;
Copenhagen / Denmark_  02 March 2017 -  Nordea bank branch in Copenhagen.   ( Photo. Francis Dean/Deanpictures.)

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Kampen, som Nordea er dømt til at tabe  – Bank mister nøgleprofil  

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere

Kampen, som Nordea er dømt til at tabe 

Nordens største bank, Nordea, og dens danske topchef, Frank Vang-Jensen, er fanget i det klassiske dilemma for store børsnoterede selskaber: hensynet til kunder og til investorer. På den ene side har den nye formand,TorbjörnMagnusson, nemlig allerede meldt ud, at man går efter at levere stærke resultater til investorerne.  

Men kan det overhovedet gå hånd i hånd med udviklingen af det vitale, men stærkt udfordrede og hundedyre it-udviklingsprojekt, der i årevis har plaget Nordea-koncernen? 

Igen mandag kom det frem, at Nordeas mobilbank og netbank ifølge en analyse fraVoxmeter er bundskraber på kundetilfredshed. Samtidig er det ganske velkendt, at Nordeas it-systemer går ned i tide og utide, hvilket kunderne rent faktisk opdager og bliver irriteret over.  

Problemet er, at man er meget langt fra at skabe den fælles it-platform, som Peter Straarup i sin tid fik skabt i Danske Bank, og som må siges at have været med til at sikre, at Danske Bank trods megen modgang har en fornuftig markedsposition. 

I Nordea taler man om en kerneplatform, som faktisk er ved at blive til en realitet, selv om Frank Vang-Jensen i efteråret nedskrev 5,5 milliarder kroner på koncernens it-systemer. Men spørgsmålet er, om man kan stå distancen og levere en tålelig kundeservice, hvis man samtidig skal skære i medarbejderstaben for at tilfredsstille investorernes krav? 

InsideBusinesshar vi i disse spalter før været ude efter Nordea og det udfordrede it-system. Det er vi fortsat, for alt tyder på, at Frank Vang-Jensen skal tælle milliarder, hvis han (nogensinde) forventer at få et færdigt, fuldt udbygget it-system til koncernen. 

 

Bank mister nøgleprofil 

Den norske storbank ABG Sundal Collier har i den grad formået at sætte sit navn på landkortet inden for aktieanalyse herhjemme. Især mange af de mindre og mellemstore virksomheder på børsen, der ellers i mange år har levet et stille liv, hvor de færreste banker gad dække aktien, har pludselig fået langt mere opmærksomhed de senere år. 

Manden bag den udvikling må i høj grad siges at væreABG’sdanske chef, Tue Østergaard, der selv er gået forrest for at skabe en skarp profil for banken. Samtidig har banken under hans ledelse ikke været bleg for at stå bag nogle ganske opsigtsvækkende analyser om de enkelte selskaber, ligesom ABG også jævnligt har løftet sløret for, eksempelvis hvor lidt de danske topchefer egentlig har investeret i deres egen aktie. 

I denne uge meddelte Tue Østergaard så, at han forlader ABG efter ni år i banken, men vel at mærke uden at have et andet job på hånden. Hans stilling overtages af Morten Eismark, der i sit tidligere virke som IR-chef i blandt andet Pandora og sidenFlyingTiger har været garant for en noget mere tilknappet stil. Det bliver særdeles interessant at se, hvordan han vil tegneABG’sprofil i offentligheden.