Anders Dam. Bankdirekt¿r i Jyske Bank.

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Jyske Bank lider og lider – Ny lussing til Ambu

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Jyske Bank lider og lider 

Det er særlig hårdt at være stor regionalbank med et landsdækkende filialnet. Det er realiteten, hvis man ser på de økonomiske resultater målt på aktiekurser og indre værdi.  

Især Jyske Bank har det svært – og det går ikke meget bedre for Sydbank. Jyske Banks aktiekurs faldt efter halvårsregnskabet med mere end 4 procent Siden har kursen dog rettet sig noget. Med vanlig sans for gennemslagskraft i medierne gik topchef Anders Dam ud med den upopulære melding, at man nu indfører negative renter for privatkunder med formuer på mere end 7,5 millioner kroner, og stort set alle erhvervsmedierne tog historien op. 

Den jyske bankboss kan dog ikke løbe fra realiteterne, og de er barske. Meget tyder på en kommende recession, lave renter i lang tid – og Jyske Banks aktie har det virkelig dårligt. Så dårligt, at der med rette kan sættes spørgsmålstegn ved bankens strategi. Og selv om Anders Dam har mere styr på sin butik end de fleste bankfolk, så kommer der også stigende nedskrivninger, hvis recessionen bliver en realitet. 

Så nej det er ikke gode tider at være større bank – og det illustrerer Anders Dams situation om nogen. Derfor er han denne uges taber. 

 

Ny lussing til Ambu

Det hviner stadig i ørerne torsdag aften efter den lussing, aktionærerne sendte Ambu-direktøren efter en stor nedjustering onsdag nat. 

Ambu har droppet en stor aftale med en amerikansk distributør, fordi man hellere vil stå for distributionen selv, og det koster altså på en række områder for medikokoncernen i indeværende år. 

Distributørnetværket er ganske vist en del af en langsigtet strategi, men på den helt korte bane straffede aktionærerne altså udmeldingen torsdag morgen ved at sende aktien ned med knap 20 procent til kurs 90 – et niveau, der minder påfaldende meget om det niveau, Ambu-aktien blev hamret ned i for to måneder siden i forbindelse med strategiopdateringen i juni. 

Over stort set hele linjen er der således ned nedjusteringer at bemærke fra Ambu. Omsætningsvæksten er blevet nedjusteret fra 14-15 procent til nu blot 6-7 procent, overskudsgraden er nedjusteret med 4 procentpoint til 18 procent, antallet af solgte engangsendoskoper forventes at lande på 600.000 mod forventede 750.000 styk, og også cashflowet er blevet nedjusteret. 

Til gengæld kunne topchefen i forbindelse med regnskabet torsdag morgen præsentere en opjustering af forventningerne til næste regnskabsår. Her løftede topchefen forventningerne til omsætningsvæksten for 2019/2020 som nu forventes at lande på mellem 16 og 22 procent mod tidligere 16-19 procent. Men det var altså ikke nok til et løfte investorernes humør. 

Måske overreagerede markederne, eller måske er topchefen gået i panik. Uanset hvad, har administrerende direktør Juan José Gonzales valgt at købe ind i det selskab, han er direktør for, så han nu har øget sin private aktiebeholdning med 69.000 aktier til en værdi af omkring 1 million dollar. Børsen skriver, at han nu har lagt stort set alle sine frie midler i Ambu-aktier, så den kommende tid er på mange måder alt eller intet for den pressede direktør.