;
Lunar

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Kæmpekrav mod svindelmistænkt direktør – Så kom Lunars hvidvaskudfordringer frem

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Kæmpekrav mod svindelmistænkt direktør

Der ser ud til at være kæmpe økonomiske lussinger på vej til de kreditorer, der har penge i klemme i det konkursramte energiselskab Fauna Energi.

Det er blandt andre en række private velhavere, der i tidens løb har lånt penge til selskabet i håb om skyhøje renter på op imod 25 procent.

Det lyder umiddelbart for godt til at være sandt og viste sig da også at være det. Bag Fauna Energi står direktør og ejer Martin Storm Rasmussen, og i denne uge kunne dagbladet Børsen så løfte sløret for, at krav mod selskabet og den svindelmistænkte topchef nu har rundet 700 millioner kroner.

Københavns Politi har indledt en efterforskning af sagen, for mens långivere troede, at deres penge blev brugt til at opkøbe nødlidende virksomheder, tyder noget på, at pengene i stedet blot blev brugt til at betale andre kreditorer.

Det lugter af pyramidespil, og derfor er politiet nu gået ind i sagen. Hovedpersonen er naturligvis ingen steder at finde, og selv om fokus naturligt nok retter sig mod ham, bør man også hæfte sig ved, at mange investorer de senere år potentielt har påtaget sig for stor risiko i en tid, hvor stort set alt kunne lade sig gøre.

 

Så kom Lunars hvidvaskudfordringer op til overfladen

I finanssektoren har man længe snakket i krogene om hvidvaskudfordringer i den fremadstormende fintechbank Lunar. Der skulle dog en rundringning til flere af landets største banker til og løfter om anonymitet, før katten for alvor kom ud af sækken.

For det var netop, hvad erhvervsmediet Finans i denne uge på dygtig vis gjorde. På den måde kunne Finans fortælle, at flere banker oplever, at mange mistanker om hvidvask vedrører transaktioner med Lunar ­– på trods af at Lunar har en markedsandel på mindre end 1 pct.

Omtalen er i den grad ubelejlig for Lunar. I denne måned står Lunar nemlig over for den største kapitalrejsning i virksomhedens historie. Timingen kunne mildest talt være bedre. Dels er techaktier faldet som en sten, og det samme er værdiansættelserne. Men oven i det venter der nu Lunar nogle svære snakke med investorerne, der skal overbevises om, at man i jagten på massiv kundevækst ikke har gamblet med problematiske kunder, der i sidste ende kan sende banken i uføre.

Som om det ikke var nok, er Lunars problemer også på Finanstilsynets radar. Tilbage i 2020 krævede tilsynet forbedringer fra banken på netop hvidvaskområdet, så alles øjne er på sin vis rettet mod Lunar.