Lars Løkke web

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Klovnebussen ruller derudad for Løkke og Moderaterne – Røde ører til M&A-rådgiver

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Klovnebussen ruller derudad for Løkke og Moderaterne

Det er lidt af en præstation, som Lars Løkke Rasmussens kometparti, Moderaterne, har præsteret. To år efter at partiet kom i Folketinget og på opsigtsvækkende vis blev en del af regeringen, har Moderaterne fået sig et prædikat, som det meste af Danmark har taget til sig: klovnebussen.

Udtrykket blev introduceret af politisk kommentator Lars Trier Mogensen kort efter folketingsvalget i 2022. Moderaterne har kæmpet indædt mod prædikatet, men har ikke gjort noget for at vriste sig fri af det.

Nu har personer i Moderaterne overgivet sig, og senest har Moderaternes folketingsmedlem Jeppe Søe i en intern mail betegnet partiet som en ”sexistisk klovnebus”.

Anledningen er selvfølgelig den seneste skandalesag i partiet, hvor en række medarbejdere er gået til Arbejdstilsynet og i pressen med beskyldninger om et brutalt og usundt arbejdsmiljø i partiets sekretariat på Christiansborg.

Skandalen er blot den seneste i rækken på de bare to år, som Moderaterne har været i Folketinget. Og trods et ni timers langt krisemøde, der gav en foreløbig opbakning til partiformand Lars Løkke Rasmussens inddæmningsforsøg, ligner det en sag, der ikke vil dø. Og popcornene er nok allerede sat over hos Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Tværtimod ser grøfterne i partiet ud til at være gravet dybere og til at udvikle til et af de uskønne offentlige slagsmål i et parti, som er set adskillige gange gennem årene i dansk politik.

Sagen er selvfølgelig yderst pinlig for Moderaterne, men især for landets udenrigsminister og partiformand, Lars Løkke Rasmussen, der endnu en gang fremstår som den vrisne og irriterede politiker, som han endte med at være i sin sidste tid i Venstre.

Moderaterne er Løkkes projekt, men spørgsmålet er efterhånden ikke om, men hvornår hjulene falder af Moderaternes klovnebus.

 

Røde ører til M&A-rådgiver

En noget betændt strid har gennem de senere år udspillet sig i kølvandet på salget af transportfirmaet Freja.

Det kan Dagbladet Børsen i denne uge løfte sløret for.

Bag Freja står erhvervsmanden Jørgen Hansen, og helt tilbage i 2016 gik han i samarbejde med investeringsbanken ABG Collier Sundal i gang med at lede efter en køber til virksomheden. Længe så det ud til, at PostNord skulle købe Jørgen Hansens livsværk, men handlen gik i vasken.

I stedet solgte Jørgen Hansen senere livsværket til konkurrenten SDK, der har den omstridte milliardær Torben Østergaard-Nielsen som ejer. ABG var dog af den klare opfattelse, at man fortsat havde sit honorar til gode. En påstand, som modparten fandt dybt useriøs, og de to parter har nu i årevis udkæmpet en bitter strid i retten.

Nu er det imidlertid kommet frem, at Jørgen Hansen nu både har by- og landsrettens ord for, at ABG ikke har ret til noget honorar, hvorfor deres krav på over 14 millioner kroner er blevet pure afvist.

Ingen tvivl om, at investeringsbanken føler sig taget ved næsen, og sagen vidner da også om, at Jørgen Hansen muligvis har været en anelse kynisk. Det er dog langtfra første gang i historien, at denne slags tvister opstår, og at en rådgiver mener at gå glip af et betydeligt honorar.

Men når man rent faktisk forfølger sagen ved domstolene, så skal man også være rimelig sikker på, at det i sidste ende vil give pote. Det gjort det ikke for ABG, der nu i stedet kan se Jørgen Hansen sole sig, alt imens han omtaler bankens fremgangsmåde som ”dybt useriøs”.