;
vestas

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Groggy it-aktie har mistet Novo-magien – Barsk ilddåb for ny Vestas-topchef 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Groggy it-aktie har mistet Novo-magien 

Glansen er efterhånden gået af Novo-universet. Flagskibet Novo Nordisk er gået fra at være en superstjerne på børsen til blot at være endnu et selskab, Novozymes oplever massiv modgang, og nu er minsandten også Novo-familiens it-selskab, NNIT, kommet i uføre. 

“Vi står i en kriselignende situation, som kræver handling,” lød meldingen fra en noget rystet NNIT-topchef Per Kogut efter det fremrykkede regnskab fra koncernen, der både viste fald i omsætningen og samtidig løftede sløret for, at storkunden Novo Nordisk i stigende grad var begyndt at bruge andre leverandører. 

Meldingen kom som et chok for et rystet aktiemarked, der sendte it-aktien ned med over 20 procent, og Novos tidligere hofleverandør har nu mistet mere end halvdelen af sin markedsværdi det seneste år. 

Ord som krise eller måske endda katastrofe er nærliggende, især fordi andre konkurrenter som især Netcompany har anderledes medvind i sejlene for tiden. 

De tørre tal er ikke til at tage fejl af. NNIT har nu en markedsværdi på under 2 milliarder og en aktie i selskabet koster blot lidt over 70 kroner. Da selskabet blev sendt på børsen af Novo i foråret 2015, var det til en pris på 125 kroner per aktie, og alene ved børsdebuten fik aktien vinger takket være investorernes tro på, at Novo-brandet og insulingiganten på kundelisten nok skulle betyde fremgang de kommende år. 

Sådan er det på ingen måde gået, og de mere konspiratorisk anlagte vil nok undre sig en smule over, at Novo Nordisk pludselig har travlt med at sælge aktier i deres trofaste it-leverandør, hvorefter man langsomt, men sikkert udfaser det tidligere så varme forhold til NNIT.  

 

Barsk ilddåb for ny Vestas-topchef 

Det første regnskab for den nye Vestas-topchef kastede ikke mange nye venner af sig. Tværtimod var det med skuffende meddelelser, at Henrik Andersen mødte investorerne torsdag. 

Både omsætningen og driftsresultatet blev mindre, end analytikerne havde sat næsen op efter, og det faldt selvsagt ikke i god jord hos aktionærerne, der prompte sendte aktien ned mod bunden af C25-indekset med et fald på mere end 4 procent. 

Og regnskabet var da heller ikke munter læsning. Omsætningen i Vestas er faldet med 6 procent i forhold til samme kvartal sidste år, og det skuffede analytikerne, der havde forventet 250 millioner kroner mere på toppen. Driftsresultatet blev reddet af indtjeningen fra serviceforretningen, men Vestas kunne alligevel ikke presse mere end 128 millioner kroner ud af den samlede omsætning, hvilket igen er mindre, end analytikernes forventning om 135 millioner kroner. 

Det magre regnskab blev akkompagneret af en nedjustering fra topchefen, der reducerede forventningerne til overskudsgraden fra 8-10 procent til 8-9 procent. 

Henrik Andersen havde nok håbet at kunne præsentere en lidt bedre historie i første regnskab, men set fra den lyse side går den nye topchef nu ind i et halvår, hvor han har alt at vinde – og lige så meget at tabe. 

At forventningerne holdes så relativt højt trods det skuffende regnskab hænger, nemlig sammen med, at 2019 ifølge selskabet skulle være det travleste år nogensinde. Med tanke på, hvor skuffende første halvår har været, må andet halvår altså virkelig være noget særligt. 

Vestas vil ikke ud med særlig mange detaljer om andet halvår, men forventningen er, at det bliver alletiders rekord for vindmøllekæmpen – og dermed en tiltrængt oprejsning til den nye topchef.