;
Willis billede WEB

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Kapitalfond opgiver kriseramt modefirma – Lynfarvel til mæglerbranchens stærke mand 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Tabere 

Kapitalfond opgiver kriseramt modefirma 

Det er blot nogle år siden, at det lykkedes ejerne af tøjfirmaet Masai at sælge selskabet til britiske Silverfleet for knap 900 millioner kroner. Nu har kapitalfonden, som tidligere har haft stor succes herhjemme med at opkøbe og siden sælge både Cimbria og PhaseOne, så været tvunget til at overdrage det danske modefirma til långiverne bag selskabet. 

Arcmont Asset Management hedder långiveren, der nu skal forsøge at drive Masai videre. Under normale omstændigheder ville den ufrivillige ejer nok hurtigst muligt finde en køber til Masai. Det er nok tæt på umuligt i skrivende stund, og det er derfor særdeles tvivlsomt, om den danske modekæde overlever i sin nuværende form. 

I sig selv ikke overraskende, da Masai allerede var i dyb krise, før coronavirussen lukkede landet ned. Spørgsmålet er nu blot, om vi har set krisens sidste deroute med en kapitalfond bag roret. Flere har allerede været en tur forbi skifteretten, mens andre lige nu ligger i økonomisk respirator. Især for de udenlandske fonde synes løsningen med at dumpe de danske aktiver og søge hjem for at slukke andre ildebrande i porteføljen nærliggende, for har man virkelig lysten og kræfterne til at redde en lille dansk virksomhed i en stor portefølje, hvor der uden tvivl også er andre hovedpiner. 

 

Lynfarvel til mæglerbranchens stærke mand 

Det er nærmest et ikon i den danske mæglerbranche, Lars Gundorph, som fredag har sin sidste dag på jobbet som administrerende direktør for Willis Towers Watson i Danmark. Efter 33 år – de sidste 15 år som topchef – lød meldingen nu, at han selv har valgt at stoppe. Dog kom der et enkelt skræp ud om, at det skyldes uenigheder om strategien, og der var da også kun fire dage fra offentliggørelsen af Gundorphs exit til hans sidste arbejdsdag. 

Det ville også nærmest have været en umulig opgave for den farverige salgsprofil og til tider temperamentsfulde Lars Gundorph at fortsætte på broen. Som beskrevet i InsideBusiness står Aon og Willis Towers Watson over for en global fusion, som også rammer det danske marked.  

Og det kan blive en særdeles vanskelig manøvre, da Willis Towers Watson med en omsætning på 523 millioner kroner sidste år sidder på 42 procent af markedet, mens Aon har knap 20 procent. Det kan altså blive nødvendigt med frasalg fra det fusionerede selskab for at komme i mål med sammenlægningen over for konkurrencemyndighederne. Samtidig står konkurrenter som Contea på lur for at løbe med de bedste medarbejdere og kunder i lyset af fusionen. 

Der var da også lagt i kakkelovnen til opgør om topchefposten i det nye selskab mellem 60-årige Lars Gundorph og den noget yngre topchef for Aon i Danmark, Allan Karlsen. Det kom Gundorph altså ikke til at deltage i. Derfor er han denne uges taber. 

Chief commercial officer Camilla Elverdal og chief commercial officer Lars Christensen, der begge har været en del af Willis Towers Watson i mere end 20 år, overtager det øverste ledelsesansvar i landets største pensions- og forsikringsmæglervirksomhed, i hvert fald indtil fusionen er endeligt godkendt af EU-Kommissionen.