;
tv2 web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Hvad skete der mon med din kronprins, Karen Frøsig? – Nykredit-formand har sovet i timen i grim #MeToo-sag

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Hvad skete der mon med din kronprins, Karen Frøsig?

Det må siges at være en stor overraskelse, at Henning Dam onsdag valgte at forlade Sydbanks direktion. Ifølge bankens egen pressemeddelelse foregik det uden dramatik og af personlige årsager. Men Henning Dam var uden tvivl hentet ind fra en stilling som topchef i Frøs Sparekasse for at være en naturlig afløser for 63-årige Karen Frøsig.

Det var endda den nyere bestyrelse med Lars Mikkelgaard-Jensen, som havde hentet ham, efter at den gamle bestyrelse med Torben Nielsen i spidsen var gået efter at have tabt et opgør med Frøsig om Sydbanks fremtid.

For Karen Frøsig er det ikke positivt at miste sin kronprins. Tværtimod er det i lyset af de skrappe og nidkært forvaltede fit & proper-regler fra Finanstilsynet en ædel disciplin i disse år at opfostre en stærk nummer to til at overtage i rette tid.

Men hvorfor stopper Henning Dam så? Svaret er utvivlsomt, at det ikke er gået, som han havde håbet i samarbejdet med Karen Frøsig, der er kendt som en bestemt dame. Måske har han sågar fået et vink med en vognstang om, at det ikke blev ham, eller at der ville gå for lang tid til skiftet.

Tilbage står Sydbank igen uden en kronprins, mens Henning Dam nok skal finde noget nyt. Bankdirektørkandidater hænger ikke på træerne i disse år, om end han nok ikke er profilen, som skal overtage efter Anders Dam, for det skifte falder mere naturligt for fit & proper-udfordrede Lars Mørch, der har erfaring fra Danske Bank på højt niveau med i bagagen.

Det falder heller ikke længere naturligt, at Henning Dam indtræder i arvefølgen i Spar Nord. Det skyldes, at 61-årige Lasse Nyby har flere år i benene, ligesom han har hyret Martin Kudsk Rasmussen til direktionen, som ligner en oplagt afløser. Men der er masser af andre direktionsposter, som bliver ledige i bankerne.

For InsideBusiness er der ingen vej uden om en ugens taber, men ikke til Henning Dam. Derimod til Karen Frøsig for ikke længere at have en kronprins på plads.

 

Nykredit-formand har sovet i timen i grim #MeToo-sag

Der er kø ved håndvasken i TV 2. Sagen om tv-stationens rådne kultur med udbredt sexisme, magtmisbrug og upassende adfærd er for alvor dukket op til overfladen, efter at en ny tv-dokumentar fra Discovery+ har fået sagen til at rulle.

Senest har B.T.s chefredaktør Michael Dyrby, som i mange år var chef på TV 2 Nyhederne, erkendt og vedkendt, at han har krænket, været magtfuldkommen og haft upassende forhold i sin tid på TV 2. At erkendelsen først kommer nu – hvor dokumentaren er rullet over skærmen – styrker ikke ligefrem Dyrbys troværdighed, og spørgsmålet er, hvor længe Dyrby sidder i sædet som B.T.s chefredaktør?

Dyrbys erkendelse – som godt nok sker under hårdt pres – bekræfter, at sexisme har gennemsyret kulturen på tv-stationen i årevis.

Derfor er det mildest talt opsigtsvækkende, at afsløringerne og kvindernes mange vidnesbyrd ikke har stået mere tydeligt for tv-stationens topledelse, herunder mangeårig topchef Merete Eldrup, som i dag er bestyrelsesformand i Nykredit.

Som topchef på TV 2 i 12 år har Merete Eldrup enten snorksovet, eller også har hun simpelthen manglet føling med sin organisation, hvis det i løbet af hendes tid i TV 2 ikke stod klart for hende, hvad flere af hendes chefer foretog sig i årevis.

Til sammenligning tog det Merete Eldrups forgænger på posten, Per Mikael Jensen, få måneder at opdage, at der var noget galt med kulturen på TV 2, fortalte han i Discoverys dokumentar, hvor han i øvrigt var den eneste direktør på TV 2, der ønskede at medvirke.

Merete Eldrup erkender godt nok, at hun blev gjort opmærksom på Michael Dyrbys adfærd i en trivselsmåling, men siger, at hun lod sig ”spise lidt af med, at den hårde og kontante omgangstone var almindelig på journalistiske arbejdspladser.”

Samtidig må man konstatere, at Merete Eldrup ikke var uflink ved Michael Dyrby, da han forlod TV 2 efter en affære med en kvinde, som han sendte intime billeder til.

Ifølge Merete Eldrup fyrede hun reelt Michael Dyrby. Det var dog ikke den historie, som TV 2 fortalte offentligheden. I en pressemeddelelse fra TV 2 udtalte Michael Dyrby, at ”det (er) mit valg, at jeg ikke længere skal være nyhedsdirektør på TV 2”.

Taktikken er mildest talt spøjs. For hvis ikke mediebranchen går forrest med åbenhed og ærlige svar, hvordan kan man så forvente det af politikere, topchefer og andre magtpersoner?

Afskedssalutten er i øvrigt et skoleeksempel på en udbredt tendens i erhvervslivet, hvor en fyring af en topchef meget ofte pakkes ind i floskler om en ”gensidig aftale” eller ”eget ønske” – et privilegium, som ikke bliver forundt menige medarbejdere, når de bliver afskediget i eksempelvis store sparerunder.

Det koster i den grad en ugens taber til Merete Eldrup.