levet op til forventningerne. 

Selv skal Gubi-arvingen ikke længere være direktør, en ny er fundet eksternt. Det kan sagtens være, alt er sket i fuld fred og fordragelighed, og at investeringen egentlig er i god gænge. Men Gubi-ejerens fremfærd sår tvivl om det.