Henrik sass web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: First North-selskab skuffer igen-igen – Han revsede erhvervslivet. Nu er han ude 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

First North-selskab skuffer igen-igen 

Det går den helt gale vej for fintechselskabet NPInvestor. En fyring, en kapitalforhøjelse og et stort underskud blev alt sammen offentliggjort onsdag aften, og mangemillionær og storaktionær i selskabet, Erik Damgaard – og alle de andre aktionærer – kan lægge endnu en skuffelse i bunken fra NPInvestor. 

Selskabet, der blev børsnoteret på den omdiskuterede minibørs First North i januar sidste år, har onsdag aften valgt at nedjustere forventningerne – igen. Det sker et år efter den heftigt kritiserede tredobbelte nedjustering, som selskabet udsatte aktionærerne for sidste år. Forventningerne til underskuddet blev denne gang fordoblet fra minus 3-4 millioner kroner før skat til minus 6-7 millioner kroner før skat. 

Men en enkelt skuffelse er heller ikke nok for NPInvestor denne gang. Ved samme lejlighed har selskabet valgt at gå tiggergang hos aktionærerne ”på baggrund af en samlet vurdering,” som det hedder i meddelelsen til fondsbørsen. Erik Damgaard og de andre aktionærer får således mulighed for at købe endnu flere aktier for op imod 12,6 millioner kroner ved en kommende emission. 

Det lyder måske som en umulig opgave at sælge aktier for så mange penge, når man tager selskabets historik i betragtning, men 60 procent af emissionen er allerede garanteret gennem nye investorer og en af selskabets nuværende større aktionærer. 

Investorerne har altså stadig tillid til, at de får deres investering igen og det, til trods for at NPInvestor havde en tredje nyhed med i fondsmeddelelsen. Som prikken over i’et har NPInvestor nemlig valgt udskifte selskabets certified adviser, der er det tætteste, aktionærerne kommer på en garanti for, at selskabet overholder børsreglerne. 

Det var en tætpakket meddelelse fuld af dårlige og tvivlsomme nyheder, og reaktionen fra markedet var også – som forventet – en betydelig straf. Kursen faldt torsdag med 24 procent. 

’Nu’ vil være et godt tidspunkt at starte leverancen af positive nyheder til markedet. For selv om det måske ikke er et enormt beløb, der skal rejses denne gang, må tvivlen være begyndt at melde sig hos selv de mest urokkelige investorer. Men intet er som bekendt umuligt på First North Copenhagen. 

 

Han revsede erhvervslivet. Nu er han ude 

Det lignede et nøje orkestreret stunt, der den 29. april ramte forsiden af Dagbladet Børsen. Efter en mur af kritik i især Ekstrabladet var det en af Henrik Sass Larsens bedste dage i nyhederne. Han fremstod som det politiske landskabs nye stærke mand over for erhvervslivet. Der skulle tales om kapitalisme, erhvervslivet og ulighed i det nøje planlagte interview. Sass Larsen revsede de superrige og roste entreprenører – og skosede pensionsbranchen for at være for dårlig til at investere i iværksættere. Der blev talt om arvebeskatning og behovet for erhvervsdrivende fonde i stedet for hovedrige familier. 

Og den garvede politiker fik også sat indvandrerdebatten i perspektiv. Et øjeblik var Sass Larsen den stærkeste finansminister, en socialdemokratisk regering kunne få. 

I dag har Sass Larsen sagt farvel til dansk politik efter at have fået et skuffende personligt stemmeantal, der dårligt nok gav en stol i Folketinget. Højt at flyve, dybt at falde. Derfor er Henrik Sass Larsen denne uges taber i InsideBusiness.