Formands brandudsalg vækker opsigt
Det er helt centralt, at både bestyrelse og den daglige ledelse selv har hånden på kogepladen i en virksomhed. Især når det handler om en direktør, der efterfølgende trodser god corporate governance og tager plads i bestyrelsen.
Derfor gik der chokbølger gennem aktiemarkedet i begyndelsen af ugen, da Coloplast-formand Lars Rasmussen kunne meddele, at han har solgt stort set samtlige af sine aktier i medikogiganten.
178 millioner kroner indbringer salget formanden, der havde svært ved at give en fyldestgørende forklaring på, hvorfor de mange aktier skulle afhændes netop nu.
Ifølge Lars Rasmussen havde han fået mulighed for at “forfølge en privat investering uden for sektoren for medicinsk udstyr”, men både størrelsen af aktieposten og ikke mindst timingen vækker opsigt.
Forude venter nemlig nogle helt afgørende meldinger fra USA, hvor Coloplast-opkøbet Kerecis kan risikere at miste det tilskud, forbrugerne får til at købe selskabets produkter. Hvis det ender med et nederlag, vil koncernens aktiekurs uden tvivl blive sendt i frit fald, og her vil Lars Rasmussens aktiesalg uden tvivl igen komme i fokus.
Lige meget hvad, sender Lars Rasmussens brandudsalg nogle meget uheldige signaler til markedet, hvor investorerne altid holder et skarpt øje med den type handler.
Direktørkarrusellen kører for fuld skrue i entreprenørgigant
De fleste på aktiemarkedet har nok lykkeligt glemt alt om entreprenørkoncernen MT Højgaard, der engang var landets største.
I hvert fald målt på omsætningen, for det med at tjene penge har man aldrig været specielt god til i selskabet, der trods sin status som børsnoteret virksomhed fortsat er kontrolleret af de to ejerfamilier.
Hvad de egentlig går og foretager sig, er et godt spørgsmål, og det samme gælder formanden, den tidligere TDC-topchef Carsten Dilling.
Faktum er, at MT Højgaard trods en årrække med travle tider i byggeriet aldrig har formået at skabe en hæderlig forrentning af de mange opgaver i ordrebogen, men endnu værre er det dog, at koncernen ser ud til at være kastet ud i et regulært ledelseskaos.
I denne uge fyrede bestyrelsen byggegigantens direktør, Steffen Baungaard, der blot fik ti måneder i den varme stol. Hjørnekontoret overtages nu af finansdirektør Rasmus Untidt, der bliver virksomhedens sjette direktør på blot seks år.
Steffen Baungaard var som vanlig bramfri, da han til Licitationen udtalte, at han havde ”for meget krudt i røven” til at bestride jobbet. Hvilket de fleste, der kender den tidligere frontfigur i HusCompagniet, nok kunne have fortalt bestyrelsen i MT Højgaard, inden de håndplukkede ham til opgaven.
Tilbage står en koncern, der fremstår akkurat lige så inkompetent som altid, mens man hos den eneste professionelle storaktionær Nordea Invest må rive sig i håret over, at man i sin tid valgte at investere i sådan en amatørforretning.