;
Pandora 3

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Investorer måber over Pandora – Luften fes ud af boreballonen 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Investorer måber over Pandora 

Man ved snart ikke, om man skal grine eller græde. Sådan lød meldingen fra en af landets største investorer, der ligesom resten af aktiemarkedet havde mere end svært ved at forstå, hvorfor kriseramte Pandora nu må sige farvel til driftsdirektør Jeremy Schwartz, der blot fik otte måneder på posten.  

Jeremy Schwartz stopper øjeblikkelig med en noget forkølet forklaring om, at det var et overlap i kompetencer mellem Schwartz og Pandoras kommende topchef, Alexander Lacik, der fik førstnævnte til at smække med døren og se sig om efter en anden arbejdsgiver.  

Indtil videre har investorerne ikke købt den forklaring, og de fleste er enige om, at der ligger noget mere under. Det er således ikke længe siden, at Pandoras netop afgående direktør og kassemester, Anders Boyer, præsenterede en ny strategi, der skulle få smykkegiganten på ret køl efter længere tids nedtur.  

Nu er den tidligere GN-direktør så eneste tilbageværende medlem i Pandoras direktion, og han er om nogen mandensom investorerne sætter deres lid til i en tid, hvor tilliden til det engang så succesfulde selskab må siges at være mere end anstrengt.  

 

Luften fes ud af boreballonen 

Champagnepropperne fløj, da det torsdag lykkedes at notere A.P. Møller – Maersks tidligere borerigselskab Maersk Drilling under navnet The Drilling Company of 1972. Og så endda i kurs 575.  

Men nogen rigtig fest blev det aldrig. For efter at have stabiliseret sig i et par timer omkring kurs 545 begyndte luften lige så stille at fise ud af ballonen, og selskabets administrerende direktør, Jørn Madsen, der startede dagen med at fejre noteringen, sluttede dagen af som direktør i en temmelig middelmådig børsnotering. 

Noteringen er ellers den femtestørste i børsens historie kun overgået af Ørsted, ISS, Pandora og Nets, og derfor var forventningerne også skruet højt op. Det var på forhånd ventet, at kursen ville ligge i omegnen af 550-600, og direktøren nåede selv at udtale, at kurs 570 til 580 måske var ”et meget godt leje”.  

Da markederne åbnede, blev selskabet værdisat til omkring 24 milliarder kroner, men så begyndte aktierne at falde og ramte bunden i omkring kurs 500, før de tog revanche lige før lukketid og ramte kurs 540. En trøst, men det vil være synd at kalde et værditab på 1,5 milliarder kroner for en succes – og så endda på første handelsdag.  

Maersk B-aktierne faldt med 718 krone i løbet af dagen, men Maersk-aktionærerne, der solgte hurtigt, kunne gå hjem med en pæn gevinst på 1.150 kroner for hver Maersk-aktie, de ejede. Det gav de hurtige sælgere et pænt plus på 432 kroner per aktie.